Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Fogamzásgátlót szedő Lányok!...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Fogamzásgátlót szedő Lányok! Válaszolnátok pár kérdésemre?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A párommal eddig óvszerrel védekeztünk, de hosszas megfontolás után úgy döntöttünk, hogy fogamzásgátlóra váltunk. Anyukám is beleegyezett, azonban az alábbi kérdésekre szeretnék válaszokat kapni, illetve tapasztalatokat meghallgatni. :)

1. Milyen vizsgálatokra számíthatok a nőgyógyásznál, illetve melyek azok a vizsgálatok, amelyek kötelező jellegűek, ha fogamzásgátlót szeretnék felíratni?

2. Az első pár hétben szükséges kiegészítő védekezést alkalmazni annak ellenére, hogy a betegtájékoztatóba az van írva, hogy az 1. szemtől véd?

3. Tapasztaltatok bármiféle mellékhatást a bogyó szedése mellett? Gondolok itt hízásra például.

4. Betegség esetén (hányás, hasmenés) hogyan kell pótolni a gyógyszert?

Köszönöm szépen előre is. Ha bármi eszembejut még, írok. :)

2013. márc. 6. 18:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
a tájékoztatón minden rajta lesz,a nőgyógyász megvizsgál,kér majd vér és vizeletvizsgálatot,de nekem még az eredmények előtt felírt gyógyszert,sokan azt mondják hogy híznak gyógyszertől,szerencsére nekem nem volt ilyen gondom
2013. márc. 6. 18:32
 2/12 anonim ***** válasza:
90%

1. Elvileg kötelező gyógyszer felírás előtt a kenet vétel,de hallottam,hogy sok helyen mégsem csinálja meg a nőgyógyász...

2.Az első 2 hétben nem árt ha még gumit is használtok pluszban.

3 Ez meg nagyon változó.

Az első gyógyszeremnél szinte semmi mellékhatás nem volt,szebb lett tőle a bőröm.

A második gyógyszerem azonban vmi katasztrófa volt.

Híztam tőle,tiszta ragya voltam,nem kívántam a szexet szinte soha! Sokszor émelyegtem és rossz közérzetem volt.

4. Erre nem tudok seemi biztosat mondani,ilyenkor mi használtunk gumit biztos ami biztos.

2013. márc. 6. 18:33
 3/12 anonim ***** válasza:
67%

"Anyukám is beleegyezett"

Már rosszul kezdődik. Van egy olyan sejtésem, hogy korai lenne...

DE inkább olvasd el ezt, és dönts te.

Szakszerű, korrekt. Előnyök-hátrányok összeszedetten:

"Minden gyógyszernek vannak nemkívánatos hatásai.

Pozitív hatásai:

- Kiszámíthatóvá teszi a vérzést Itt azért fontos megemlíteni, hogy NEM rendszerezi a menzeszt. Azért lesz rendszeres a vérzés, mert a saját ciklust kikapcsolja, és helyette bizonyos időközönként megvonásos vérzést okoz az, hogy nem veszed be, és emiatt lecsökken a hormonszint, amit addig a tabival tartottál fenn. Ha tovább szeded, akkor később vérzel, ha kevesebb ideig szeded, akkor előbb vérzel. Tehát egy mű ciklust generál, nem a tiédet rendszerezi!

- Általában enyhíti a vérzést és a görcsöket. Ennek az az oka, hogy mivel a ciklust kikapcsolja, a méhnyálkahártya sem vastagodik meg olyan mértékben, mint egy normál ciklus során. Így kevesebb is tud leválni, kevesebb vérzést okozva ezzel.

- Esetenként jó hatással van a bőrre. Enyhíti a zsírosodást, eltünteti a pattanásokat. Ez főleg azokra igaz, amelyek antiandrogén progeszteronszármazkot tartalmaznak. A hátrány viszont, hogy sok esetben az abbahagyás után még fokozottabban jelentkeznek ezek a problémák, mint a szedés előtt. Sőt, olyan is van, aki nem pattanásos, aztán mikor abbahagyja, tele lesz ragyával a feje.

- Bizonyos daganatok ritkábban fordulnak elő tablettaszedés mellett.

- Bizonyos betegségekben jó hatású (pl. endometriózisban).

Hátrányai:

- Mellékhatások. A betegtájékoztatóban elég hosszan sorolják. Nyilván vannak nagyon ritkák, de vannak olyanok, amelyek nagyon gyakoriak, és igen csak meg tudják keseríteni az ember életét. Pl. libidócsökkenés, hüvelyszárazság (mi értelme ugye szedni, ha az embernek nincs kedve szexelni vele?), gyakori hüvelyi fertőzések, migrén, súlygyarapodás, akár depresszióig fokozódó hangulatromlás/hangulatingadozás.

