Star Wars-fanok! Ahsoka vagy Rey?
Van egy álmom, hogy egy napon a klasszikus trilógia rajongók, az előzmény trilógia rajongók és a folytatás trilógia rajongók le tudnak majd ülni a testvériség asztalához. Hogy egy napon a Star Wars rajongók nem a preferált trilógiájuk alapján lesznek megítélve, hanem a személyiségük alapján.
...
Nyugodjon le mindenki a p----ba. Légyszi. Már nagyon elegem van abból, hogy minden Star Wars beszélgetés ugyanoda lyukad ki. És ugyanoda süllyed le.
"A SW nem egy kizárólag filmes univerzum, mint a Marvel."
Még szerencse, hogy ez nem igaz, ott vannak a képregények például, csak hogy legegyértelműbbet említsem. Csak tudod az a különbség, hogy amíg a Marvel filmekbe beletettek mindent amit a NÉZŐNEK (tehát nem az olvasónak, hanem a filmeket NÉZŐ EMBERNEK) tudnia kell, ahhoz hogy értse a sztorit, addig a Star Warsban a sggükből húztak ki mindent. Abban igazad van, hogy ez nem csak az új trilógiát sújtja, de az újnál a legszembetűnőbb, mert az előzőek azért tagadhatatlanul konzisztensebbek voltak. Itt gyakorlatilag az történik, hogy "jajj, ezt meg azt nem fejtettük ki és a sggünkből húztunk ki mindent, ezért gyors béreljünk fel egy könyvírót aki majd utólag megmagyarázza". Smh...
21: Én teljesen nyugodt vagyok. Nem én voltak az, aki kulturálatlanul nyilvánult meg.
22:"Még szerencse, hogy ez nem igaz, ott vannak a képregények például, csak hogy legegyértelműbbet említsem."
Marvel alatt kizárólag az MCU-t értettem. Az egy önálló filmes univerzumnak készült, és kvázi a karaktereken meg néhány adaptált történeten kívül sok köze nincs a képregényekhez.
Ellenben olyan, hogy SWCU (Star Wars Cinematic Universe) sose létezett, és most se létezik.
Mellesleg mi a különbség abban, hogy "ahhoz, hogy a Bosszúállók kvadrológiát megértsem, meg kell nézzek még 16 másik filmet" és a aközött, hogy "ahhoz hogy megértsem teljesen az új trilógiát, el kell olvasnom még mellé 7-8 könyvet"
Szerintem semmi. A Bosszúállók esetében talán több pénzbe kerül a dolog, már ha azt feltételezzük, hogy mindet megnézed moziban legalább egyszer, illetve hogy minden könyvet megveszel :)
"jajj, ezt meg azt nem fejtettük ki és a sggünkből húztunk ki mindent, ezért gyors béreljünk fel egy könyvírót aki majd utólag megmagyarázza"
Ezzel meg csak annyi probléma van, hogy a Palpatine visszatérését felvezették a TROS ELŐTT megjelent könyvek, nem kellett itt semmi utólagos magyarázkodás.
"ahhoz, hogy a Bosszúállók kvadrológiát megértsem, meg kell nézzek még 16 másik filmet"
Nem kell. Én a felét se néztem meg, mégis értettem mi történik. Vajon miért? Mert ők tudnak filmet készíteni.
De akkor is ez egy olcsó kifogás, megúszás. Az Indiana Jones filmeknél senki sem mondja, hogy olvasd el a könyvet. A Gyűrűk uránál se. A Keresztapánál se. A Vissza a jövőbennél se. A Mátrixnál se. A Mad Maxnél se. A Karib-tenger kalózainál se. Az Aliennél se. A Pengénél se. A Terminátornál se. De mondom a legjobbat, a Star Wars eredeti trilógiájánál se. Elmondjam miért? Mert akik azokat a filmeket készítették értettek is ahhoz amit csináltak és tudták, hogy a filmeknek önmagukban is élvezhetőnek és érthetőnek kell lenniük. Ha pedig szr, akkor nem volt ilyen megúszós duma, mint most. Most mivel magyarázzák azt, ha egy film szr? "Há' olvasd el a könyvet!"
"Ezzel meg csak annyi probléma van, hogy a Palpatine visszatérését felvezették a TROS ELŐTT megjelent könyvek, nem kellett itt semmi utólagos magyarázkodás."
Nekem nem így tűnik. Utólag kellett beleírniuk a könyvbe, miután rájöttek mekkora katyvaszt csináltak. [link]
Amúgy sem várhatod el a filmnéző közösségtől, hogy minden egyes médiumot bújjanak elszórt kis utalásmorzsák után kutatva. Akkor mi a fszomnak van ott a film? Ha abba nem tesznek a cselekmény szempontjából fontos infókat? Dísznek?
A filmkészítés legalját próbálod védeni ilyen banális baromságokkal, hogy "há' de ott a könyv". Hagyjuk már, ha a film szr, akkor a film szr, ilyen egyszerű.
"Nem kell. Én a felét se néztem meg, mégis értettem mi történik. Vajon miért? Mert ők tudnak filmet készíteni."
