Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Baradlay Ödön "A kőszínű ember fiai"-ból homoszexuális (meleg) volt?
Első fejezet:
"...Legidősebb fiam, Ödön, maradjon a szentpétervári udvarnál. [...] A természet és a FERDE HAJLAMOK sok rajongást oltottak szívébe, ami fajunkat nem üdvözíti. Ott KIGYÓGYÍTJÁK mindabból. [...] Ott megismeri, mi értéke van egy nőnek..."
Viszont végül elveszi Arankát és 2 gyerekük születik. Akkor
a) volt homoszexuális hajlama, s Jókai ebben a karakterben azt mutatja be, hogy a korai társadalom hogyan próbálta "normálisra" programozni a melegeket és olyannak kényszeríteni őket, amik igazából nem voltak
b) biszexuális volt?
re.: ma 15:42 | Csak ez a két választás van? Akkor magamtól
___
Viszont ugyanebben a monológban azt mondja az apja az anyjának, hogy hadd élvezze ott csak az életet, ez kell később a közönyhöz. Feltehetőleg abban reménykedett, hogy egy intenzív homoszexuális bemerítkezés után kiéli hajlamait és elmúlnak. A kor tudományos ismereteinek tükrében ez egy reális elképzelés lehetett.
Ez elképzelhető. De akkor sem tiszta.
Azt írja, hogy ott kigyógyítják a bajából. Ezt részletezi, de mindenhol csakis társadalmi különbségekről beszél. És pénzszórásról.
De ha feltételezzük, hogy biszexuális volt, és az apja abban bízott, hogy kigyógyul belőle - akkor mi a baj Arankával? Miért kell elküldeni? Miért olyan fontos megakadályozni a házasságot? Főleg hogy a házasság valóban feltételezhető, hogy végérvényesen megoldotta volna a biszexualitás problémáját. Ez sehogy nem fér a képbe.
Nem kizárt, hogy így volt. Ám a könyvben semmiféle bizonyíték nincs erre.
Elég rég olvastam a könyvet, amennyire emlékszem, egyáltalán nem merült fel ez a téma. Annyira sem, hogy fixálja, hogy nem volt biszexuális. Emiatt ezt a problémát erősen belemagyarázottnak érzem. Mindenesetre ha lesz időm, elolvasom újra a könyvet, erre a kérdésre koncentrálva. De az legkorábban csak a jövő héten lesz.
Amit eddig biztosan gondolhatunk, az az, hogy Ödön nem volt homoszexuális, és a biszexualitása felmerül, de se pro, se kontra nem bizonyított.
Na végül csak elkezdtem olvasni :)
A második rész közepén tartok, eddig semmit nem találtam, ami utalna a biszexualitásra.
Ha nagyon akarom, ráhúzom a Leoninnal való barátságára, de igazából ilyen barátságok leírása gyakori, általánosnak mondható. Ráadásul Leonin nőt is ajánl Ödönnek, kapásból kettőt is. Ilyet nem tesz az, aki szerelmes vagy viszonya van a másikkal. Szóval ez csak virtus.
A továbbiakban pedig semmi nincs, ami bármiféle ferdeségre utalna, Ödön mint szerelmes, hazafi, szerető fiú és politikus jelenik meg.
Még egyszer ennyi visszavan a könyvből, ha azt is elolvastam, akkor jelentkezem. De egyre kevésbé tartom valószínűnek a dolgot. Eddig csak a végrendeletre lehet ráhúzni, de azt is kicsit erőltetettnek érzem.
Na végigértem. Semmit nem találtam, ami bizonyítaná a dolgot. Egyszerűen ez a kérdés a könyvben nem releváns. Amit az első fele alapján írtam, azt a végén is így gondolom. A könyv szempontjából nem fontos, nem is érdekes.
A végrendeletben van néhány kétértelmű kifejezés. Ennyit tudunk, semmi többet. Szerintem ebből nem kell ilyen hosszú távú következtetést levonni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!