Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egyesek tényleg ész nélkül okoskodnak a védekezéssel kapcsolatban?
Gondolok itt olyan marhaságokra, hogy a gumi nem biztonságos vagy hogy a fogamzásgátló beállítja a menstruációt..
Sok ilyen választ olvastam már, legutóbb konkrétan 77%-os válaszoló agymenései kapcsán jutott eszembe:
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..
Konkrét dologra gondoltam, nem arra, hogy csökkenti xy-nak a kockázatát.. Csökkenti, de nem szünteti meg, ellenben növelheti a stroke, szívinfarktus, vérrögképződés, stb. kockázatát. Ez nem jó érv.
Ha nem vennéd észre pont arról szól a kérdés, hogy tájékozatlanok osztják az észt.. Erre te elkezdtél vitázni.
Olvasd már végig, ami írtál: "Nem kell olyanokat hazudni, hogy minden gondját megoldja a fogamzásgátló, de olyat se, hogy tönkreteszi az életét,"
Nem minden egyes nőről volt szó, hanem hogy létezi-e a jelenség.
"Azért azt is ismerjük el, hogy hazánkban szerintem egész korrekt a szexuális felvilágosítás (legalábbis nálunk az volt)"-> Erre írtam, hogy nincsen rendben.
"Fogamzásgátlót lehet találni 4500 forinttól (3 havi adagot!!!"-> Lehet találni, de az vajon megfelelő is? Van 9 ezer Ft-ért is.. És te írtad, hogy sokan nem tudják megvenni a gumit, mert drága, akkor honnan lesz 5 ezer Ft-juk ilyen befektetésre?
"Csökkenti, de nem szünteti meg, ellenben növelheti a stroke, szívinfarktus, vérrögképződés, stb. kockázatát. Ez nem jó érv. "
Miért is nem jó érv? Te kértél, hogy mondjak olyat, ami előnyös hatása. Ez egy előnyös hatás. Nyilván senki nem azért szed fogamzásgátlót, hogy x %-kal kevesebb eséllyel legyen petefészekrákja, de attól még előnyös hatás.
De akkor: csökkenti a vérzés mennyiségét, ami anaemiára hajlamos nőknél előny. Csökkenti a görcsöket, ami azoknál, akik mondjuk havi 1-2 napon nem tudnak a görcsöktől dolgozni, előnyös.
"Ha nem vennéd észre pont arról szól a kérdés, hogy tájékozatlanok osztják az észt.. "
Igen, tájékozatlanok osztják az észt, erre is reagáltam az első válaszomban.
Viszont te -állításod szerint ugye értesz a témához-, ennek ellenére teljesen egyoldalúan vázolod fel a tablettaszedést. A negatívumokat hangsúlyozod folyamatosan, a pozitív dolgokról pedig tudomást sem veszel. Az egyoldalú felvilágosítás sem sokkal jobb, mint az, hogy tájékozatlanok osztják az észt.
A felvilágosításnak nem arról kellene szólnia, hogy neked van egy véleményed - jelen esetben ha jól veszem észre az, hogy a fogamzásgátló mennyire káros - és az annak megfelelő, azt erősítő tényeket emeled csak ki, a többit pedig elhallgatod.
A korrekt felvilágosítás azt jelentené, hogy mind az előnyöket, mind a hátrányokat elmondod, és aztán az adott ember az ismeretek birtokában eldönti, hogy neki merre billen a mérleg.
Akkor idézem magam: "Tudsz esetleg olyan előnyt mondani, ami nem tart csak ideig óráig, és tényleg az egészséget szolgálja?"
Amiket írtál, csak a szedés alatt, tehát IDEIGLENESEN használnak, a tabletta után ugyanúgy visszatérnek a panaszok. Te is írtad az egyik válaszodban, hogy nem az okot kezelik.. Pontosan! Csak elfedi a problémát. Ezért kapok a fejemhez, amikor pl. a pattanásra meg a rendszertelen menzeszre csípőből ezt ajánlják, ahelyett, hogy a probléma valódi okát kiderítenék. Ha lenne lényegi pozitívum akkor írnék, de mindegyik csak ideig-óráig tart, nem nyújt valós megoldást! Ez nem 1 oldalú felvilágosítás, de megértem a te álláspontodat is,egy leendő nőgyógyász bolond lenne a fogamzásgátlók ellen beszélni. Igen, tudom elmondod az előnyöket-hátrányokat, de azért elég ritkán látni olyan nőgyógyászt, aki a beteg szemébe mondja, hogy nem szedhet tablettát, inkább kísérleti nyúlnak használva, még felír 3-4 fajtát..
