A Ponyvaregény c. filmnek mi a lényege, esetleg mondanivalója? Egyáltalán miért tartják mesterműnek, és miért van a 8.helyen az imdb-n?
Csak itt az a helyzet, hogy a kérdezőn kívül senki nem erőszakoskodik. Ő akarja ránk erőltetni a saját véleményét.
Nem kell szeretni, de a kérdésből kiderül, hogy nem is érti a mondanivalót, lényeget. Nyilván könnyebb lenne, ha abban az időszakban nő fel, és akkor látja a filmet. Erre lehetőség nincs, de mondjuk interneten utána lehet nézni, hogy milyen volt 1994 a filmiparban, politikai, és sok más szempontból, és akkor már nagyobb rálátással vagyunk a filmre, és másképp értékeljük, nem elhamarkodottan.
#13 Ne értsd félre, nem rád és a többi válaszolóra céloztam! Ezt csak úgy általánosságban értettem.
Egyébként abban nagyon igazat adok neked is, hogy sokkal könnyebb megérteni úgy a filmet, ha az ember megtapasztalta a 90es évek kultúráját!
Csak egy példaként arra, hogy mi emberek milyen különbözőek is vagyunk (amivel természetesen nincs semmi probléma), számomra pl. a Forrest Gump az ami egyszerűen rejtély, én mindig is túlságosan hollywoodinak és giccsesnek gondoltam.
Egyébként ahogy látom, eléggé más vonalon mozgunk ha filmekről van szó, mert 1994 számomra a Ponyvaregény mellett a Sátántangót, Csungking expresszt, Három szín trilógiát jelenti, nem pedig A remény rabjait (bár azt is szeretem), vagy a Forrest Gumpot.
SPOILER ALERT
A Ponyvaregény a jó szövegek, kameraállások stb. mögött ha jobban megnézed egy elég mély sztori amely az önmegváltásról szól (és nem, én se vagyok vallásos). A főszereplők a kalamajkáik után esélyt kapnak egy jobb életre.
Jules felismeri ezt amikor "csoda történt" és egy golyó se találta el őt és Vince-t és úgy dönt hogy felmond Marcellus-nál. Vince nem hisz a csodában és marad Marcellus embere majd Butch lakásán meghal.
Még előtte betérnek a kajáldába amit Yolanda és Ringo ki akar rabolni, ekkor Jules (a bizonyos Ezékiel idézetet felidézve) már nem ugyanúgy gondolkodik mint a film elején a burgeres jelenetben.
Butch-nak le kellett volna feküdnie az 5. menetben, de jött az ő "csodája", az egyébként vicces álom a karóráról, a felmenői által vállalt áldozatokról az elveikért ami miatt meggondolja magát, vállalja a Marcellus általi üldöztetés áldozatát és kiüti az ellenfelét. Abban a bizonyos pincében pedig megint az elveire hallgat amikor megmenti Marcellus-t, és jutalomként az már nem fog vérdíjat kitűzni a fejére.
Mind Jules mind Butch karakterfejlődésen megy át, Vince-nek is volt rá esélye de nem élt vele. Ringo és Yolanda sztorijában pedig az volt a "csoda" hogy egy ilyen tapasztalt bérgyilkos mint Jules életben hagyta őket (és még pénzt is adott nekik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!