Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Akik fogamzásgátlót szednek, tisztában vannak a működésével?
Főként a középiskolásokra, huszonegykét évesekre gondolok. Tudják ők, hogy hogyan működik a tabletta, amit beszednek? (LH, FSH, ösztrogén, progeszteron, tüszőérés, ovuláció vagy beágyazódás gátlása, ilyenek...). Persze azokra nem vonatkozik a kérdés, akik hormonzavar miatt szednek fogamzásgátlót.
Azért kérdezem, mert szerintem sokan úgy vannak ezzel, hogy elmennek az orvoshoz, kapnak egy gyógyszert, ami megakadályozza, hogy teherbe essenek, és ez így kényelmes, meg van oldva. Tudom, mindenki eldöntheti melyik módszert választja, csak kíváncsi vagyok, hogy mennyire néznek utána, akik gyógyszert szednek.
Én 18-20 éves koromig szedtem. Mielőtt elmentem orvoshoz rengeteget olvastam róla, a párommal sokszor megvitattuk, édesanyámmal is beszéltem, illetve az orvossal vagy fél órát beszélgettem, gond nélkül feltettem a leghülyébb kérdéseimet is, és mivel örült, hogy érdekelt, mit fogok szedegetni, készséggel válaszolt is. Most letettem, hogy hosszútávon ne roncsolja a szervezetemet, majd ha a párommal már összeköltözhetünk, talán újra szedem majd. Szerencsére semmi mellékhatása nem volt.
22/N
Az általad megszólított/megemlített korosztályban vagyok. Én tudom hogy működik, de anyukám vegyész és amúgy is olyan gyárnál dolgozik, ahol fogamzásgátlókat gyártanak.
Tapasztalatom alapján vannak kivételek, akik ismerik, de a legtöbben nem.
Én tisztában vagyok vele, mit szedek. Párom sem örül neki, hogy szedem, de ez tűnt a legjobb megoldásnak, mert még nem szeretnék gyereket.
20 L
4-es, ez elkeserítő.
A többieknek köszönöm. Elég bonyolult ez a ciklus, és nagyon sok minden szabályozza. Én örülök annak, hogy normálisan működök, egészségesen pedig nem fogok bekavarni gyógyszerekkel meg hormonokkal inkább. Szomorú, hogy sokakat nem is érdekel, hogy működik a testük. De azért jó, hogy néhányan utánanéznek a dolgoknak. :)
Olyan embernek, aki érdeklődik a biológia és az orvostudomány iránt (én is ilyen vagyok, orvosnak tanulok), hihetetlenül hangzik az, hogy mást ez teljesen hidegen hagy.
Egyszerűen nehéz megérteni, hogy ennyire érdekes dolog valakit nem érdekel:D
De a többségnek fogalma sincs egyébként a működéséről. Tartottam felvilágosító előadásokat középsulikban, és bizony a legtöbb helyen teljes a homály. Nem tudják, hogy működik a tabletta, sőt, a legtöbb diák kettőnél több fogamzásgátló módszert sem tud felsorolni.
De egyébként sok helyen látom azt is, hogy orvosok mondják/írják, hogy a tabletta rendszerezi a ciklust. Arról már senki se szól, hogy az a ciklus nem az illető saját ciklusa, hanem a tabletta megvonása által rendszeres időközönként létrehozott vérzés.
Én személy szerint nem szedtem tablettát, és nem is szeretnék.
Nem vagyok megrögzött tablettaellenes, ismerem az előnyeit is, de számomra nem éri meg a kockázatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!