- Mivel alapvetően a tabletta úgy működik, hogy kikapcsolja a nő élettani működését, a peteérést és a ciklust, azért sejthető, hogy ez nem veszélytelen. A nők többségének az abbahagyás után azonnal, vagy pár hónapon belül rendeződik a ciklusa, visszatér az ovulációja és ezzel a termékenysége. De sajnos előfordul (gyógyszertan tankönyv szerint 2%-ban), hogy tartósan anovuláció (ovuláció-hiány) alakul ki. Ami mondjuk igen kellemetlen, ha az ember babát szeretne. Ugyanis ovuláció nélkül igen csak nehéz teherbe esni...Ez nem azt jelenti, hogy örökre meddő marad az ember, mert azért ált. gyógyszerekkel elő lehet segíteni, de azért na...

- Szövődmények. Manapság nagy port kavart az, hogy bizonyos szerek mellett meghaltak trombózis miatt. Sajnos minden ösztrogént tartalmazó kombinált tabletta növeli a trombózis kialakulásának az esélyét. A trombózisban (ill. embóliában) meg bizony meg lehet halni. Főleg akkor fokozott a kockázat, ha idős nő szedi, dohányzik mellette vki, vagy alapból van genetikai hajlama a trombózisra. De sajnos még ilyen kockázati tényezők nélkül is előfordul.

Ezen kívül okozhat májproblémákat (jó, vagy akár rosszindulatú daganatot), epekövességet, és bizonyos daganatok kockázatát fokozza.

Nyilván valakinek tökéletesen beválik, valakinek meg nagyon nem.

Mérlegelni kell, aztán dönteni, hogy vállalod-e a kockázatot vagy sem.

A környezetemben is van példa mindenre. Vkinek tökéletesen bevált, vkinek viszont migrénje lett, vkinek libidócsökkenése, vkinek melldaganata, vkinek tüdőembóliája."

2013. márc. 6. 18:38
 4/12 A kérdező kommentje:
19 éves vagyok, nem gondolom, hogy korai lenne. Azért kérdeztem meg Anyukámat, mert érdekelt a véleménye erről.
2013. márc. 6. 18:41
 5/12 anonim ***** válasza:
Az első három pontot elég korrekten megválaszolták. a 4.: nem tudod pótolni, ilyenkor jobb, ha óvszert is használtok, mivel nem valószínű, hogy felszívódott. Kivéve lokálisan ható, pl hüvelygyűrű, aminél ilyen probléma nem léphet fel. Ha a nőgyógyászod is javasolja, én tudnám ajánlani a hüvelygyűrűt, kevesebb mellékhatása, jobb a hatásfoka, és kevesebb hormont tartalmaz. de persze orvos dönti el, hogy számodra mi a legideálisabb.
2013. márc. 6. 18:45
 6/12 anonim ***** válasza:

Megvizsgál az orvos minden rendben van e, rákszűrés, elküld vérvételre, fontos , hogy van e hajlamod trombózisra van e a családban trombózisos.

A legtöbb tabletta az első szemtől véd, de ez a betegtájékoztatóban benne van, illetve kérdezd meg az orvost.

Én saját tapasztalatom írom, hogy nem híztam tőle, és környezetemben sem tudok senkit, aki hízott volna tőle.

Hányás, hasmenés esetén azt hiszem 1-1,5 óra alatt felszívódik a gyógyszer, tehát ha utána történik semmi gond, ha ezen belül, akkor pótolni kell a következő levélből.

Én szedtem sokáig, semmi panaszom nem volt, viszont amikor abbahagytam senkinek nem kívánom hogy nézett ki a bőröm amíg kiürült a szervezetemből, sokára jött meg utána a menszim, sőt sok ismerősömnek utána meg sem jött , nagyon nehezen jött össze a baba.... én nem szedek többet az biztos :S

2013. márc. 6. 18:50
 7/12 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__fogamzasgatlas_..

Ma olvastam először ilyen jó összefoglalót. Ajánlom figyelmedbe a 22. és 23 válaszokat.

2013. márc. 6. 18:50
 8/12 anonim ***** válasza:

1. Tőlem csak vért vettek, de még az eredmény előtt kaptam receptet... Szóval nem volt szakszerű. Illetve megcsinálták az első rákszűrésem, megtapogattak belülről - miközben kívülről nyomogatta a doki a az alsó hasfalam... Nem tudom más mit csinál.

2. Alkalmazz más védekezést az első héten, biztos ami biztos... Csak nem halsz bele :)

3. Nálam: Kicsi hízás, kicsi mellnövés, kevesebb pattanás, nincs menstruációkor fájdalom.

4. Le van írva a betegtájékoztatóban hogy kell pótolni. Mivel sosem volt ilyen gondom, nem tudom teljesen.

Azzal meg semmire sem mész, hogy nekünk milyen mellékhatásaink voltak, ezt jegyezd meg.

