Miért tolják ennyire túl az "érzékenyítést" már a)-főleg - amerikai filmekben, sorozatokban?
Főleg a jövő generációra tekintenek. Nekünk ez furcsa, de nekik ez már természetesnek fog kinézni.
A múltban a női szerepeket is férfiak játszottak. Egyszerűen egy felháborító ötlet volt mindenki számára hogy egy nő színészkedjen. Most minden sorozatban van női karakter. Ha elkezdenél arról beszélni, hogy a nők jogai erőszakosan rád vannak tolva, mert a filmszereplők fele nő, akkor mindenki hülyének nézne.
A változást végignézni persze furcsa, de 15-20 év múlva mindenki magasról fog ezekre a dolgokra tojni. A mi gyerekeink ezt fogják látni, és ez nekik olyan természetes lesz mint nekünk a nőket, vagy esetleg a fekete embereket látni a tv-ben. Lehet hogy ez nem tetszik sokaknak, de ez van. Egyszer úgyis hozzászokunk és lesz valami új amin lehet panaszkodni. Már a meleg emberek is jobb helyzetben vannak a társadalomban mint pár éve. Mostanában a transzneműek a felkapottak, lassan belőlük fogunk sokat látni a képernyőn. És utána fel se fog tűnni hogy valaki leszbikus vagy meleg.
Akkor nézzetek utána a "Bill C-16" esetének, amikor egyetemi professzorokat korlátoznak az emberi jogaikban és a megélhetésükben mindemellett hamis váddal illetnek másokat a queerek.
Lehet ezt úgy is csinálni, hogy értelmes beszélgetés mellett, és lehet úgy is, hogy propaganda szinten hisztit rendeznek azon, hogy őt márpedig helikopternek kell nevezni és nem fiúnak, vagy lánynak.
Magyarországon valaki azért kap milliós fizetést, mert ezt kutatja. Aki meg életet ment, az meg ennek a harmadát.
26: Addig nem lehet aranyközéputat meg kulturált vitát keresni, amíg a transznemű identitásokat "helikopter" szintre csökkentjük, és azon sírunk, hogy jajj miért raknak meleg embereket a sorozatainkba.
Ennek a baloldali ideológiának tényleg van egy elfajult verziója, de ez szélsőség. Olyan mintha a konzervatív értekről beszélgetnénk, és én elkezdenék arról panaszkodni, hogy de a nácik milyen nyomorékok voltak. Nézted esetleg, hogy mekkora arányban kísérelnek öngyilkosságot a transgender emberek? (belevéve a nonbinary "helikoptereket" is) Szerintem az elfogadás növelése, többek közt a gender studies-os kutatások által, hasonlóan életmentő dolog lehet. Nem hinném, hogy sok fiatal azért utálja magát, és akarja megölni magát, mert nem tudta elég effektíven kirekeszteni a mérsékelten gondolkozókat.
Sok témában én is mérsékeltebben gondolkozom. Az elfajult genderkedésről is megvan a véleményem, én is ugyanúgy elítélem a túlzottan szélsőséges SJW-ket stb.. Nagyon sok dologban egyet tudnék érteni veletek. De legyen már kölcsönös a tisztelet. Addig nincs kedvem kulturáltnak lenni, amíg azon kell beszélgetni, hogy tiszteljük-e a transzokat, meg hogy nem-e van túl sok b.zi a filmekben. Szerintem amit ti most csináltok az pont ugyanakkora hiszti mint amit a baloldal szokott csinálni. Az idők kezdete óta el vannak nyomva az LGBT emberek, de szerintetek emberi jog korlátozásának az számít, hogy csökken a tolerancia a diszkrimináció ellen. Ne vicceljünk már.
28, Ha 23 "helikopterét" kontextusba rakod, és megnézed, hogy mi is az a Bill C-16 ügy, látni fogod, hogy azzal is a klasszikus liberális értékeket vallók mellett foglal állást. De majd fejtse ki inkább ő, ne egyszerűsítsük már le "ti" és "mi" polaritásokra.
Nekem is szélsőségesnek látszik, hogy valakit törvény büntet azért, mert nem úgy szólítja a másikat, ahogy az épp kitalálta (és esetleg nem is látszik rajta, hogy mondjuk ő "unikornis" -tudom, ez megint szélsőséges példa, de hát ez az , amivel bajom van, nem a többivel.)
