Van itt olyan esetleg aki nagyon szereti a filmeket és mondjuk jegyzeteli melyik filmeket látta vagy hasonlók?
Nálam ugyanez az érzés/helyzet kb 5-6 éve jött el. Kb azóta használom az imdb-t is. Ott egyszerűen lehet követni. Mindig értékelem, amit láttam, így automaikusan létrejön az a lista, amiket megnéztem, nem kell külön jegyzetelni.
A sorozatokat külön is vezetem, imdb-n is listába szedve, mert lehet saját listákat is készíteni ott. Illetve telón is írom a sorozatokat.
Watchlist (megnézendő lista) is van imdb-n. Amikor elkezdtem használni kb 400 filmet és sorozatot láttam. Ez a szám mára már 1100 fölött van és egyre inkább úgy érzem, hogy sosem érek a listám végére. Legalább ugyanannyit jelölök watchlistre, mint amennyit megnézek, de inkább többet.
Köszi a választ örülök hogy más is van aki ennyire szereti a filmeket .
Lehet elkezdem használni az imdb-t már csak azért is mert sokkal egyszerűbb mint külön rákeresni egy-egy filmre.
Akkor te a listád szerint mész vagy abból válogatsz hogy most épp melyikhez van kedved?
Én próbálok valami rendszer szerint haladni pl. ha olyan filmet néztem amit már láttam akkor következőnek olyat keresek amit még nem . Aztán ha újabb filmet nézek akkor következően próbálok egy régebbit és hasonlók .
Illetve hogy állsz a nagyon régi filmekkel gondolok itt az 1970 előttikre mert láttam már párat ami sok jó értékelést kapott de még nem néztem meg egyet sem .
Semmilyen rendszert nem tartok, azt nézem, amihez kedvet kapok.
Azt nem állíthatom, hogy rendszeresen nézek 70 előtti filmeket, de jó párat láttam már. A 12 dühös embert (1957) és Hitchcock (ő egy rendező) filmjeit mindenképpen tudom ajánlani. 1940-nél még én sem mentem visszább. De szeretnék majd megnézni 1-2 klasszikust a néma filmekből is, illetve az első hangosfilmekből is, amik sikeresek lettek.
Nincs ebben semmi fura, csak elindultál a cinephilia útján.
Az IMDb mellé ajánlom a Letterboxdot is, ami konkrétan filmnaplóként működik, vagyis napra pontosan be tudod jelölni a filmeknél, hogy mikor láttad őket, ha esetleg többször láttál egy filmet, a többi megtekintést is el tudod menteni és mindegyikhez tudsz külön véleményt is írni.
Mivel még a 2013-as indulása idején megszállták a filmesztétika szakos hallgatók és hivatásos kritikusok, a közösség általános ízlése kevésbé kommersz és nagyobb figyelmet kapnak a független és művészfilmek, mint az IMDb-n.
Hasonló filmadatbázis a MUBI is, ami egyben streaming szolgáltatóként is működik (Scorsese szerint egyenesen a legjobb), kult- és művészfilmeket lehet megtekinteni rajta. Gondolom ebből egyértelmű, hogy az itteni ízlés közelebb áll a Letterboxdhoz, mint az IMDb-hez.
Filmklasszikusok böngészéséhez meg ajánlom a TSPDT évenként frissülő listáját, ami az általános kritikai elismertség alapján listázza a filmeket, tulajdonképpen egyfajta kánont alkotva a filmművészet legnagyobbra tartott filmjeiből.
Azta köszi szépen a válaszokat . Nem gondoltam volna hogy ennyire komoly dolog :)
Külön köszi Morpheus az oldalakat .
Régebbi filmekkel még várok egy kicsit egyelőre van még több klasszikus amit be kell még pótolnom .
Akinek van még bármi hozzáfűzni valója a filmezéssel kapcsolatban azt várom . :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!