Igazából amúgy miről szól a South Park?
Valójában tényleg egy humorba burkolt komoly sorozat?
Nekem nagyon kimaradt ez a sorozat és nem is nagyon éreztem rá késztetést, hogy megnézzem. Vagy csak nem olyan sorozat ami egyből elvisz magával?
Ti ajánlanátok?
Amúgy szinkronnal vagy felirattal élvezhetőbb?
Aktuálpolitikai és popkulturális társadalomkritika, amely az első felében még erősen be volt csomagolva egy fikciós történetbe, a második felében már sokkal nyíltabb és naprakészebb. Az új rendszerben a premier előtti 7 napban készül el az aktuális epizód, ezért egyrészt nagyon* képben kell lenni az USA popkultjával és eseményeivel, másrészt akkor üt amikor egy aktuálisan forró témát elkapnak és gyorsan reflektálni tud rá a sorozat.
(*a nagyont úgy értsd, hogy amikor az egyik epizódban Kula bácsi begyógyszerezve botrányosan viselkedik és emiatt elveszik tőle a karácsony show-t, akkor az arra reflektál amikor RoseAnn Barr rasszista tweeteket nyomott Ambien hatása alatt amiből botrány volt, és emiatt kaszálták egy sorozatát - és itt ugye fel is merül a kérdés, hogy egyáltalán eljutott hozzád ez a hír, emlékszel-e arra hogy egyáltalán volt ilyen, és felismered-e hogy az epizód erről szól és miért egy ürülék jelképezi a személyt, vagy csak annyit látsz hogy egy darab szar hülyeségeket csinál a "mesében".)
Mivel 25 évet ölel fel a teljes terjedelem, egyrészt hatalmas mennyiségű epizódról van szó, másrészt minél régebbi a témája, annál jobban távolodik el a mai valóságtól (ha például egy 20 évvel ezelőtti politikai botrányról szól az epizód, ma már nem sokat oszt vagy szoroz hogy kik voltak ott és mi történt, nincs akkora éle a mondandónak).
4 iskolás fiúról, akik mindenféle őrült helyzetbe keverednek, amik gyakran valami épp aktuális társadalmi, politikai, stb témával kapcsolatosak.
Elég sajátos a stílusa, erős túlzásokkal, sokszor sztereotíp karakterekkel és jó sok káromkodással dolgozik, mintha tényleg egy tízéves szemein keresztül látnád az eseményeket. A humorforrás is általában ez, ahogy egy átlagos kiskolás világképe összetűzésbe kerül olyan témákkal, mint a terrorizmus, az abortusz vagy épp az esőerdők irtása. Hogy ezt az elég egyedi stílust ki mennyire képes értékelni, azt már embere válogatja. Szerintem érdemes neki adni egy esélyt.
Olyannyira társadalomkritika, hogy a szereplők is felvették a maszkot, 2021-ben... Erről ennyit. Hamar elfojtották őket is.
Egyébként én bírom, csak hát egy idő után fáraszt az öncélú jenki humor.
Hhhróóósz cica, hhrróóóssz cica! Nyem kapc! :P (Bírom Csőre Gábor hangját.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!