Milyen hangot ad egy pogácsa?





Attól függ ugye. A hagyományos az ultrasonikus hangokat ad ki, hiszen a sötőpor és az élesztő keveréke olyan mikroorganizmusokat teremt a tésztán belől (ugye élesztő az gomba, tehát élőlény) amelyek megváltoztatják a körülöttük lévő levegő molekuláris összetételét.
Az így módosult levegő a sütés során aldohiproxil atomokat hoz létre, melyek reagálva a harapáskor a szájban található nyállal aktiválódnak és ultrasonikus - lényegében mennydörgésszerű hangot adnak ki, de nem a hallható hangtartományban.
Maga a sejtosztódás, az aldohiproxil atomok kettéhasadása idézi ezt elő.
A bolti pogácsákban nincs valós élesztő ezért ott nem lehet ilyet hallani.





2-es. Az aldohiproxil hatás sokkal magasabb frenkvencia tartományt érint! Tehát nem mennydörgésszerű a zaj a már nem hallható hangtartományon kívül, hanem kicsit magasabb, vagyis sinus-hullámos hanghullám keletkezik. Ez részben mennydörgésszerű, részben egy magas, sípoló hang.
De ez igaz általában minden olyan pékárura, amely élesztővel készül. Valóban a bolti pogácsa, mivel mesterséges élesztővel készül, nem tud reduktáns irreverzibilis folyamatban molekuláris sejtosztódást végezni - most ez így hülyén hangzik - mikor a nyál indukálja a sejtosztódást. Ezért maga a sejtfal "felrobbansáa" - felszakadása sem következik be, így a sinus-os hullámtevékenység nem ütközik a levegő atomjaival, nem növeli a térbeli elmozdulásukat, így azok nem lépik át a mikrosinguláris sebességet, ami ahhoz kellene, hogy a nem hallható hangtartományban érzékelhessenek a műszerek hangot.
De erre nagyon sok kutatás van, hogy bizonyos tárgyak, élelmiszerek milyen hangot adnak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!