Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Miért folyik most a csapból...

Miért folyik most a csapból is a Barbie és az Oppenheimer?

Figyelt kérdés

A 9gag-en, facebook csoportokban, a híroldalakon, a youtube-on, egyszerűen nem lehet nem beléjük futni. Egyszerűen nem látom, mitől robbantottak ekkorát a közéletben. A 9gag-en, facebook csoportokban, a híroldalakon, a youtube-on, egyszerűen nem lehet nem belefutni ezekbe. Egyszerűen nem látom, mitől robbantottak ekkorát a közéletben. Star Wars-filmekhez mérhető csak ez.

Itt konkrétan mint külön pont számoltak be a Barbie és az Oppenheimer filmekről a GDP-ben:

[link]

A kép is beszédes, ahol a póló felerészben Barbie, felerészben Oppenheimer.

Még a Barbie-t esetleg megértem, mert világmárka (bár a LEGO filmet sem pörgették ennyire, noha az nemfüggetlenül népszerű játék), de az Oppenheimer esetén nem értem a hypeot. Az nyilván nem válasz erre, hogy mert nagyon jó film, hiszen sok nagyon jó film van, de nem kerülnek ekkora harsogásba.

Az sem, hogy Nolan filmje, merthogy Nolan más filmjei sem kapnak ilyen visszhangot.

Nem tudom hova tenni ezt a jelenséget, hogy hetente kerülnek új filmek a mozikba, és ez a kettő együtt, egyszerre most ennyire túlharsog mindent. Star Wars-filmekhez mérhető csak ez a jelenség most.

Itt a cikkben már konkrétan mint külön pont számoltak be a Barbie és az Oppenheimer filmekről az amerikai GDP-ben:

[link]

A kép is beszédes, ahol a póló felerészben Barbie, felerészben Oppenheimer.

Még a Barbie-t esetleg megértem, mert világmárka (bár a LEGO filmet sem pörgették ennyire korábban, noha az nemfüggetlenül népszerű játék sokak gyerek - és felnőtt -korában), de az Oppenheimer esetén nem értem a hypeot. Az nyilván nem válasz erre, hogy "mert nagyon jó film", hiszen sok nagyon jó film van, de nem kerülnek ekkora harsogásba a közéletben.

Az sem, hogy Nolan filmje, merthogy Nolan más filmjei sem kapnak ilyen visszhangot.

Nem tudom hova tenni ezt a jelenséget, hogy hetente kerülnek új filmek a mozikba, és ez a kettő együtt, egyszerre most ennyire látványosan túlharsog mindent.

Nem vagyok benne nagyon a filmes világban, remélem, más tudja ebben esetleg, amit én nem látok.

2023. aug. 27. 17:34
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor magyarázd meg, miért nem lett felkapott például a most futó Super Mario Bros.: A film. Szintén most fut a mozikban."

Egyrészt, volt már élőszereplős film is belőle. Másrészt, kb. a Rontó Ralph lefedte ezt a hangulatot. Harmadrészt, nem volt ellenpólusa. Negyedrészt, szimplán egy családi film, nincs benne társadalomkritika és ekkora színészek. Ötödrészt, kb. aki kicsit képben van, már az előzetes alapján megmondhatta, hogy a Barbie nagyobbat üt.

"Az eddig elhangzott érvek alapján párhavonta lennének olyan filmek, amik ennyire előtérbe kerülnek."

Nem, nem lennének. Nem tudom mi az oka, de mintha át sem gondolnád, amit itt többen írtunk. Vagy mintha valami másik bolygóról jöttél volna és fogalmad sem lenne ezekről a filmekről, csak random előrántasz címeket.

2023. szept. 5. 21:50
 32/39 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a Super Mario az idei év egyik legtöbb bevételt hozó filmje és már rég lecsengett. Konrkétan rossz példát hoztál fel. Amúgy még mindig nem értem, hogy mi olyan bonyolult azon, hogy baromi jó marketinget tudtak csinálni a Barbinak alapból is és az Oppemheimerrel szembeállítva/mellérakva a nagy kontraszt miatt érdekes volt.

Nincs

Ebben

Több

Egyszerűen nem tudod elfogadni, hogy vannak filmek, amik felkapottak lesznek és vannak, amik kevésbé vagy egyáltalán. Ez nagyon sokszor minőségtől független, de itt azzal sem volt gond.

Ennél érthetőbben nem tudom már leírni.

2023. szept. 5. 22:34
 33/39 A kérdező kommentje:

Én nem a bevételről írok, hanem a közbeszédben való jelenlétről.

