Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fogamzásgátlót szeretnék szedni, viszont nagymamámnak volt trombózisa. Mennyibe kerül a hajlam kivizsgálása? Rövid időn belül kész van? Nőgyógyász előtt vagy után menjek el?
Egy thrombophilia panel magánlaborokban kb. 12-25 ezer forint között van attól függően, hogy mennyi mindent néznek.
Egyébként azért lényeges, hogy a nagymamádnak hány évesen és milyen körülmények között volt trombózisa.
Ugyanis ha valaki mondjuk 80 évesen ágyhoz kötött, és úgy volt trombózisa, az nem ugyanaz a kategória, mintha mondjuk 30 évesen kapott volna.
Ami genetikai hajlamot feltételez:
- családi halmozódás (tehát azonos ágon több ember is érintett)
- szokatlanul fiatalon következik be trombózis
- szokatlan helyen jelentkezik (pl. májvéna, agyi sinus stb.)
- szokatlanul kicsi "megterhelésre" jelentkezik (pl. terhesség, gyermekágy, fogamzásgátló szedése alatt)
Egyébként a trombóziskockázat rengeteg dolog függvénye, a genetikai hajlam csak egy a sok közül. Hiába nincs valakinek genetikai hajlama, ha mondjuk 150 kg, erős dohányos, magas a vérnyomása és 35 éves....
Kövér? Dohányzott? Magas a vérnyomása? Magas a koleszterinszintje? Ezek mind-mind rizikófaktorok.
De azért egy vizsgálatot amúgy simán megér, még ha 12-25 ezer forint is. Szerintem. Sőt, már azzal előrébb vagy, ha egy APC rezisztenciát nézetsz, az sztem kb 4 ezer forint lehet.
Pajzsmirigyével is gondok vannak, ezért kövér. Fiatal korában max. 2 évet ha cigizett. Mivel szívbeteg, ezért a vérnyomása hol magas, hol alacsony. Magas koleszterinről nem tudok. Szerintem nincs, sosem hallotzam tőle.
Nekem nincs semmilyen betegségem, nem cigizek, alacsony a vérnyomásom, naponta tornázok, és figyelem, hogy mit eszek.
Szia!
Én pont februárban voltam életemben először nőgyógyásznál, mert már annyit szenvedtem a menstruáció miatt, aztán álmomban nem gondoltam volna, hogy a doki elküld vérvvizsgálatra :D (menstruációm első napján mentem, pont a legjobbkor). Ingyenes volt (kórházban csinálták), kaptam beutalót, és már mehettem is. Az eredmények nagy része 1 héten belül megvolt, pont a véralvadás eredményeire kellett a legtöbbet várni :/ (1 hónap). Szerintem mindenképpen csináltasd meg, megéri várni az eredményekre :), nálam pl az is kiderült, hogy elég durva D- vitamin hiányom van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!