Filmet újranézni te nem tartasz időpazarlásnak?
Még az olyan filmeket amiket amúgy imádok se nézem újra.
Valahogy azt érzem, az kidobott idő.
Más is van ezzel így?
Abszolut nem. Kétféleképp lehet filmet nézni:
- kikapcsolódásként, az agyad pihentetéséért, márpedig miért lenne időpocsékolás valami olyat újranézni, ami tetszett, és ami örömmel tölt el? a szabadidejét mindenki úgy osztja be, ahogy akarja.
- magáért a filmművészetért, és történetmesélésért. van, hogy nem tudod elsőre teljes egészében befogadni a filmet a mondanivalójával/témáival/szimbolizmusával, hanem csak felületesen érted hogy miről volt szó, és csak akkor tudod "megfejteni", ha többször újranézed. engem pl mindig jó érzéssel tölt el, ha megnézek egy filmet, rájövök a mondanivalójára, aztán másodszorra megnézve már azt is értem hogy a különböző szereplők hogy szolgálják ezt a mondanivalót, mi volt az egyes szereplők karakterfejlődésének témája, stb.
JÓ filmet újranézni soha nem kidobott idő! Ha valaki igazán szeret egy filmet, akkor azt akárhányszor meg tudja nézni, és egyszer sem érzi azt, hogy időpazarlás lenne! Sőt, ha valaki éppen unatkozik, ideje mint a tenger, és le akarja kötni magát valamivel, akkor eleve nem időpazarlás, hanem pont hogy inkább egy jó időtöltés! Még ha így tudom is, mi lesz a vége, vagy hogyan zajlik egy-egy izgalmas jelenet, akkoris jó érzés újra meg újra belemerülni! Viszont ha nincs időm végignézni egy adott kedvenc filmet, akkor csak a legizgalmasabb jeleneteket nézem újra belőle, de mindenképp nagyon jó!
Ha a kedvenc filmjeimet összegyűjtöm akármilyen hordozóra, azt nem csak azért teszem, hogy legyen egy filmes listám vagy gyűjteményem, és kipipáljam hogy “ok, ez is megvan”, hanem időnként jólesik újra megnézni!
Érdekes mert bennem is volt egy időben olyan érzés, hogy miért nézzek újra egy filmet amikor ott van még egy csomó másik is.
Viszont megvan a hangulata egy jó film újranézésének, nyilván nem hetente, de pár évente. Teljesen másképp látja az ember más korban, más háttérrel.
De például Bud Spencer Terence Hill filmeket is tökre szeretem újranézni, volt hogy még ezredjére nézve is találtam új poént.
De olyan is van, hogy csak jeleneteket nézek újra. Akár összevágva, akár frissiben. Például a trónok harca battle of the bastards harci jelenete ilyen, bármikor újra tudom nézni.
Tegyük hozzá a fejlődés, megértés oda-vissza működik.
Néha nem is értem milyen műveket kell a gyerekeknek elolvasni, értelmezni gyerekként, miközben felnőttként, érett fejjel már teljesen másként látom a művet és a mondanivalóját.
Viszont néha fordítva is működik, változik az ízlés, érdeklődés. Volt hogy vissza néztem vígjátéknak mondott ZS filmeket és nem értettem, hogy tetszhettek mégis régen tetszettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!