"Egyszerűen nem tudod elfogadni, hogy vannak filmek, amik felkapottak lesznek és vannak, amik kevésbé vagy egyáltalán."

De, azonban ok nélkül nyilván semmi nem történik, pusztán véletlenszerűen, kiváltó tényezők nélkül.

Itt egyébként egy közel 3 órás beszélgetést tartanak a Barbenheimer-jelenségről:

[link]

Ez tehát létezik, nem csupán szerintem.

Most láttam meg, még nem hallgattam bele. Remélem, itt majd választ kapok arra, amire itt nem. Két dolog biztos. 1) A jelenség feltűnően egyedi, nem jönnek rá időről időre példák, hiába állítod úgy be, hogy "hát ez tök megszokott időről időre", hiszen ezért született ez a fenti, több órás podcast is a témában. 2) Ha erre két mondatban választ lehetne adni, nem tartana ennyi ideig a podcast.

De az is biztos, hogy olyan más mozifilmek sincsenek a közelmúltból, amik egy sor, _nem filmes_ profilú youtube-csatornát is megmozgatnak ugyanebben a témában egyszerre, mint ahogy a Barbie-k szociális fejlődésre való hatásait elemző tudományos kutatások eredményeit boncolgatják, vagy épp az atombomba kifejlesztésének történelmi érdekességeit prezentálják.

2023. szept. 5. 22:50
 34/39 anonim ***** válasza:
100%

"De, azonban ok nélkül nyilván semmi nem történik, pusztán véletlenszerűen, kiváltó tényezők nélkül."

Hú... Hányszor írjuk le, hogy már mondtuk egy csomó okot? Továbbra sem kezdesz ezekkel semmit. Nem sértésként kérdezem, de nem vagy autista?

"Ez tehát létezik, nem csupán szerintem."

Miért, itt tagadta bárki?

"Ha erre két mondatban választ lehetne adni, nem tartana ennyi ideig a podcast."

Kb. bármiről lehet a végtelenségig beszélni.

"De az is biztos, hogy olyan más mozifilmek sincsenek a közelmúltból, amik egy sor, _nem filmes_ profilú youtube-csatornát is megmozgatnak ugyanebben a témában egyszerre"

Mondjuk le is írtuk, hogy a közelmúltban pont nem volt kb. semmi érdemlegesen különleges a moziban...

2023. szept. 5. 22:54
 35/39 A kérdező kommentje:

"Hú... Hányszor írjuk le, hogy már mondtuk egy csomó okot? Továbbra sem kezdesz ezekkel semmit."

De. És mindannyiszor leírtam, hogy az elhangzottak egy rakás más filmre is pontosan megállnak. Nem olvastam semmi olyat, amik specifikusan csak erről a kettőről lennének elmondhatóak. Éppen az a vicces, hogy TE nem tudsz erre igazából reflektálni. De nem megyek le arra a szintre, amit te megengedsz magadnak velem szemben. Helyette csak annyit írok inkább: ha valamire nem tudod a választ, nem kötelező mindenképp írni, nem fogja senki rajtad számon kérni ezt.

"Mondjuk le is írtuk, hogy a közelmúltban pont nem volt kb. semmi érdemlegesen különleges a moziban..."

Csakhogy nem a közelmúltban, hanem kb. az elmúlt tíz évben nem kapott semmi ekkora figyelmet. Ha szerinted ebben a tíz évben nem volt semmi olyan film, ami ne valaminek a folytatása vagy remakeje lett volna, esetleg ne lett volna benne társadalomkritika, akkor hagyjuk is, mert láthatóan fingod nincs a válaszról valójában, így pedig felesleges a szócséplés, hümmögve találgatni, ötletszerűen tippelgetni én is ugyanúgy tudnék, nem ez érdekel, hanem a jelenség tényleges háttere.

Hagyjuk is egymást. Túlbecsültem ezt a fórumot - nem először. Itt felkészült válaszokat nem kapni, csak gumiszobának használják random emberek, a munkahelyi/párkapcsolati feszültségek kiélésére, mert ismeretlen emberekbe az internet névtelenségének pajzsával belekötni nem igényel akkora bátorságot, mint az autóban ülve a dugóban odadudálni az előttünk ülőre. A baba-mama rovattól kezdve az ezotériáig csak egymás anyázására használják ezt a fórumot a prolik. Hogy ez valakinek miért jelent napi kielégülést? Nem tudom, de örülök, hogy nem osztozom benne.

Inkább meghallgatom a linkelt podcastet. Biztos hasznosabban megvilágítja számomra a témát, mint ez itt.

2023. szept. 6. 01:05
 36/39 anonim ***** válasza:
100%

SEMMILYEN

VÁLASZT

NEM

FOGADSZ

EL

!!!!!!!