Én sem olvastam el minden SW-könyvet, csak az ajánlottaknak a felét mégis értettem az új trilógiát, ami meg nem volt megmagyarázva a képzeletemre bíztam.
Viszont ebből kiderül, hogy láttál más filmeket is a 4 Bosszúállókon kívül. Tehát a 4 Bosszúállók film se áll meg a saját lábán szerinted sem! Köszönöm szépen a megerősítést. Amit már csak az is bizonyít, hogy az Ultron kora és a Végtelen háború között egy jó éles váltás van :))
"Az Indiana Jones filmeknél senki sem mondja, hogy olvasd el a könyvet. A Gyűrűk uránál se. A Keresztapánál se. A Vissza a jövőbennél se. A Mátrixnál se. A Mad Maxnél se. A Karib-tenger kalózainál se. Az Aliennél se. A Pengénél se. A Terminátornál se."
Te most trollkodsz, vagy ennyire nem akarod megérteni amit mondok? Ezek filmes univerzumok, vagy adaptációk (és ha már itt tartunk, a Gyűrűk uránál igenis javallott elolvasni a könyveket, mert az az "igazi" Gyűrűk ura). Még egyszer leírom, hogy megértsd: A SW NEM FILMES UNIVERZUM. A SW egy multiplatform univerzum, amiben minden egyenrangú.
"Nekem nem így tűnik. Utólag kellett beleírniuk a könyvbe, miután rájöttek mekkora katyvaszt csináltak. "
A könyv a filmmel párhuzamosan íródott, annak törölt jeleneteit felhasználva. Nem utólag írták bele.
Egyébként meg nem erről beszéltem. A TROS előtt megjelent (tehát 2015 és 2019 között megjelent könyvek) bemutatják, hogy Palpatine hogyan rendezett el mindent a "halála" után, tehát a visszatérése bőven fel van vezetve.
"Amúgy sem várhatod el a filmnéző közösségtől, hogy minden egyes médiumot bújjanak elszórt kis utalásmorzsák után kutatva"
A Bosszúállók esetében ez valamiért megbocsátható szerinted, hogy más filmeket is nézzenek, de a SW esetében nem, hogy utánaolvasson ennek-annak. OK :D
Egyébkánt elárulod, hogy mik azok a dolgok, amik nem hangzanak el az új trilógiában, és nélkülük "érthetetlen"? :D mert hogy őszinte legyek, semmi ilyen nincs bennük. A részletek nincsenek benne, hogy mi hogyan történt, de a megértést ez nem befolyásolja.
"(és ha már itt tartunk, a Gyűrűk uránál igenis javallott elolvasni a könyveket, mert az az "igazi" Gyűrűk ura)"
De érdekes módon ott megtudták csinálni úgy a filmeket, hogy érthető legyen és minden ami fontos bekerüljön. A Star Warsnál miért nem? Ja, mert az egy multiplatform univerzum, oké xddd. Gyenge kifogások már megint, arra hogy miért lett szr egy film.
"A könyv a filmmel párhuzamosan íródott, annak törölt jeleneteit felhasználva. Nem utólag írták bele."
"A Bosszúállók esetében ez valamiért megbocsátható szerinted, hogy más filmeket is nézzenek, de a SW esetében nem, hogy utánaolvasson ennek-annak."
Hát mivel film-film. Neked hogy esne, hogyha elolvasnál egy könyvet, erre hiányzik belőle jó 3 fejezet. Felmennél a netre, hogy mégis mi a franc folyik a könyvedben, erre valaki odavágná neked, hogy "nézd meg a filmet", "játszd ki a videojátékot", "hallgasd meg a zenét", meg egyéb baromságok. Nem. Te akkor és ott OLVASNI akarsz, nem mást csinálni, és ha a könyv amit olvasol az szr, akkor élvezhetetlen lesz, hiába van mellé egy film ami amúgy megmagyarázza, hogy mi van. Felcseréltem a példákat, de gondolom érthető, egy sorozatnak önmagában is élvezhetőnek kell lennie, mindegy, hogy könyv-, játék-, filmsorozatról van e szó. Egy médiumon belül a történetnek konzisztensnek kell lennie, tehát könyv-könyv, játék-játék, film-film. Nem pedig úgy, ahogy te mondod, hogy film-könyv. Ha a saját lábán nem tud megállni, akkor szr, ennyi, minden más csak a kifogás arra, hogy miért lett szr.
"Egyébkánt elárulod, hogy mik azok a dolgok, amik nem hangzanak el az új trilógiában, és nélkülük "érthetetlen"? :D mert hogy őszinte legyek, semmi ilyen nincs bennük."
Még jó, hogy most linkeltem erre egy cikket, de látom annyira elvakult vagy úgyse fogsz fel semmit abból amit mondok. És nem, az még mindig nem menti meg a filmet, hogy vannak könyvek. Attól, hogy vannak könyvek, a film még szr, pont azért, mert magában értelmezhetetlen. Multiplatform univerzum, persze. Érdekes az eredeti és előzmény trilógiánál nem kellett olvasgatni, pedig már akkor is voltak könyvek. Vajon miért. Ja igen, mert ők még tudtak filmet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!