Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek mitévő legyek?
Mi a kérdés? Nem tiltják az egyetemet, nem fenyegetnek kidobással. Akkor?
Beadod a jelentkezést, és ha sikerül, intézed a kolit.
Egyetem, koli. Van rengeteg szociális és tanulmányi ösztöndíj. Vannak jó, rugalmas diákmunkák. Ne add fel miattuk önmagad. Nem lesz egyszerű, de sikerülni fog.
Erőt és kitartást kívánok!
Amit az ötös mond nem hülyeség. Mond nekik, hogy az egyetemen sok a jó csaj (engem is ezzel áltattak a primitív ismerőseim, szóval sikeres lehet) ezért most arra tanulsz és ott akarsz becsajozni.
Ha meg màr ott vagy, akkor (ha a rezsiproblémák is engedik) haza sem kell feltétlen menned minden héten, jobban el tudsz szakadni, fel tudsz lélegezni.
Most a melegség kérdését szerintem tegyük félre.
Egy aluliskolázott, elmaradott családban nőttél fel, ahol nem 20., hanem 18. századi szokásoknak próbálnak megfelelni. Már a 20. század közepén is az volt a trend, hogy persze amellett, hogy a munkásosztályt támogatják, neveljenek ki minél több értelmes, tanult embert. Sőt, kifejezetten rámentek arra, hogy az egyébként elmaradott területeket is edukálják.
Ráadásul azóta változott sok minden. Sok olyan foglalkozáskör van, ami régebben még középfokú végzettséggel végezhető volt, ma pedig diploma kell hozzá. Persze, az is igaz, hogy míg a múlt század elején az érettségi egy nagy teljesítménypróba volt, ma sokkal inkább egyfajta alapot jelent.
Egyébként ismerős a probléma, bár nálunk szerencsére csak a család egyik fele volt ilyen középkorban ragadt. Én voltam a család szégyene, amiért főiskolára mentem. Amikor pedig kiderült, hogy informatika szakra, na, annál nagyobb szégyen nem is létezhetett. Állítom, ha melegprosti lettem volna, kevésbé vették volna rossz néven.
Aztán meg lehet nézni, kiből mi lett. Most 40 vagyok. Apám egy percet nem dolgozott a szakmájában, több, mint egy évtizedet munkanélküli volt, és egy keserű, befásult ember. Apai nagyszüleim egyike boltosból lett takarító, másikuk meg alkoholista kocsmáros volt. Apám testvére 16 évesen már munkába állt. Az, hogy a nevét nem tudta ékezethelyesen leírni, az más kérdés...
Én meg itt vagyok 40 évesen, egy keresett, és izgalmas munkával (bár egészségügyi okokból lehet, hogy váltok rendszergazdáról programozóra, de ez más kérdés... az sem olyan rossz. ;-)) Nem mondom, hogy a mostani munkahelyemen agyon keresném magam, de cserébe kellemes munkakörülmények vannak, és sok mindent lehet lazán venni. És megbecsült munkaerő vagyok.
Amikor főiskolába kerültem, volt ott egy lány, aki ismerte az apai nagyszüleimet. Amikor kdierült, hogy ők a nagyszüleim, zavarában azt sem tudta, hogy mit mondjon. Ugyanis ők tipikusan azok a lenézett, kerülendő emberek voltak, akiktől igyekezett mindenki távol maradni.
Akkor most kinek is hibásabb az élethez való hozzáállása?
Én azt mondom, hogy egy ennyire mérgező közegből mihamarabb menekülni kell. Amikor meg már a magad ura leszel, nyugodtan pasizhatsz. Nehogy akkor is azok véleménye számítson, akik zsigerből szembe mennek mindennel, amivel manapság kicsit is boldogulni lehet. Tudod, nagyon meg kell válogatni, hogy kinek a véleményére adunk.
Maximálisan egyetértek az előttem szolokkal. Sajnos az otthoni környezet amiben vagy totálisan mérgező, beszűkült. Egyetlen dolgot tehetsz meg. Csőlátásosan mondod, hogy egyetem-egyetem-egyetem! Mindegy mit mondanak - mert, hogy gondolataik nincsenek. - Coming out ellenjavallt.
Az egyetemmel kapcsolatban nem tudom milyen területen szeretnél tovább tanulni illetve, melyik városban. Ha Budapest akkor kezdjél el hétvégente vagy ahogy lehetséges feljárni, hogy szokjad. Rengeteg vidéki évfolyamtársam volt akit szabályosan sokkolt, leforrázott Budapest. Még aki megyeszékhelyről származott Pl Győr, Szombathely, Zalaegerszeg azoknak is dimenzió változás volt ahhoz képest ahonnan jöttek, hát még azoknak akik csak pár száz- vagy ezer lelkes faluból.
Ösztöndíj: tájékozódj, PÁLYÁZZ! és nézz valami albérletet. Ezekre lesz a legnagyobb szükséged. Az vitathatatlan, hogy az árak magasak de a koli bizonytalan és általában csak félévre szól, ha az letelt újra kell pályázni.
Most szokott jönni a kérdés, hogy mégis hogyan tartsam fenn magam? a válasz Diákmunka. Rengeteg diákmunka iroda van, ott lehet és KELL is KAPCSOLATOKAT építeni, hogy ne csak a rosszul fizető loti-futi munkákat kapd meg, hanem a jobbakat is. Pl anno én is így szereztem azt a melót ami még jobban is fizetett mint később ott a főállás. (Ennek adó és járulék vonzatai voltak, ebbe nem mennék bele.) A lényeg, hogy így még akár be is tudod magad dolgozni valahova, amit aztán majd még jól fog jönni az önéletrajzban elhelyezkedésnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!