Írhatunk bi bármit, nem érdekel téged... Akkor minek írtad ki a kérdést?!

EMBER (!!!!!)

Leírod ezt: "De, azonban ok nélkül nyilván semmi nem történik, pusztán véletlenszerűen, kiváltó tényezők nélkül."

Senki nem állította, hogy ok nélkül van, írtunk több magyarázatot is!

Aztán ezt: "Itt egyébként egy közel 3 órás beszélgetést tartanak a Barbenheimer-jelenségről:

...

Ez tehát létezik, nem csupán szerintem."

NEM ÁLLÍTOTTAM, hogy nem létezik a jelenség, sőt, tudom! Erre is válaszoltunk már TÖBBSZÖR is.

Ennyire nem lehetsz vak és nehézfelfogású!

Ezért írom, hogy BÀRMIT írnánk, egyik füleden be, másikon ki.

Te valami összeesküvés-elméletre vágysz, ami világot megrengető lenne, hogy "na látjátoo csírák, megmondtam, én megmondtam!"

De ez nem így van.

Fogd fel, hogy egy jó marketing sokat tud segítenk. Az pedig (ezredjére leírom és utoljára) hogy egyszerre mutatták be korunk egyik legjobb rendezőjének új filmjével, az jelen esetben hozzáadott, mert 1. nem szokás két nagy film bemutatóját egy napra tenni 2. a két film közötti nagy kontraszt miatt felkapták az emberek és ebből lett a Barbenheimer jelenség.

De amúgy annak ellenére, hogy a csapból is ez folyt, mint pl a Wednesday idején az, vagy a Squid game idején az, mára már bele sem futok! Ez is lecseng/lecsengett, ahogy bármi más. Az Avatar 2 idején meg arról beszélt mindenki.

És de, a Marioról is rengetegen beszéltek. Az, hogy te ezt sem fogadod el az a te bajod.

Remélem a videóban mondanak valamit, amitől megnyugszik a lelked, kívánom!

2023. szept. 6. 09:10
 37/39 A kérdező kommentje:

"SEMMILYEN VÁLASZT NEM FOGADSZ EL!!!!!!!"

Nem. Azt nem fogadom el válaszként, amire már többször is megírtam, miszerint az elmondottak alapján párhavonta hasonló felhajtást kellene kapnia filmeknek, mert nem specifikusan erre a kettőre igazak. És erre nem érkezett mindeddig semmilyen reakció.

Hogy újra megírod ugyanazt a már cáfolt felvetést, az valóban nem vezet sehova.

"Írhatunk bi bármit, nem érdekel téged..."

De. Az nem, amire már megírtam, hogy miért nem magyarázat.

"Akkor minek írtad ki a kérdést?!"

Mert érdekel a válasz. A közhelyek és a találgatások nem azok. Gondoltam, van itt valaki, aki mélyebben benne van a témában, nem csak egy szimpla filmfogyasztó, aki találomra ötletelget.

"Senki nem állította, hogy ok nélkül van, írtunk több magyarázatot is!"

Először is a királyi többest vesd le magadról. Te írtál valamit, más pedig mást, konkrétan azt, hogy az egész jelenség eleve nem is létezik. Magad nevében beszélj tehát csak.

"NEM ÁLLÍTOTTAM, hogy nem létezik a jelenség, sőt, tudom!"

Te nem, nem is neked szólt az.

"Erre is válaszoltunk már TÖBBSZÖR is."

VálaszolTÁL, és többször is - de többször is ugyanazt, amire már elsőre is megírtam, miért mondvacsinált és nem áll meg a lábán érvként. Ezután leírhatod ezt figyelmen kívül hagyva újra ugyanazt, de ez nem vezet sohva.

"Ezért írom, hogy BÀRMIT írnánk, egyik füleden be, másikon ki."

Nem bármit. Próbálj meg egyszer mást írni, mint amit már első alkalommal is cáfoltam, miért nem érdemi érv. Ugyanarra ugyanaz a válaszom nekem is.

"Fogd fel, hogy egy jó marketing sokat tud segítenk."

És Nolan más filmjei nem kaptak ilyen jó marketinget? Vagy a LEGO, esetleg a Playmobil kevésbé ért talán a marketinghez, mint a a Mattel?

"Az pedig (ezredjére leírom és utoljára) hogy egyszerre mutatták be korunk egyik legjobb rendezőjének új filmjével, az jelen esetben hozzáadott, mert 1. nem szokás két nagy film bemutatóját egy napra tenni 2. a két film közötti nagy kontraszt miatt felkapták az emberek és ebből lett a Barbenheimer jelenség."

