Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » A fogamzásgátló hosszútávon...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A fogamzásgátló hosszútávon káros?

Figyelt kérdés
Tudom hogy hülye kérdés, de még fiatal vagyok, nem élek szexuális életet, viszont már a barátommal gondolkodunk rajta.Fogamzásgátlót szeretnék szedni, mert ettől nyugodtabb lennék. Az érdekelne hogyha mondjuk 10-15 éven keresztül szedném, de a későbbiekben babát szeretnék, akkor milyen káros hatásai lehetnek ilyen hosszútávon? Esetleg tudtok más fajta BIZTONSÁGOS módszert ajánlani? Attól félek hogy az óvszer kiszakad, és nehogy terhes legyek:S 17/L

2013. aug. 18. 10:41
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
77%
Ha jól van feltéve az az óvszer, akkor nem szakadhat ki. És igen, a fogamzásgátló káros hosszútávon, legalábbis már rövidtávon is az lesz, ha akkor kezded el szedni, amikor még nem állt be a hormonháztartásod. 20 éves kor alatt nem is engedélyezném. Nincs más biztonságos módszer, csak ez a kettő, de nem igazán nevezném biztonságosnak a gyógyszert, mert szétszed téged belülről.
2013. aug. 18. 10:49
 2/16 anonim ***** válasza:
Igen, káros, főleg egy még fejlődő szervezetre.
2013. aug. 18. 10:49
 3/16 A kérdező kommentje:
és ha kiszakad az óvszer? akkor még vehetek be esemény utánit ugye?
2013. aug. 18. 10:51
 4/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Én fiú vagyok, de soha nem szeretném a barátnőmet a fogamzásgátló szedésére rábírni. A gyógyszereknek mindig lesznek mellékhatásaik, a tudomány még nem tart ott, hogy teljesen rizikómentes legyen a szedés. Lehet, hogy 1000 nőnél nem okoz semmi rosszat, de lehet a másik 1000-nél már szimpla fejfájást vagy libidócsökkenést, hüvelyszárazságot stb.

Anyámnak 10 évig nem sikerült teherbe esnie, pedig fiatalabb korában rendben volt a menstruációja, aztán pár hónapig fogamzásgátlót szedett, nem tolerálta a szervezete és eléggé bekavart a tablettázás. Állítása szerint (persze ez nem bizonyított) ezért nem tudott áldott állapotba kerülni olyan sokáig.

Persze a leírtakra lehet úgy reagálni, hogy "ma már alacsony hormontartalmúak a fogamzásgátlók", de én ennek ellenére állást foglaltam, lehet lepontozni, ha akarnak.

Az óvszerszakadáshoz annyit, hogy van 72 órás tabletta is, szerintem az a hormonlöket még mindig kevesebb mint a 10-20 éven keresztül szedett mennyiség.

2013. aug. 18. 10:57
 5/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm:) Akkor marad az óvszer.
2013. aug. 18. 11:00
 6/16 anonim ***** válasza:

Előző válaszoló írta, hogy a mai fogamzásgátló gyógyszerek kisebb hormontartalmúak, mint a régiek. Ez igaz is, tehát a mellékhatások is kisebbek lehetnek, mint voltak.

De:

Mellékhatások tekintetében a legfőbb probléma az, hogy az nem csak nálad jelentkezhet, hanem a későbbi utódoknál is. Mint ilyen, ezeket nagyon hosszú idő kikísérletezni (20-30 év), ezért biztosat erről nagyon nehéz mondani.

Ajánlanám, hogy beszélj nőgyógyásszal és mindenképp emeld ki, amiket itt is írtál.

2013. aug. 18. 11:08
 7/16 anonim ***** válasza:

Érdekes, nekem a nőgyógyászom mondta, hogy szedjek fogamzásgátlót. Szerinte az óvszer soha nem lehet 100%-osan biztonságos. Azt mondta, hogy elég 1 apró sérülés a csomagoláson amit észre sem lehet venni, ha kerül be levegő csökken a hatékonysága. Én inkább szedem a tablettát amiben azok a hormonok vannak amiket én is termelek, mint hogy egy apró hiba miatt terhes legyek idő előtt.

Ha félsz a fogamzásgátlótól, esetleg használj hüvely gyűrűt, nem olcsó, de még kevesebb benne a hormon.

2013. aug. 18. 11:09
 8/16 anonim ***** válasza:
Hát igen. Én mondjuk mindig sajnálom a kis lurkókat, hogy nem tudnak célbajutni.
2013. aug. 18. 11:13
 9/16 anonim ***** válasza:
50%

A májadra mindenképpen kihatással van, de mivel kisebb már a hormonadagja, különösebben nem vészesek a maiak.

Különben vannak pozitív hatásai is: nekem a nőgyógyász mondta, hogy csökkenti pl a méhnyakrák kialakulásának esélyét. Plusz ha rendszeresen szedem, elméleti esély nincs, hogy teherbe essek. Az óvszer meg külön macera ugye, és a folyamatos félelem, hogy vajon kiszakad-e. És én még alergiás is vagyok a gumira, szóval nálam plusz kellemetlenség lenne azzal védekezni.

Valaki írta a hüvelygyűrűt. Az nagyon jó, mert a májat pl nem terheli le, viszont hallottam, hogy valakinek meg emiatt lettek komolyabb gondjai (részleteket ugyan nem tudok, de egy barátnőm nővérének gyűlt meg vele a baja). Kérdezz rá a nőgyógyásznál.

Viszont a fogamzásgátlót tényleg ne kezdd el azelőtt szedni, hogy a ciklusod rendesen beállt volna. Bár ennek rendezésére is szokták a tablettákat felírni.

Sok jó és sok rossz hatása is van, te döntöd el, melyik győz meg jobban.

2013. aug. 18. 11:23
 10/16 anonim ***** válasza:
Több olyan nőről hallottam, aki fogamzásgátló mellett esett teherbe, mint olyanról, aki óvszer mellett... :)
2013. aug. 18. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!