A hogyan-miből fedezik a az esetleges tabletta árát részre pedig nem reagáltál.. Nem az a lényeg, hogy 4500 Ft.ért is lehet már, hanem hogy a páciensnek mi a legmegfelelőbb! Hiába veri az asztalt, hogy neki az olcsóbb kell, ha az nem megfelelő számára, nem?
Végezettül pedig te még mindig nem érted a kérdésem lényegét: a kérdésben megnevezett emberke (most csak 1 példa,nap mint nap látok ilyeneket itt) tudatlanul tanácsokat osztogat!
Az, ha valakinek ilyen egyoldalú a véleménye, mint ahogy nekem (szerinted), azzal nem árt senkinek, az említett személlyel ellentétben. Az ember egészsége kicsit komolyabb dolog, minthogy arra ad rossz tippet pl., hogy pucoljuk ki a szőnyeget... Ugye érted?
Én 16 évesen kezdtem el fogamzásgátlózni, szóval ~4.5 éve,nem rohadt ki a méhem mittudomén, nem nőtt szakállam meg miazisten, ellenben nekünk nem jött be a gumi, méghozzá azért mert párom vagy 2 perc alatt eltüzelt vagy egy-másfél óra után feladtuk mert alig érzett valamit, gumi kuka, ezt napi 2-3x is mire sikerült egyszer elmennie mielőtt teljesen kimerült. Na meg egyszer kiszakadt, mondom jó, menjünk esemény utániért (anya segített, kaptam rendes felvilágosítást és nem azzal kezdte hogy teeeee büdös ribi hogy merted) kikerestük hova kell menni, odaérünk, falon cetli hogyaszongya "felújítás miatt tessék átrongyolni ide és ide" város másik felébe át, kórház egyik sarka "jaaaaaa ez a gyereknőgyógyászat de nem itt írjuk fel" át a "rendesre" "jaaaa itt írjuk fel de már nincs itt a doki, már PÉNTEK HÁÁÁÁÁÁÁROM ÓRA, előbb kellett volna jönni" [rövid bejátszás ahogy anyám nyugodtan közli hogy bocsánat, valaki dolgozik is és nem tud bármikor jönni] morogva kiadják az előre megírt receptet, kiváltjuk, 4 hét keferágás mire megjön a havi csekély 3 hét késéssel, na, ott mondtuk ezt mégegyszer nem, elmentem magándokihoz, felvázoltam hogy én kérem szépen nuvaringet szeretnék (pontosan tudtam hogy a napi rendszeres tabit elfelejteném ezért inkább meg se próbáltam) elmondtam szerintem miért jobb, mik az előnyei, stb, doki csak elismerően nézett hogy utánanéztem ,adta a receptet, azóta jól megvagyunk mind a nuvaringgel mind párommal.
Szóval, lényeg a lényeg, szerintem nem jó mindenkinek, az esetek 1000%-ában az óvszer, ha pl antibiotikum miatt kell kiegészítő védekezés én halálra parázom magam hogy biztos nem szakadt ki? nézd meg mégegyszer, biztos fent van? áh már megint lelankadt, ezekkel a szex lassan munkának érződik.
(hülye oldal elküldte..)
Egyébként igen, szeretem a cikkeket hogy "ez a szegény lány meghalt vérrög miatt mert csúnya gonosz tabletta" azt elfelejtik említeni hogy felírásnál az orvos el kell hogy küldjön (bár nem köteles de nemárt nem megölni a pácienst) küldjön vizsgálatra ahol pont ezt nézik hogy hajlamos-e vagy rá.
