Kezdőoldal » Szexualitás » Egyéb kérdések » Baradlay Ödön "A kőszínű...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Baradlay Ödön "A kőszínű ember fiai"-ból homoszexuális (meleg) volt?

Figyelt kérdés

Első fejezet:

"...Legidősebb fiam, Ödön, maradjon a szentpétervári udvarnál. [...] A természet és a FERDE HAJLAMOK sok rajongást oltottak szívébe, ami fajunkat nem üdvözíti. Ott KIGYÓGYÍTJÁK mindabból. [...] Ott megismeri, mi értéke van egy nőnek..."

Viszont végül elveszi Arankát és 2 gyerekük születik. Akkor

a) volt homoszexuális hajlama, s Jókai ebben a karakterben azt mutatja be, hogy a korai társadalom hogyan próbálta "normálisra" programozni a melegeket és olyannak kényszeríteni őket, amik igazából nem voltak

b) biszexuális volt?

2011. júl. 6. 14:54
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

Értem a fejtegetésedet. De ugyanebben a kontextusból (és a regény többi részéből is, melyben mind a 3 testvér jellemét igen kidolgozza Jókai, kivéve Ödönét) az is kiolvasható, hogy át akarja nevelni.

1869-ben jelent meg a regény, ugyanebben az évben Karl-Maria Kertbeny válaszul a közvéleményt igen erőseb megrázó porosz anti-szodómia törvényre egy pamfletet ír, melyben először használja a "homo- és heteroszexuális" szóalkotásokat. A téma tehát nem csak 21. századi, hanem igenis érintette az akkori közvéleményt, s mivel Jókai ebben a regényében többek között a szabadságharc alatt magyar társadalmat is leírva, itt véleményem szerint megjelenteti a homoszexuális társadalmi kisebbség kérdéseit is.

Ödön bátran beleveti magát a harcokba, mely annak is lehet a manifesztációja, hogy elmenekül abból a környezetből (feleség), mely nem neki teremtetett. A háborúzással akarja elfojtani magában veleszületett hajlamait, melyeket apja nem helyeselt. Persze a te fejtegetésedet is el tudom fogadni, én csak azért hoztam létre ezt a kérdést, hogy ez utóbbiról is megkérdezzem az embereket; hogy ezt is megtárgyalhassuk, kinek mi a véleménye erről.

2011. júl. 6. 15:26
 12/35 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kérdező,rólad egy vicc jut eszembe..

Két kortárs művész sétál a körúton...

-Te,én odaszArok a kirakat elé,jó?

-Jó,de szerintem azt nem fogják érteni...

:D:D:D:D:D

2011. júl. 6. 15:27
 13/35 A kérdező kommentje:
re.: ma 15:21 & ma 15:19 | Bocs, ez nem jött be. Szociológushallgató vagyok és a homoszexualitás megjelenése és ábrázolása a magyar prózában, ami most épp leköt.
2011. júl. 6. 15:28
 14/35 A kérdező kommentje:
re.: ma 15:27 | Hatalmas! :D Ez nagyon jó XD
2011. júl. 6. 15:29
 15/35 anonim ***** válasza:
67%
meleg volt
2011. júl. 6. 15:30
 16/35 anonim ***** válasza:
17%
judas jidas judas judas
2011. júl. 6. 15:30
 17/35 anonim ***** válasza:
100%

Értem, erről nem tudtam, de majd utánanézek. De teljesen logikátlannak látom. Ha homoszexuális lett volna, akkor két dolgot tudok elképzelni: vagy nem akar megházasodni és ez konfliktust okoz az apjával, vagy szó nélkül elvesz egy lányt, hogy ne zaklassák emiatt.

De hogy egy homoszexuális fiú udvarol egy olyan lánynak, akivel való kapcsolatát az apja ellenzi, aztán mikor az apa meghal, még el is veszi feleségül, na ebben semmi logikát nem látok. Komolyan, ha Ödön lettem volna és homoszexuális, akkor vagy agglegény maradok, vagy elveszek valakit, hogy a társadalmi látszatra adjak. De az Arankával való házasság pont nem ilyen. Ha valóban homoszexuális volt, akkor miért vette el?

2011. júl. 6. 15:32
 18/35 A kérdező kommentje:
Kiváló érvelés! Mi van abban az esetben, ha biszexuális volt? És az apja szavai a fenti fejezetben arra vonatkoznak, hogy a meleg oldalát akarta kiirtani az orosz udvarnál. Ebben az esetben tagadhatatlanok érzései Aranka felé, mégis konzisztens mellette meglévő -- Jókai szavaival élve -- "ferde hajlamával".
2011. júl. 6. 15:36
 19/35 anonim ***** válasza:
100%
Nem valószínű. Ödön jellemes ember, ha megházasodik, nem csalja meg a feleségét. Tehát ha a kedves papának az a legnagyobb problémája, hogy biszexuális a fia, akkor hozzáadja Arankához, nem pedig elküldi az udvarba, ráadásul pénzeli a kicsapongásait.
2011. júl. 6. 15:40
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
* hozzáadja Arankához alatt természetesen azt értem, hogy támogatja, hogy elvegye Arankát :D:D
2011. júl. 6. 15:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.