2013. márc. 6. 18:51
 9/12 anonim ***** válasza:

Ó, igen imponáló, hogy egy általam írt kis összefoglalót másolt be vki:) (3. válasz)

A kérdésekre viszont:

1. Alapvetően nincs egységes megállapodás arra, hogy milyen vizsgálato(ka)t kell elvégezni. Van olyan doki, aki csak rád néz, és írja a receptet. Barátnőm 4 éven keresztül szedett tablettát úgy, hogy nőgyógyász írta fel neki, de sosem vetkőzött le. Sajnos ilyen is van:(

1. Alapvetően szükséges lenne egy anamnézis felvétel. Az orvosnak ki kellene kérdezni a ciklusodról, a vérzésedről, panaszaidról, nőgyógyászati és egyéb betegségeidről, családban előforduló betegségekről, gyógyszerekről, káros szenvedélyekről (pl. dohányzás!!) stb.

Ez egyrést arra szolgál, hogy a ciklusodból megállapítsa, hogy milyen a "hormonális alkatod". Ebből tud vmennyire következtetni arra, hogy milyen tabletta lehet számodra megfelelő. De ez csak egy irányvonal!

Másrészt pedig ha bizonyos problémák fennállnak, akkor tilos, vagy csak ellenjavallt a tabletta szedése. Pl. ha aurával járó migrénben szenvedsz, akkor tilos kombinált tablettát felírni. Ha cukorbeteg vagy, akkor nem ajánlott, de fokozott elővigyázatossággal alkalmazható. Tehát az anamnézis felvétele tulajdonképpen az első szűrő, ill. egyfajta irányvonalat ad a tablettaválasztásnál.

Ha már ott vagy a dokinál, bizony illene egy manuális vizsgálatot végeznie. Ennek során megtekinti a külső nemi szerveket, és áttapintja a belsőket. Gyakorlatilag egy rutin nőgyógyászati vizsgálat. Esetenként szükség lehet UH vizsgálatra is, de az nem a rutin része.

Citológiai kenetvétel (rákszűrés).

Laborvizsgálat. Sokan azt hiszik, hogy a laborvizsgálat arra szolgál, hogy a orvos megállapítsa azt, hogy neked milyen gyógyszer lesz a jó. Ez óriási butaság:) Máj- és vesefunkciót néznek. Ebből csak annyi derül ki, hogy jól működnek-e ezek a szerveid, ugyanis ha nem, akkor nem ajánlatos (vagy egyenesen ellenjavallt) a szedése.

Speciális vizsgálat:

Ha a családban előfordult trombózis, akkor szükséges lehet annak felderítése, hogy van-e a trombózis kialakulására genetikai hajlamod. Ehhez Leiden mutáció vizsgálatot szoktak végezni, ugyanis ez a leggyakoribb. Azonban szükséges megemlítenem, hogy sajnos nem ez az egyetlen genetikai rendellenesség, ami fokozott trombózishajlamot okozhat. Azonban az összes faktor kivizsgálása hihetetlen mennyiségű pénzbe kerülne. Mivel a Leiden a leggyakoribb, így a kockázat jelentősen csökken ennek vizsgálatával, de sajnos még így is adódhat probléma. (Pl. az ismerősnek, aki tüdőembóliát kapott, protrombin mutációja volt).

Azt kihangsúlyoznám, hogy az orvos a vizsgálatokkal tényleg csak annyit tud megállapítani, hogy szedhetsz-e bármiféle fogamzásgátló tablettát, azt viszont nem, hogy neked melyik fog beválni!

Sajnos teljesen egyéni, hogy kinek mi a jó, nem véletlen van ennyiféle gyógyszer:) Attól, hogy vkinek mindenféle baja lett az egyiktől, neked lehet, hogy tökéletesen beválik, de az is lehet, hogy ami másnak tökéletes volt, az neked nagyon nem fog bejönni.

2. Alapvetően úgy gondolom, hogy nem véletlen írnak 1. napot a tájékoztatóba. Ha nem védene, akkor jó eséllyel már elég csúnyán bepereltél volna a gyógyszercégeket. Azonban azt mondom jobb félni, mint megijedni. Ha eddig óvszereztetek, azon az 1-2 héten már nem múlik semmi! Inkább óvszerezzetek 12 hétig, minthogy az első megvonásos vérzésig azon stresszelj, hogy vajon terhes vagy-e.

3. Teljesen egyéni. A környezetemben van olyan, akinek az égvilágon semmi panasza nincs mellette. De van olyan, akinek a libidója csökkent le, van olyan, akinek a mellében lett jóindulatú daganat, valakinek migrénje lett stb.

4. Minden tájékoztatóban le van írva, hogy mi a teendő. Lehet pótolni egy másik levélből (de pl. nem tanácsos, ha utána még jó eséllyel azt is kihányod..), de lehet úgy is eljárni, hogy nem pótolod, hanem úgy veszed, mintha kihagytál volna egy szemet, és eszerint jársz el.

2013. márc. 6. 19:24
 10/12 anonim válasza:
csináltass genetikai tesztet hogy hajlamos vagy-e trombózisra. Nem vicc!!! 5000 forint ez a vizsgálat. Nézz utàna mindenképp. Sokaknak van hajlama.
2013. márc. 6. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!