Mondjuk amit tényleg utálok amikor azzal jönnek hogy "védekezés mellett nem esel teherbe" DE, mert NINCS 100%-os mód, még az elkötött nőknél is kb 100.000-ből egyszer de történik hiba és lesz gyerek szóval ezt a tévhitet tényleg utálom szívből.
"Amiket írtál, csak a szedés alatt, tehát IDEIGLENESEN használnak"
ÖÖÖ. Oké. De vannak esetek, mikor mondjuk az, hogy 5 évig nem kell minden egyes hónapban két napot kimaradnia a munkából, vagy 5 évig nem legalább nem lesz anaemiás, az előnyt jelent.
Igen, általában visszatérnek a panaszok a szedés után, de valakinek már az is előny, ha legalább addig, amíg nem akar gyereket és a tablettát szedi, addig rendben van.
"Ezért kapok a fejemhez, amikor pl. a pattanásra meg a rendszertelen menzeszre csípőből ezt ajánlják, ahelyett, hogy a probléma valódi okát kiderítenék. "
Ilyenkor én is a fejemhez szoktam kapni, és ahogy te is, én is azt szoktam javasolni a kérdezőnek, hogy először a probléma okát derítse ki.
"Ha lenne lényegi pozitívum akkor írnék, de mindegyik csak ideig-óráig tart, nem nyújt valós megoldást!"
A nők kisebb része szedi valamilyen probléma miatt a fogamzásgátlót, a szedés oka első sorban a védekezés.
" azért elég ritkán látni olyan nőgyógyászt, aki a beteg szemébe mondja, hogy nem szedhet tablettát, inkább kísérleti nyúlnak használva, még felír 3-4 fajtát.."
Mások nevében nem nyilatkozom, de én pl. igen is meg szoktam mondani a betegnek, ha valami miatt nem javaslom a tablettaszedést.
"Hiába veri az asztalt, hogy neki az olcsóbb kell, ha az nem megfelelő számára, nem? "
Mint ahogy írtam, a legtöbb összetételt több gyártó is gyártja. Általában lehet olyat találni, ami árban is elfogadható. És gyakori szex esetén még a 6-7 ezer forintos (63 havi adag) tabletta is olcsóbb, mint a gumi. De egyébként ezt az érvet nem én írtam, ugyanis véleményem szerint kevés olyan ember van, aki a gumi és a tabletta között csak az ára alapján választ. Mivel olyan hatalmas különbség azért nincs az áruk között, így általában ha valakinek van pénze az egyikre, annak telik a másikra is. Akinek kifejezetten lényeges az, hogy nagyon olcsó legyen, az mondjuk spirált választ, ami 5 évre pár ezer forint, vagy injekciót, ami 3 hónapra kb. 3 ezer, vagy ugye nem használ semmit és szoc. alapon kedvezményesen vagy tök ingyen évente/félévente eljön kapartatni.
"Az, ha valakinek ilyen egyoldalú a véleménye, mint ahogy nekem (szerinted), azzal nem árt senkinek, az említett személlyel ellentétben. "
Attól, hogy te nem látod, igen is az egyoldalú felvilágosítással és tanácsadással is ártasz.
A probléma az, hogy te fekete-fehéren látod a dolgot és csak az óvszer vs. tabletta körben gondolkodsz.
És igen, ha így vesszük igazad van. A guminak sok előnye van a tablettához képest, a tabletta szinte csak kényelemben veri le az óvszert.
De fel kellene fogni, hogy az emberek nem úgy működnek, hogy ha megmondod nekik, hogy a tabletta ezért meg azért rossz, akkor majd gumival védekeznek.
Az értelmesebbje persze igen. De a jelentős része meg úgy van vele, hogy a "gumi szar, kényelmetlen, drága", inkább csinálom megszakítással. Amiből persze előbb-utóbb nem kívánt terhesség és abortusz lesz. hagy ne kelljen részleteznem, hogy egy abortusznak milyen egészségügyi kockázatai vannak.
