Mitől/miért romlott le ennyire a közízlés? Miért ilyen senkik a sztárok? Miért nincsenek autonóm művészek? Miért vagyunk ennyire igénytelenek?
Azon gondolkozok, hogy körülbelül az 50, 60, 80, de leginkább 70-es évek táján mennyi jó mű készült. Nézzük csak a filmeket: Keresztapa, Száll a kakukk fészkére, A profi, Taxisofőr, Mechanikus narancs, A jó a rossz és a csúf, Volt egyszer egy vadnyugat és még sorolhatnám. Zenéknél is: Dire Straits, Led Zeppelin, Pink Floyd, Michael Jackson, Bob Marley, Mike Oldfield, Bob Dylan, David Bowie, Jean Michel Jarre, The Beatles, The Doors stb. A legdurvább pedig hogy ezek voltak a jó zenék! Az őseim is mondták hogy a kedvenc filmjeik a Keresztapa, Száll a kakukk fészkére volt, moziba is ilyeneket néztek mint Volt egyszer egy vadnyugat stb. Zenékbe is a legnagyobb példányszámban eladott lemez ilyen autonóm művészeké mint Michael Jackson, Pink Floyd stb. Nem azt mondom hogy nincsenek már jó zenék és filmek és régen nem voltak rosszak mert nem így van, de régen több jó volt, és a jót szerették. Ma meg kevés jó van és arra figyelmet sem szentelünk, míg a Bosszúállók, Transformers filmek, Gyűrűk ura filmeknél, zenéknél pedig, Lady Gaga, LMFAO Rihanna, meg hasonló semmik\senkik mennek. Nem azt mondom hogy nincs jó hangja egy Rihanna\Beyoncénak, csak azt hogy megcsinált sztárok. Most hasonlítsuk össze őket Marleyvel\Jacksonnal. Rihanna, Beyoncé életükbe nem írtak egy sort sem szinte az összes számukat írják nekik, semmi gondolatuk sincs, egyéniségük nuku, annyit tudnak hogy jó hanggal és szépnek születtek. Bob Marley és Jacksonnak egyénisége volt, az összes számuk maguk írták, zenéket szereztek, Jacksonnak még a járása is olyan volt mintha a egy földönkívüli lény lett volna, igazi egyéniség volt, Marleynek iszonyat nagy gondolatai voltak, egy műfajt teremtettek meg utána, ami tulajdonképpen nem is létezik mert reagge nincs, Bob Marley volt aki így játszott aztán elkezdték másolni mások, csakúgy mint Hitchcocknál. Ezek autonóm művészek egyéniséggel, gondolatokkal, Pink Floyd, Bob Dylan, The Doors mind-mind ide sorolhatók.
Tehát most hogy felvázoltam annyi lenne a kérdésem: Miért ilyen senkik a sztárok amikor régen igazi, kincsek voltak? Miért nincsenek olyan autonóm művészek és korszakteremtők mint régen? És akkor miért kell nekünk ez, miért ők a sztárok, miért őket nézik meg sokan? Miért vagyunk ennyire igénytelenek hogy őket hallgatjuk, pedig én láttam manapság is azért rosszabb színvonalban mint a régiek, de jó zenéket, filmeket, akkor őket miért kell keresni?
Teljesen egyet értek veled kérdező :) Én is szeretem a régi zenéket, filmeket. Viszont vannak ma is olyan tehetségek, akik megérdemlik a figyelmet. Nem a divatot hallgatom, és nem érdekel, ha a kedvenc zenekarom nem olyan ismert. (Forever the Sickest Kids) Az a lényeg, hogy jó. Manapság vannak a híresek és a tehetségesek. De álltalában nem megy együtt a kettő. Viszont vannak kivételek, mint pl: Green Day (egyik személyes kedvencem), Muse, és még Gagát is belesorolnám, ugyanis neki egész jó hangja van, és jó zeneszerző is.
És amit a többi megcsinált kis senkiről tudok mondani az annyi, hogy csak a pénz miatt vannak.
Gondoljunk bele! Valószínűleg azok akik híressé tették őket is csak nevetnek rajtuk, hogy hogy bírhatja ezt bárki is...de a pénzért mindent. -.- persze kivételek is vannak biztos...
szval nekem ez a véleményem, de ízlések és pofonok :)
Igen, azt én is írtam, hogy manapság is van magas minőség, bár szerintem régebben magasabbak voltak. Lady Gaga végülis társszerzővel szerzi a dalait, de ő meg eléggé buliközpontú, szerintem komoly zenészként azért nem lehet tekintenti rá, Adele is egyébként hasonlóan szerzi a zenéit (társszerzővel) de nekem (jó a hangja, meg igényesebb) de akkor se egy korszakalkotó egyéniség. A soul műfajjal pedig vannak fenntartásaim.
Én is gondoltam a médiára, pénzre, de a '70-es évekbe akkor miért nem számított a pénz? Vagy a média miért "hagyta" ezt úgymond. Mert a '70-es évek leghíresebb filmje és albuma (Keresztapa, The Dark Side Of The Moon) is olyan magasminőséget képvisel, hogy csak szuperlatívuszokban lehet róluk beszélni. De tényleg akkor miért hagyták és ma meg nem?
Egyébként Magyarországon is ez megy, a Tankcsapda, Dalriada, Depresszió, Kárpátia szerintem mind elég alacsony minőséget képviselnek és valahogy ők a híresek! Pedig van itt FankaDeli, Ismerős Arcok akik szerintem kellmes zenéket csinálnak. Ugyanígy külföldön is Linkin Park, Brintey Spears, Usher volt a 2000-es évek elejének nagy dobásai, pedig volt ott Radiohead, Nightwish, Björk.
Szerintem ez mind nézőpont kérdése. Ha a nagyszüleinket kérdezed meg, ők azt fogják mondani, hogy a 60-70-80-as zenék is szemetek, és az volt az igazi zene, ami az ő idejükben szólt.
Megjegyezném hogy Beyoncé egyáltalán nem senki, nagyszerű személyiség és feminista ikon. És ezt úgy mondom, hogy egyáltalán nem szeretem a zenéjét, nem is szoktam hallgatni.
Személy szerint én pedig rosszul vagyok Michael Jacksontól, nekem minden száma ugyanolyan, és rendkívűl irritál, ahogy minden egyes sor végén nyög egyet az összes dalában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!