Amennyiben az segítené egy film népszerűségét, hogy a premiere egy napra esik egy másik nagy címmel, mindenki ezt csinálná. Ezzel szemben mi a valós gyakorlat? Hogy a cégek - nem csupán a film-, de a játékiparban is - tudatosan kerülik, hogy filmjük/videojátékuk egy napon kerüljön kiadásra más címmel, mert az mindig rontja a bevételt. Vagy mind hülyék, akik nem jöttek rá, hogy ez a siker elixírje? Konkrétan nem egy címet ez nyírt ki, akár érdemtelenül, mert esetleg csak túl közel is volt egy másik megjelenéshez, nem pedig egy napon azzal - igaz ez filmekre és videojátékokra is. A két film tehát nem _emiatt_, hanem _ennek ellenére_ robbantott kasszát.

Azt se mondhatni, hogy nagyon eltérő hangvételű filmek egyidejű futtatása különös lenne. Úgy csinálsz, mint aki életében nem volt még moziban. A mozis kínálatban mindig egyszerre vannak jelen szándékosan a Bogyó és Babócától a horrorfilmeken keresztül a romantikus vígjátékokig és Top Gun-féle maszkulin akciófilmekig minden. Persze, mondhatod, hogy igen, de itt két ellenpólusról van szó, csakhogy ezt a két filmet azonban az azonos premieren kívül konkrétan semmi, de semmi sem köti össze az ég világon. Sem szerző, sem kiadó, sem esetlegesen ősrivális oldalak tudatos párharca, mint egy aféle Marvel - DC, Playstation - xBox, vagy mondjuk Activision - Electronic Arts megjelenésnél lenne. Még csak nem is ugyanaz a célközönsége sem a filmeknek.

"De amúgy annak ellenére, hogy a csapból is ez folyt, mint pl a Wednesday idején az, vagy a Squid game idején az, mára már bele sem futok! Ez is lecseng/lecsengett, ahogy bármi más. Az Avatar 2 idején meg arról beszélt mindenki.

És de, a Marioról is rengetegen beszéltek. Az, hogy te ezt sem fogadod el az a te bajod."

Igen? Mutasd meg, hogy melyik felsorolt címről szól egy halom _nem filmes profilú_ youtube-csatorna videója _is_. Az, hogy _filmes_ körökben sok szó esett róla, az nem vonható egybe ezzel a most tapasztalt jelenséggel.

Elfogadom, ha ezt prezentálod. Én már bemutattam magam részéről ezt fentebb tárgyszerűen.

Csak úgy "bemondásra" valóban nem fogadom el.

2023. szept. 7. 13:08
 38/39 anonim ***** válasza:
100%

Én utoljára válaszolok egy dologra és utána kiléptem, mert látom nem megyünk semmire.

"Nem. Azt nem fogadom el válaszként, amire már többször is megírtam, miszerint az elmondottak alapján párhavonta hasonló felhajtást kellene kapnia filmeknek, mert nem specifikusan erre a kettőre igazak. És erre nem érkezett mindeddig semmilyen reakció."

Már ez az állítás sem állja meg a helyét. Nem kap ilyen mértékű marketinget pár havonta egy film, ez nem igaz! Valótlanságot állítasz, mintha tény lenne és ebből nem engedsz. Nem engedsz a saját magad generálta magyarázatodból.

A másik, hogy az még ritkább, hogy egy film nagyon jó marketinget kap (első indok), jó is a film (még egy indok), sztárok vannak benne (harmadik indok), egy olyan dologra lett felépítve, amit sokan már élből elutasítottak, mert pfuj pfuj csajos film meg rózsaszín, nem kell az nekem, ergo beszédtémág adott maga a film témája, mert nem hétköznapi, mint egy ezredik akció vagy horror film (negyedim indok) és emellé még jött az Oppenheimer, amit már nem kezdek el magyarázni, pontosan tudjuk erre miért figyeltek az emberek és ezzel szembeállítnillva/mellérakva még nagyobb hype-ot kapott a Barbie, mert ÓRIÁSI a kontraszt a kett közt (ötödik indok)

Ezeket ha nem fogadod el, te dolgod.

Ha el is fogadod, de kevés neked ez magyarázatnak arra, hogy létrejött a Barbenheimer jelenség meg a közbeszédben jelen van + nagy bevétele lett... Akkor így jártál. Vagy elfogadod vagy kutatsz tovább, hátha valami meggyőz és azt tudod mondani rá, hogy "igen, ez az, emiatt volt" Aztán lesz majd valami, amit elfogadsz, megnyugszol, továbblépsz. Nem tudok jobban fogalmazni, márpedig nincsen más emögött. Nincsen összeesküvéselmélet.