Csak gondolj bele: odaállna eléd a kamaszlányod és azt mondaná: Anya, a barátommal nemi életet élünk, szeretnék tablettát szedni. Te elmondod neki a hátránya is és azt javaslod, hogy inkább használjon óvszert. Mire ő közölné veled, hogy de neki és a párjának az kényelmetlen, utálja, nem akar. Ilyenkor mit teszel?
És ha mondjuk a saját gyerekedről van szó, akkor talán ha szerencséd van tudtok olyan megoldást keresni, ami mindkettőtöknek elfogadható.
De akkor gondolj bele, hogy ott vagy orvosként a nőgyógyászati rendelőben. Bejön hozzád egy fiatal, mondjuk 17-18 éves lány és tablettát szeretne. Te elmondod neki, hogy ilyen meg olyan mellékhatásai, szövődményei lehetnek (persze véletlen sem mondod el korrektül, hogy ezeknek csekély az esélye egyébként és több ezer nő szedi probléma nélkül), és azt tanácsolod, hogy ilyen fiatalon használjon gumit.
Rá 3 hónapra pedig beállít a leányzó azzal, hogy 2 hete késik és pozitív a tesztje. És mikor elcsodálkozol, hogy mi történt, közli, hogy ő is és a barátja is utálja a kotont, de a tablettáról már annyi rosszat halott, hogy nem is meri szedni.
Azt kellene megérteni, hogy sok nőnél nem az a kérdés, hogy tablettát szedjen-e vagy óvszert használjon. Mert ilye téren lehet, hogy tényleg nyer az óvszer, ha az egészségügyi szempontokat nézzük.
Hanem mondjuk a tablettaszedés és a nem kívánt terhesség között kell dönteni, ahol már egész biztos, hogy nem az abortusz fog nyerni.
"Egyébként igen, szeretem a cikkeket hogy "ez a szegény lány meghalt vérrög miatt mert csúnya gonosz tabletta" azt elfelejtik említeni hogy felírásnál az orvos el kell hogy küldjön (bár nem köteles de nemárt nem megölni a pácienst) küldjön vizsgálatra ahol pont ezt nézik hogy hajlamos-e vagy rá."
Ez is ferdítés. A trombózis nagyon sok tényezőn múlik. Az elhízás, a magasvérnyomás, a magas vérzsírszint, az egészségtelen táplálkozás, a sportszegény életmód, különböző betegségek, dohányzás, genetikai hajlam mind-mind befolyásolja a kialakulás kockázatát.
Azzal, hogy a genetikai hajlamot megnézik (megjegyzem, annak is csak egy picike szeletét, mivel mindenre vizsgálni a nőt iszonyat sokba kerülne) valamennyivel csökkentik a kockázatot, de nem sokkal. Vizsgálatok szerint annyira nem lehet ezzel a szűréssel befolyásolni az előfordulást, hogy gyakorlatilag felesleges nézni. Ennek ellenére én mondjuk szoktam javasolni, el is szoktam küldeni azokat, akik először szednének tablettát, de azt is elmondom neki, hogy ettől még nincs nullár redukálva a kockázat.
Szóval összességében a véleményem továbbra is az, hogy nem csak a tablettával kapcsolatban, hanem az összes védekezési móddal kapcsolatban korrekt és mindenekelőtt nem egyoldalú felvilágosítás kellene.
Rengeteg olyan abortuszra jövő nővel találkozom, akitől mikor megkérdem, hogy miért is nem védekezett, közli, hogy "a gumit utáljuk a párommal, tablettát meg nem akarok szedni mert rosszakat hallottam róla"
"Igen, általában visszatérnek a panaszok a szedés után, de valakinek már az is előny, ha legalább addig, amíg nem akar gyereket és a tablettát szedi, addig rendben van. "
Itt a baj, hogy az emberek nem gondolkoznak hosszú távon. Örülnek, mint majom a farkának, hogy "megoldódott" a probléma, de abba nem gondolnak bele, hogy után akár rosszabb is lehet a helyzet.
Most is csak, az tudom mondani, amit eddig. Nem tudom végigolvastad-e a linkelt kérdést, a válaszoló ugye a menstruációs zavar konkrét megoldásaként ajánlotta, illetve az állította, hogy "Kb minden második lány és srác ismerősöm járt már pórul gumival. " Mintha a gumi annyira rossz opció lenne.