És itt jön az öngyilkossági ráta. Talán azt leszögezhetjük, hogy bárki, aki öngyilkos lesz, pszichológiai gondokkal küzd. No most azzal nem igazán foglalkoznak, hogy ennek a lelki problémának mi volt a triggere: alapból gondjai voltak, vagy a kezelések, műtétek által sok esetben a vártnál rosszabb eredmény váltja ki, vagy csak a környezet reakciói?
Én ott vagyok konzervatív, hogy azt eleve betegnek tartom,aki az unikornis kategóriába sorolja magát, és gyanúm szerint annak is minimum hormonális balansz gondjai vannak, aki csak szimplán nemet változtat/tagad. Utóbbiakat minden fenntartás nélkül elfogadom, saját testükkel azt kezdenek, amit akarnak. Viszont azt a kormányszintű beavatkozást viszont megint felháborítónak tartom, hogy kisgyerekkorban kezdjék a kezelésüket, akár a szülő tiltakozása ellenére (megtörtént esetek).
Köszönöm a kulturált vitát.(26)
Ezek mondjuk nehéz kérdések az biztos. A Bill C-16 ügyében, én inkább az látom amit ad, és nem azt amit elvesz. Én is teljesen kiégek amikor twitteren meglátok valakit akinek ilyen full random neme, meg személyes névmási vannak (amiről amúgy magyarként vicces beszélni, mert itt alapból nemileg semleges a nyelvezet) De szerintem nem éri meg kicseszni azokkal akik tényleg csak be akarnak illeszkedni a társadalomba. Ők ezt kényszerből csinálják, nem azért hogy hópihék legyenek. És ha egy olyan törvényt hozunk, hogy "tiszteld a másik nemi identitását", akkor abba már csak az asszociáció miatt is bele fognak tartozni az extravagáns egyének is.
Nem akarom egy poszttraumás stresszhez hasonlítani ezt, mert az egy teljesen más kaliberű dolog, de csak az enyhe párhuzam kedvéért: Egy PTSD-s veteránt se kényszerítenél arra, hogy emlékezzen vissza a háborúra.
Esetleg erre jobb megoldás lenne az angoloknál tárgyalt Self ID rendszer, ami a nemváltoztatást bürokráciai folyamattá alakítaná, tehát nem kéne semmi extra lépésen átmenni. És akkor a pl. nő aki férfivé "változna" simán megteheti, és az ellenzőknek meg majd megmutatja a személyiét. Esetleg beraknának egy "egyéb" lehetőséget, hogy a többiek is boldogak legyenek. Aztán a többihez meg lassan szoktatjuk az embereket, és majd meglátjuk hogy ki mit fogad be. Mint ahogy a 22-es mondta.
Az öngyilkosság meg olyan, hogy jó lenne olyantól hallani aki jobban benne van ebben. Az ilyen gondolatok szerintem is valamiféle agyi problémából eredhetnek. De az elfogadás, meg a normalizáció akkor is nagy segítség. Még ha valakinek nem is úgy sikerülnek a műtétek ahogy elvárja, már az is óriási megnyugvás hogy mindenki nőként kezeli őt.
Ez valamennyire visszavezethető az előző pontra. Egy Tom Holland, meg egy Dwayne Johnson kaliberű ember is lehet transz. A Dwayne Johnson félét egyértelműen nehezebb lesz nőnek látni mint a Tom Hollandot, de a nap végén mindkettő ember ugyanazon esik át, az egyik nem lesz kevesebb a másiknál a biológia adottságai miatt. Persze mondtad, hogy ezzel nincs bajod, de azért említem mert sokszor felszokták hozni a "szoknyás férfiakat" meg azt, hogy az ilyen emberek nem próbálkoznak eléggé. De emögött csak annyi van, hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy egy fél év alatt ránézésre olyan legyen mint a kívánt neme. Ettől ő még bele ad mindent, és nem direkt "hópihéskedik", ergo ugyanúgy megérdemli, hogy úgy szólítsák ahogy akarja.
A primitív megnyilvánulásért bocsánatot kérek, előítéletes vagyok, csak pont a másik irányba. Mindig a legrosszabbat várom. (25, 28)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!