Attól függ. Vannak az ilyen régebbi “örök klasszikusok” mint a Dragon ball, Naruto, One Piece, Pokemon stb. amiket szinte mindenki legalább hallásból ismer de már van 15-20-30… éve ,hogy megjelentek.
Vannak az egyéb nagyobb címek amik pár évvel fiatalabban az előzőeknél s talán kicsit kevésbé ismertek mint mondjuk Bleach, Fairy Tail, Death Note, My Hero Academia, Demon Slayer, Code Geas stb.
Meg vannak kimondottan frissek amik hirtelen tettek szert nagy népszerűségre mint a Spy x Family vagy a Dress up darling.
Úgy tudom jelenleg többek közt az Attack on Titan az egyik legnépszerűbb.
Persze sok népszerű anime van még (meg sok ami kevésbé népszerű/ ismert de a rajongói szerint lehetne), most csak felsoroltam párat ami hirtelen beugrott.
Majdnem elfelejtettem, világszerte márkát csináltak ugyebár a Hello Kitty-ből, de ez inkább figuraként híres, animében nem annyira, ráadásul kodomo, kicsiknek való.
(Személyes vélemény: nem tudom, hogyan tudtak megmarketingezni ennyire siekresen egy ilyen semmitmondó macsekot, amikor a Chi univerzum macsekja sokkal cukibb és sajos kevésbé ismert...Pl.: Chi's Sweet home animesori, kodomo anime ez is.)
Az átlag emberek körében: Pokemon, Yugioh, Beyblade, Dragonball.
Azok között akik néznek is néha animét: Death Note, Attack on Titan, Naruto, Bleach, One Piece.
Hogyan kerülhetett a Naruto(2002), One Piece(1999), Pokemon(1997) a Dragon Ball(1986) mellé, de Bleach(2004) már nem? És lettek az előbbiek az "örök klasszikusok", míg a Bleach nem? A Bleach és Naruto között 2 év van.
Egyébként 2 év van a Bleach és Death Note(2006), Code Geass(2006) között is, míg 3 év van a Death Note, Code Geass és Fairy Tail(2009) között.
Azt elfogadom, hogy a BnHA és a KnY már újnak számít, de mi az, hogy ezek még így is csak a pár évvel fiatalabbak kategóriába esnek, amikor a KnY 2019-es és a BnHA 2016-os?
Ellenben a SnK, ami a kommentedből úgy jön le, mintha még újabb lenne, az 2013-as.
Legalább a KiseKoi és Spy x Family tényleg újak.
Nem szigorúan dátum szerint néztem hanem az szerint ,hogy kb mennyire ismertek az emberek között. S ahogy írtam az “örök klasszikusok” utániak sem sokkal kevésbé ismertek, főleg kimondottan animés körökben, de ha leszólítasz egy random embert nagy eséllyel hamarább hallott a Dragon Ball-ról vagy a Pokémon-ról mint a Bleach-ről. Nem törvényszerű, csak esélyes. Egyébként igaz ,hogy nem lógna ki a sorból ha egy bekezdéssel fennebb írom.
Az SnK-t nem gondoltam újabbnak, bár még mindig fut (tudom, nem csak az) s ha jól tudom nemrég megszerezte a legismertebb sorozat címet, vagy valami ilyesmi. Biztos hallottál róla.
Nyilván ha minden szempontot alaposan összevetünk, dátumokat nézünk, nemzetközi statisztikákat hasonlítunk össze, “megkérdezzük az utca emberét” stb akkor nem pont az jöhet ki amit korábban írtam.
"ha leszólítasz egy random embert"
Attól függ, hogy hogy szólítasz le random embert, mert pl. a Bleach Ázsiában nagyobbat ment, mint a Naruto, így ismertség alapján is ott lehet.
Ahogy Ázsiában a One Piece is nagyobbat ment, mint a másik kettő.
Illetve a Death Note is olyan, amit szintén nagyon sokan ismernének, ha utcán leszólítasz valakit, így akkor az a kérdés, hogy az miért nem került oda.
"Az SnK-t nem gondoltam újabbnak, bár még mindig fut"
A Dragon Ball-nak is néhány éve volt a DB Super folytatása, vagyis ez is még mindig fut (?!).
"ha jól tudom nemrég megszerezte a legismertebb sorozat címet, vagy valami ilyesmi. Biztos hallottál róla"
Nem, nem hallottam, de csak nem a MAL népszerűségi listájára gondolsz, amiről mondanom sem kell, hogy mennyire felesleges hivatkozási pont, mivel nem törvényszerű, hogy mindenkinek legyen MAL profilja.
Viszont ha mégis arra hivatkozol és szerinted jó hivatkozási alap, akkor meg az a kérdés merül fel, hogy más nagyon népszerű animét miért nem említettél onnan. Mivel egy dolog, hogy a Death Note szerinted nem annyira ismert az utca embere számára annak ellenére, hogy ez a top2, viszont az FMAB-t, One Punch Man-t és SAO-t meg se említetted, miközben ezek vannak a top5-ben.
“Attól függ, hogy hogy szólítasz le random embert”
Igen, az első kommentemet is ezzel kezdtem. A Kérdező nem írta konkrétan ,hogy hogyan érti a leghíresebbet. Nyilván más-más eredmények jönnek ki ha csak magyar körökben kérdezősködsz vagy csak ázsiai országokban, random embereket kérdezel vagy direkt animés közönséget szólítasz meg stb. Én úgy nagyjából a “környezetemben” tapasztaltakat írtam, többek közt.
“Illetve a Death Note is olyan, amit szintén nagyon sokan ismernének, ha utcán leszólítasz valakit, így akkor az a kérdés, hogy az miért nem került oda.”
Ott van. Egy bekezdéssel lejjebb a “talán kicsit kevésbé ismertek” közt.
“A Dragon Ball-nak is néhány éve volt a DB Super folytatása, vagyis ez is még mindig fut (?!).”
Igen, ezért írtam ,hogy tudom ,hogy nem csak az (SnK) fut még.
“Nem, nem hallottam, de csak nem a MAL népszerűségi listájára gondolsz (…)”
Nem, nem arra gondoltam (btw nekem sincs MAL fiókom 🤷). Arra gondoltam amit Attis is mond 5 perc után:
“Mivel egy dolog, hogy a Death Note szerinted nem annyira ismert az utca embere számára annak ellenére, hogy ez a top2”
A “nem annyira ismertet” úgy értettem ,hogy egy random ember lehet (de nem biztos, csak lehet) hamarább mond Dragon Ball-t vagy Pokémon-t mint Death Note-ot vagy Bleach-t. De ezt írtam korábban.
Megint attól függ. Sokan vannak akik anno szerették ezt azt mert ment a TV-ben s nézték, szerették de amúgy mai napig nem tudják mi az az anime vagy ,hogy amit néztek az anime.
“viszont az FMAB-t, One Punch Man-t és SAO-t meg se említetted, miközben ezek vannak a top5-ben.”
Igen, írtam is ,hogy még sokat lehetne felsorolni, csak párat írtam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!