"A nők kisebb része szedi valamilyen probléma miatt a fogamzásgátlót, a szedés oka első sorban a védekezés. "-> Pontosan, de előnyökről volt szó. Mi akkor az előny? Beleélvezhet a pasi, és nem illúzióromboló a gumi bontogatása? Na meg "olcsó" (már akinek ugye). Ezért megéri bevállalni a hátrányokat?
"Az értelmesebbje persze igen. De a jelentős része meg úgy van vele, hogy a "gumi szar, kényelmetlen, drága", inkább csinálom megszakítással. " -> Ha valaki a megszakítással játszadozik, az szerinted alkalmas arra, hogy napi rendszerességgel, felelősségteljesem szedje a tablettát? Vagy egyáltalán van benne hajlandóság az ilyen típusú védekezésre?
" Te elmondod neki, hogy ilyen meg olyan mellékhatásai, szövődményei lehetnek (persze véletlen sem mondod el korrektül, hogy ezeknek csekély az esélye egyébként és több ezer nő szedi probléma nélkül)"-> Több ezer nő szedi probléma nélkül, igen.. De mi van azokkal, akik megszenvedik? Ha ő pont beletartozik abba a kis %-ba, akiknek nem jó?
"közli, hogy ő is és a barátja is utálja a kotont, de a tablettáról már annyi rosszat halott, hogy nem is meri szedni. "-> Ismétlem magam, ha valaki így áll a védekezéshez, akkor a fogamzásgátló sem jó neki, mert olyan lazán állhat hozzá, hogy észre sem veszi és teherbe esik, aztán meg néz, hogy de hát ő szedte a tablettát (néha)
A linkelt kérdésben pont az volt a kérdés, hogy a 16/17 éves lány nem bízott a gumiban, és megoldást is akart a problémájára. Ebben az esetben pedig bőven elég lenne a gumi és egy alapos kivizsgálás.
"Itt a baj, hogy az emberek nem gondolkoznak hosszú távon. Örülnek, mint majom a farkának, hogy "megoldódott" a probléma, de abba nem gondolnak bele, hogy után akár rosszabb is lehet a helyzet. "
Ez oké. Abba sem gondolnak bele, hogy ha dohányoznak, szemetet esznek, elhíznak, akkor majd 50 évesen cukorbetegek lesznek, érelmeszesedésük lesz, neadjisten tüdőrákjuk. És igen, ez elég nagy probléma. De ezen is csak korrekt egészségügyi felvilágosítással lehetne valamit kezdeni.
"a válaszoló ugye a menstruációs zavar konkrét megoldásaként ajánlotta, illetve az állította, hogy "Kb minden második lány és srác ismerősöm járt már pórul gumival. " Mintha a gumi annyira rossz opció lenne. "
Én nem első sorban a linkelt kérdésre válaszoltam, hanem általánosságban beszéltem erről a témáról.
Abban teljesen egyet értek veled, hogy menstruációs problémákra első sorban nem fogamzásgátló kellene, hanem korrekt kivizsgálás és oki kezelés. Ahogy azt is el szoktam mondani az aggódó tiniknek, hogy a saját tapasztalatom az, hogy 10 éven keresztül soha a büdös életben nem szakadt ki a gumi, pedig nem egy-kettőt használtam el. Tehát abban is egyetértünk, hogy az óvszer megfelelő használat mellett megfelelő védekezési mód. A probléma akkor van, ha valamiért nem akarja használni.
"Mi akkor az előny? Beleélvezhet a pasi, és nem illúzióromboló a gumi bontogatása? Na meg "olcsó" (már akinek ugye). Ezért megéri bevállalni a hátrányokat?"
Mi az előny? Az, hogy rendszeres szedéssel megbízható, nem kell aggódnia a terhesség miatt. Nem kell szex előtt a gumival szórakozni, nincs olyan gond, hogy épp nincs otthon. Nyilván kényelmesebb is, főként a férfinak, és ugye a szex örömszerzésről is szól. Ha valaki nagyétkű, akkor egyszerűbb napi 3-4 menetet tablettával lezavarni, mint óvszerrel. Emellett pedig általában csökkenti a vérzést, kevesebb a görcs, napra (szinte órára) pontosan tudja az ember, hogy mikor fog megjönni, valamint ha valami miatt nagyon nem lenne alkalmas a menzesz, el tudja tolni.
