Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A fogamzásgátló hosszútávon káros?
"Érdekes, nekem a nőgyógyászom mondta, hogy szedjek fogamzásgátlót. "
Nem akarom a nőgyógyászokat szidni, mert magam is orvosnak, sőt, nőgyógyásznak készülök.
De sajnos a nagy részük azért tukmálja rá mindenkire a tablettát, mert neki abból van pénze. Egyrészt ha az ember magánban jár, akkor 3 havonta receptfelírás, plusz a gyógyszercégek igen jól megfizetik, ha az ő készítményeiket írja fel.
Az óvszerből lesz pénze a dokinak? Nem...
Nem tartom az ördög találmánynak a fogamzásgátló tablettát, mert tény, hogy sok nem kívánt terhességet előz meg.
De a saját véleményem az, hogy ha az ember tud megfelelően védekezni anélkül, hogy a saját hormonháztartásába beleszólna, akkor inkább érdemes azt választani.
Nekem spec. 8 év alatt semmi gondom nem volt az óvszerrel, nem szakadt ki, nem lettem terhes sem.
Sőt, egyetlen egy embert sem ismerek, aki óvszer mellett esett teherbe.
Persze, kiszakadhat, de akkor azt az ember látja, és még mindig el tud menni esemény utáni tabiért.
A tabletta úgy működik, hogy kikapcsolja az egész ciklust. Nincs peteérés, nincs menzesz sem, csak egy megvonásos vérzés, amit a tabi kihagyása idéz elő.
Egyébként a nők nagy részének a szedés után pár hónapon belül helyre áll a ciklusa.
Viszont tankönyv szerint van 2%, akinek tartósan peteérés hiánya alakul ki. Értelemszerűen peteérés nélkül viszont nm lehetséges a teherbeesés.
Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy megéri-e a kockázatot, vagy sem. De szerintem pofátlanság a dokik részéről ennyire az óvszer ellen és a tabletta mellett állást foglalni. Kicsit objektívebben kellene elmondani a lehetőségeket.
Ui.: A tabletta nem véd a méhnyakrák ellen, sőt, fokozza az esélyét. Ugyanis nyilván aki tabit használ, az nem igen használ gumit. És a méhnyakrák 95%-áért a HPV felelős, ami szexuális úton terjed.
A petefészekrák ellen véd vmennyire. De pl. a mellrák kockázatát meg fokozza.
11-es válaszoló: nagyon örülök, hogy nőgyógyásznak készülsz, és így gondolkodsz. Komolyan. Én sem akarom szidni a mostaniakat, de az általuk felelőtlenül felírt gyógyszerek teljesen tönkretettek engem, és fogadok, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki így járt.
Sajnos az a baj, hogy az orvosok nagy része az általuk bemagolt módszert követi, rosszabb esetben lustán leintenek, hogy nincs semmi bajod. Elfelejtik, hogy minden ember más. Ami az egyiknek beválik, az a másikat megnyomoríthatja. Nekem alapból nem volt normális peteérésem, és erre írtak fogamzásgátlót, mondván, majd beállítja nekem a ciklusomat.
Azóta eltelt pár év, és nagyon nehezen kecmergek ki a dologból. A szintetikus hormonok teljesen tönkrevágtak engem fizikailag és lelkileg is, és ha nem tartok ki, és hiszek az engem leintő orvosoknak, és nem találok végül egy jó endokrinológust, még most is szenvednék. Még most sem tudom, hogy van-e normális peteérésem, de legalább már beállt a ciklusom nagyjából.
A lényeg, hogy én nem ajánlanám a fogamzásgátlót. Nem riogatni akarok senkit, mint mondtam, lehet, hogy valakinek beválik egy időszakra. De az tény, hogy a fogamzásgátlóban található hormonok nem egyeznek a te testedben termelődőekkel, és azt a süket dumát meg ne vegye be neki, hogy gyógyszer mellett lehetetlen a teherbeesés, hogy csökkenti a rák kialakulásának kockázatát (atyaég...), és a többi baromságot.
Nem igaz hogy nincs az ismerőseid körében olyan, aki szedett tablettát. Ha van akkor, olyan is van, akiknél most próbálják visszaállítani a fogamzóképességet orvosi úton, ugyanis meddő lett tőle a nő.
Minél fiatalabb korban és/vagy minél tovább szeded annál biztosabb hogy te is meddő leszel.
Én már lassan 1 éve szedem a Zoely fogamzásgátló tablettát. Eddig semmi baj nem volt de tegnap már a 2. havi menstruácóm maradt el. Csináltam tesztet és tüneteim sincsenek, úgyhogy terhes nem vagyok, viszont félek hogy mégis valami baj van velem. Lehetséges így hogy esetleg meddő lettem? Mert elég sokszor görcsölt a méhem környékén a hasam az elmúlt 2-3 hónapban. Tehetett valami kárt bennem esetleg?
(Bocsi hogy ide írom a kérdésem, de itt találtam hasonló témájú válaszokat)
Miért nem mentél vissza az orvoshoz?
Egyébként vszínűleg csak nagyon elvékonyította a tabletta a nyálkahártyád. Hagyd abba (ne kezdd el a következő levelet), aztán remélhetőleg helyreáll. Ha nem, akkor orvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!