Mi a véleményetek a Vaják sorozatról?
Számomra csalódás. Nagyon felemás az egész, ahol jó ott jó, ahol meg béna ott béna.
Könyvek hangulatát nem hozza a legkisebb mértékben sem. Nekem túl amerikai lett az egész. Szerintem ez a túltolt diverzitás mintapéldája. Számomra már zavaró mértékben jelen volt.
A történet nagyon le van butítva a könyvekhez viszonyítva.
Vannak látványos jelenetei, de a legtöbb helyen nagyon low budget hatású az egész. Például Brokilon erdőben mi az a reflektor? Meg miért lándzsákkal és számszeríjakkal vannak a driádok, arról meg nem beszélve, hogy miért négerek?
Pozitívumnak ott van Henry Cavill, aki tökéletesen hozza Geralt-ot. Kökörcsin színése is jó. Harcjelenetek is jók.
De a legtöbb színész egyáltalán nem illik a szerephez.
De számomra a legfájóbb pont a fentebb már említett hangulat hiánya.
Én csak azoknak merném ajánlani akik nem olvasták a könyveket.
De úgy összességében azért egynek elment, olyan 5,5/10 pont. Többször nem valószínű, hogy megnézem.
Kár volt a Netflix-nek adni a jogokat.
Mi a Ti véleményetek róla? Pozitívumok, negatívumok?(és egy 10-es skálán pontoznátok is a kedvemért)
A könyvet nem olvastam, viszont a film nekem nagyon tetszik. :) Vártam már nagyon a sorozatot. Izgalmas és látványos.
10/10
Én még csak az első könyvet olvastam (illetve végigjátszottam anno a harmadik játékot, próbáltam a másik kettőt is, de azok nem kötöttek le).
Nekem nem volt csalódás. Sőt kifejezetten tetszett. Az első könyvből rengeteg jelenet belekerült, így nekem a hangulatot hozta. A fekete színészek nem zavartak, a Trisst alakító színésznő a maga természetes módján még kifejezetten csinos is. Ezzel nem volt bajom. (Olyan ellenpárja nálam Yennefernek, aki csak a mágia miatt szép, tehát nem természetes.) Nem kell mindenkinek fehérnek lennie. Nem ezen múlik a sztori, lényegtelen kinek milyen a bőrszíne egy fantasy történetben, ha jól van megírva (szerintem).
Ami egyfajta negatívum, hogy habár a sorozat címe The Witcher, nálam Yennefer vitte a hátán az egészet. Már szinte azt kívántam, hogy bár róla szólna a sorozat. Ő volt számomra a legérdekesebb karakter. Henry meg Freya is jók voltak a szerepeikben (szóval nekem telitalálatok), viszont a történeteik érdektelenek voltak (különösen Cirié).
Ami meg pozitívum, hogy Geralt kalandozásai Keszeggel, Jaskierrel és Yennel felidéztek a kellemes gyerekkori emlékeket, amikor hétvégente a Xénát néztem. Nagyon hiányzott már egy ilyen kaland-fantasy sorozat, szerethető főhősökkel. Nekem ezért megér 10 pontot. (Nem szeretek pontozni, vagy tetszik valami és akkor 10 vagy nem és akkor 0. Nincs középút.)
3-mas: a sztori valóban nem a diverzitáson áll vagy bukik, nekem az önmagában nem jött be annyira.
De a hangulatból elvett a diverzitás. Igazad van, hogy fantasy és nem kell mindenkinek fehérnek lenni, de mégis csak szláv középkorban játszódik és ott azért nem igazán voltak négerek. A könyv is csak kettőt említ a Lehetőségek határa című fejezetben.
Amúgy köszönöm az értelmes válaszokat!
Jó persze ez így igaz, hogy kitalált világban játszódik, de ki lehet következtetni, hogy az író nem négereket képzelt oda amikor írta.
Legalább még a Gyűrűk ura nem a mostani időkben készült és az megúszta a diverzitást.
Nem feltétlenül kell rasszistának lenni, hogy észrevegyük, hogy a Netflixnél milyen görcsösen ügyelnek a politikai korrektségre. De azért ez szerencsére nem volt annyira zavaró - pl. annak ellenére, hogy a zerrikánokat inkább arabszerűnek képzelné az ember, simán lehetnek feketék is, a driádok meg úgysem bírnak gyárilag zöldek vagy egyéb egzotikus színűek lenni. (Persze valljuk be, hogy Danek, a szénfekete cintrai lovag megjelenésekor sokan lefordultunk a székről a röhögéstől.)
Egyébként némileg vitára kelnék azzal, hogy a Vaják-sorozat egy tipikusan szláv világot fest le, hiszen rengeteg francia, német, angolszász hatás is tetten érhető benne (ahogyan a közép-európai középkorban is volt). Maradjunk annyiban, hogy nagyban alapoz a lengyel/északi szláv mondavilágra, de a "földhözragadtabb" részében inkább közép-európai egyveleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!