"Ezért megéri bevállalni a hátrányokat?"
Na EZ AZ, amit mindenkinek magának kell eldöntenie. Valaki azt mondja, hogy neki nem éri meg a kockázatot, inkább védekezik óvszerrel vagy keres valami más megoldást, valaki meg úgy van vele, hogy neki ekkora kockázatot megér. Ezért hangsúlyozom még mindig azt, hogy KORREKT felvilágosítás kell. El kell mondani, hogy igen is lehetnek súlyos szövődményei (pl. trombózis, stroke), amiket ráadásul semmilyen vizsgálattal nem lehet maximálisan kizárni. El kell mondani, hogy minden más kockázati tényező nélkül 2/10 ezer esetből a kockázat 8-12/10 ezerre nő. Ha mellette még bagózik, elhízott, magasvérnyomása van, genetikai hajlama van, akkor pedig még több. Aztán az illető majd eldönti, hogy neki a kényelmesebb szex vagy a kevésbé göcsös vérzés megéri-e ezt a kockázatnövekedést vagy sem.
Én maximálisan megértem azt, hogy ha neked nem éri meg. De nem minden ember egyforma, és nem várhatod el, hogy mindenki hozzád hasonlóan gondolkozzon.
"Ha valaki a megszakítással játszadozik, az szerinted alkalmas arra, hogy napi rendszerességgel, felelősségteljesem szedje a tablettát? Vagy egyáltalán van benne hajlandóság az ilyen típusú védekezésre?"
Ez személytől függ. Megint itt jön szóba az, hogy mennyire egyénre szabottan kell a védekezést kiválasztani. Simán lehet, hogy valaki nem hajlandó az óvszerrel szórakozni, mert utálja, de igen is hajlandóságot mutat a tabletta szedésére. Vagy ha elmondja magáról, hogy képtelen naponta szedni, lehet neki ajánlani hüvelygyűrűt vagy spirált, amivel nem kell naponta foglalkozni.
És sok esetben azt látom, hogy az emberek jelentős része az óvszeren és a tablettán kívül semmi más megoldást nem ismer. Ha az óvszert utálja, a tablettáról meg lebeszélik a gyakorikérdések.hu-n, akkor marad az, hogy nem védekezik. Az ilyenre nem rá kellene hagyni, hanem mondjuk felvilágosítani a lehetséges egyéb megoldásokról, ugyanis nem ez a kétféle védekezési módszer van a világon.
Arról nem is beszélve, hogy sokszor azt látom, hogy totál hülyeségek miatt nem mernek valamilyen módszert használni. Pl. érdekes módon ha valakitől megkérdem, hogy miért nem szeretne tablettát, nem az a válasz, ami logikus lenne, hogy "félek a trombóziskockázattól", pedig ez egy totál elfogadható és értelmes érv.
Hanem közli, hogy "nem akarok elhízni". Eszébe sem jut, hogy az elhízás jellemzően nem úgy működik, hogy egyik nap lefekszik 50 kilósan, másnap pedig 75 kilósan kel fel. Általában pont olyan mellékhatások előfordulása miatt rettegnek a nők a tablettától, amik nagyon könnyen orvosolhatók. Az igazi kockázatokról vagy nem tudnak, vagy nem érdekli őket.
"Több ezer nő szedi probléma nélkül, igen.. De mi van azokkal, akik megszenvedik? Ha ő pont beletartozik abba a kis %-ba, akiknek nem jó? "
Ha korrektül felvilágosítottam és ő ennek ellenére a tabletta mellett dönt, akkor nem lesz miatta bűntudatom. Ennyi erővel mi van azokkal, akiknek kiszakad az óvszer, elmegy esemény utániért és mégis teherbe esik? Arra is kicsi az esély, de ha épp te vagy az az x%, akkor ez vigasztalni fog vagy sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!