Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A fogamzásgátló tabletta hogyan akadályozza a fogamzást?
11:52-es vagyok, teljesen egyetértek a 12:45-össel és az idézett doktor úrral! Pont az a baj, hogy 10-ből 8-szor a gyógyszer felírásában szerepet játszik a "ciklus rendezése", holott az ilyen esetekben eleve nem is nagyon lehetne felírni.
26/N
Hát meg mondjuk 14-15 éveseknek is felírják a tablettát, holott marhára nem szabadna....
Aztán meg csodálkoznak, hogy mikor babát szeretnének még peteérésük sincs...
Nem feltétlenül csak 14-15 éveseknek vannak ciklus gondjai, nekem 18 éves koromig sem rendeződött, holott 13 éves korom óta menstruáltam, hol 30 napra jött meg, hol 40-re.
Az orvosok babaprojekt előtt 3 hónappal tanácsolják az abbahagyását, és abban a 3 hónapban egyéb védekezést javasolnak.
Utolsó: Tudjuk nagyon jól, hogy nem csak 114-15 éveseknek lehetnek ciklusgondjai.
De nagyon ritka az, mikor tényleg megoldást jelent a tabletta. Akinek előtte nem rendszeres, annak nagy vszínűséggel a tabi abbahagyása után sem lesz az.
Szóval általában nem segít, csak elfedi a problémát.
És sokszor normális kivizsgálás helyett adnak tablettát. Lehet, hogy megoldható lenne a probléma, csak nem néznek utána, hogy mi a gond. Inkább felírják a tabit, aztán örüljél...
Természetesen vannak olyan problémák is, amire tényleg hatásos a tabletta.
Viszont 14-15 éves korban akkor sem szabadna tablettát írni, csak tényleg nagyon kivételes esetben.
Pl. sokszor azért írják fel, mert nem rendszeres a ciklus...holott ha várnának egy két évet, magától rendeződne.
Vagy mikor felírják fogamzásgátlásra ilyen fiataloknak...persze, egy abortusznál jobb. De ha ilyen fiatalon nemi életet akar élni, használjon óvszert, vagy más nem hormonális dolgot...
13-17 éves koromig össze-vissza jött meg, sokat szenvedtem vele, nem csak a váratlan megjelenése miatt. 8-10 napig tartott, rengeteg volt, közben görcsöltem, ájuldoztam, fájt a fejem, sokszor hánytam is. A ciklus közepén tele lettem pattanással, hullott a hajam. A hormonális vizsgálat szerint minden rendben volt. Őszintén szólva már nem volt kedvem tovább várni, hogy rendeződjön. A tabletta rendbe tett mindent, azóta két gyermekem született. Az egyik 6, a másik 8 hónappal a tabletta abbahagyása után. Igaz, a ciklusaim ilyenkor ugyanolyanok voltak, mint a tabletta előtt.
Ezt csak azért írtam le, mert mindenki ijesztgeti a fiatal lányokat, hogy tönkreteszik magukat a fogamzásgátlókkal, pedig ma már annyira minimális hormonmennyiség van a tablettákban, hogy szinte egy algopyrin is veszélyesebb (nyilván nem a hormontartalma miatt).
Ismétlem: "Természetesen vannak olyan problémák is, amire tényleg hatásos a tabletta."
Ez nem ijesztgetés. Ez csak realitás. Nem kellene azt hinni, hogy ezekben annyira alacsony a hormontartalom, hogy nem árthatnak semmit. Mert ártHATnak.
Nem törvényszerű nyilván. De minél fiatalabb szervezetbe avatkoznak be így, annál nagyobb az esély rá, hogy árt.
"Tisztelt Doktor Úr!
Ön azt írta, h 16 éves lánynak még nincs stabil peteérése ezért nem javasolja a fogamzásgátlót.Szeretné megkérdezni, h akkor hány éves kortól javasolt? 7.-es kora óta menstruál, és kb. 1 éve rendszeresen.
Üdvözletem!
Én ha lehet, akkor 18 éves kor előtt nem szoktam fogamzásgátlót írni."
"Én biztosan nem írnék fel egy 16 éves lánynak fogamzásgátlót, akármennyire is fejlett is. "
"Tisztelt Dr. Úr.
Lehet hogy volt már erről szó de én azért mégis megkérdezem.
16éves vagyok és szeretnék feliratni fogamzásgátlót.
Ha elmegyek egyedül, szülő nélkül akkor felfogja irni?
És milyen kérdésekre vagy vizsgálatra számitsak?
És ha lesz vizsgálat azért kell valamit fizetni?
Előre is köszönöm.
Az egyetlen lényeges kérdést sajnos nem tetted fel: honnan tudhatod, hogy egyáltalán alkalmas vagy-e a fogamzásgátló tabletta szedésére, hogy van-e jóminőségű peteérésed? Szerintem 16 évesen a szexhez is túl fiatal vagy /ez magánvélemény!/, de a tabletta szedéséhez egészen biztosan! Ha nem akarsz Magadnak a későbbiekre halmozott, esetleg még a termékenységedet is esetleg tartósan negatívan befolyásoló hormonális zavart, akkor ezt a tervedet t kellene értékelned. Szeretettel üdvözöl Hamvas Ferenc"
Ezeket orvos írta. Nem a kisujjamból szedtem ki. Nekem nem kell elhinni, hogy ártalmas. Ha vki akarja, akkor szedje 15 évesen. Nem az én gondom. Csak lehetőleg ne ajánlgassa már úgy, mintha cukorka lenne, azzal a szöveggel, hogy alacsony a hormontartalma".
ma 13:31, ma 14:02 vagyok.
Azért ehhez az orvoshoz se mennék, ok ne írja fel a gyógyszert, de mégis mi köze van hozzá, hogy ki mikor szexel...mindenki maga hozza meg ezt a döntést, én 14,5 évesen elvesztettem a szüzességem, egy pillanatig nem bántam, nem tartottam fiatalnak magam hozzá, nem az útszélén a disco mögött történt ismeretlennel, nem lettem rib@nc, természetesen védekeztünk óvszerrel. 16 évesen mentem először nőgyógyászhoz, egy rossz szava sem volt (hozzáteszem öreganyám 50 évvel ezelőtt 16 évesen férjhez ment és gyereket szült). Csinálja meg a vizsgálatokat, de magánélet dolgokba tanácsot nem várok tőle.
"A tabletta rendbe tett mindent, azóta két gyermekem született. .... Igaz, a ciklusaim ilyenkor ugyanolyanok voltak, mint a tabletta előtt. "
Akkor mit tett rendbe? Amíg szedted rendben volt,mert kiktatta a menstruációdat egy megvonásos vérzéssel,aztán mikor befejezted ment minden a régiben.Ha a tabletta rendbe tette volna,akkor az nem csak a szedése alatt lett volna így,hanem utána is.
A menstruációd össze-visszaságának oka van és ezt kellett volna kivizsgálni fogamzásgátló helyett.Mázli,hogy van gyereked,mert a szervezeted nem úgy működik,ahogy kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!