2023. szept. 7. 16:29
 39/39 A kérdező kommentje:

"Már ez az állítás sem állja meg a helyét. Nem kap ilyen mértékű marketinget pár havonta egy film, ez nem igaz!"

És én nem is ezt mondtam... Én azt mondtam, hogy az, hogy ezek a filmek nem folytatások (elhangzott érvként), nem szolgálnak indokként, hogy mennyivel érdekesebbek legyenek ennek okán, minthogy egy sor másik film is kerül havonta a mozikba, amik szintúgy nem folytatások, ahogyan az sem, hogy nagy a kontraszt a Barbie és az Oppenheimer között - minthogy, nem is azonos a célközönségük, és a premieren kívül semmi, de az ég világon tényleg semmi kapcsolat nincs közöttük, nem köti össze őket semmi, nem két rivális rendező, vagy két rivális stúdió alkotása, nem egymás versenytársai, nem egy stílusúak, nem ugyanazoknak szólnak.

A mozikban mindig olyan filmek vannak, amik között nagy a stílusbéli kontraszt. Nem hiszem, hogy az épp most futó Gran Turismo és a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns Káosz között ne lenne ilyen szintű eltérés például.

Amire persze mondhatod, hogy "de a Barbie és az Oppenheimer egyszerre került mozikba", amire megint elmondom azt, hogy épp ennek _ellenére_ teljesítettek jól, nem pedig emiatt, hiszen a kiadók tudatosan kerülik az azonos, vagy akár csak közeli napokon való megjelenéseket.

Még házon belül is ki tudja nyírni ez a filmeket, ahogyan a Star Wars-filmek számozott, és spin-off részei egymással meg is tették.

Ha szerinted _emiatt_ kapták így fel őket, miért évtizedes gyakorlat ennek szöges ellentéte, és nem csak a filmiparban, de a videojátékiparban is, általánosságban?

A marketing kapcsán koránt sem mondtam, hogy havonta kapna ilyet egy film (ha értelmezni tudnál két mondatnál hosszabb terjedelmű szöveget, világos lenne előtted, hogy azt nem erre írtam, hanem arra az állításra, minthogy szerinted "a csupa folytatásokat küldenek a mozikba" - bár nyilvánvalóan az összetett dolgok értelmezése nem erősséged, hiszen itt is egy komplex jelenségre akarsz pár soros magyarázatot írni).

Azt mondtam csupán, hogy nem hiszem, miszerint a LEGO-nál, vagy épp a Playmobilnál kevésbé értenének az erős marketinghez, mint ahogyan a Mattelnél (amiképp azt sem, hogy a LEGO Movie például gyengébb film lenne a Barbie-nál), és azt sem látom be, Nolan sok karakteres és mély mondandójú filmje közül miért lett volna épp ennek jobb a marketingje, mint például akár a Dunkirk-nek. Arról mégsem készítettek nem filmes youtube-csatornák is sorra egymás után videót olyan lazán kapcsolódó tartalmakkal, mint "a dunkirk-i csata el nem mondott története", meg egyéb ilyesmik.

"mert nem hétköznapi, mint egy ezredik akció vagy horror film (negyedim indok)"

Az említett Gran Turismo, vagy a Tini Nindzsa Teknőcök melyik kategóriába is tartozik? Az ezredik horror, akciófilm, vagy a folytatások sorát erősíti?

Mégsem láttam a Facebook-csoportokban, hogy "photoshopoljátok már Raffelo-vá az unokaöcsémet", vagy a Tízes Lista csatornáján a "Top10 legütősebb izomautó" tematikus videóját, sem közel 3 órás podcastet ezekről.

"Nincsen összeesküvéselmélet."

Hiába próbálod ezt rámhúzni, én nem képzelek semmilyen összeesküvés-elméletet ide. Ha neked csak ez a két véglet van, akkor tényleg nincs miről beszélni. Egyszerűen egy érdekes jelenséget szeretnék tisztán látni, mert nagyon szokatlan, amit ezek a filmek produkáltak, és sokak próbálják megérteni rajtam kívül is a miérteket, a maguk komplexitásában. Amiket mondasz, azok viszont fals alapra helyezettek ennek kivesézéséhez. Hogy miért, azt fentebb bemutattam. Ilyen példa nélkül álló jelenségre tőmondatos válaszok már a dolog természetéből fakadóan eleve nem is lehetnek elégségesek, de főleg úgy nem, hogy általánosságban is megálló jellemzőkben keresve próbálod azt te megfogni.

2023. szept. 7. 23:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!