Kezdőoldal » Szexualitás » Egyéb kérdések » Baradlay Ödön "A kőszínű...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Baradlay Ödön "A kőszínű ember fiai"-ból homoszexuális (meleg) volt?

Figyelt kérdés

Első fejezet:

"...Legidősebb fiam, Ödön, maradjon a szentpétervári udvarnál. [...] A természet és a FERDE HAJLAMOK sok rajongást oltottak szívébe, ami fajunkat nem üdvözíti. Ott KIGYÓGYÍTJÁK mindabból. [...] Ott megismeri, mi értéke van egy nőnek..."

Viszont végül elveszi Arankát és 2 gyerekük születik. Akkor

a) volt homoszexuális hajlama, s Jókai ebben a karakterben azt mutatja be, hogy a korai társadalom hogyan próbálta "normálisra" programozni a melegeket és olyannak kényszeríteni őket, amik igazából nem voltak

b) biszexuális volt?

2011. júl. 6. 14:54
1 2 3 4
 1/35 Cicuskaaa123 ***** válasza:
79%
A válasz, szerintem, habár ilyen hülye kérdést sem láttam még itt feltenni. xD
2011. júl. 6. 14:58
 2/35 anonim ***** válasza:
21%
azt kell mondanom, hogy szánakozom azon, hogy a mai emberiség merre fejlődik...
2011. júl. 6. 14:58
 3/35 anonim ***** válasza:
84%
a ferde hajlam nem biztos hogy a szexuális hovatartozását jelentette. ehhez ismeri kéne Ödön teljes személyiségét.
2011. júl. 6. 14:59
 4/35 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem nem, mert ugye Ödön Arankába volt szerelmes, de apja eltiltotta őket és azért mondhatta, hogy "Ott megismeri, mi értéke van egy nőnek", mert Arankát nem tartotta nagyra.
2011. júl. 6. 15:01
 5/35 A kérdező kommentje:

Re.: 14:57 | Nahát! Elírtam :D :D Pussz

Re.: 14:58 80% | :§ Ezt megtiszteltetésnek veszem ;)

14:58 76% | Előre! Szorgos népünk győzni fog!

2011. júl. 6. 15:03
 6/35 anonim ***** válasza:
78%

Na ezért miért kell leugatni a kérdezőt? Végre egy ember, aki gondolkodik, nem csak "jaj, miért törölt a fészről..."-rinya!

Amúgy az idézeted alapján úgy tűnik, meleg volt és betörték, de ehhez jobban kellene ismernem a művet - amit saját hibámból nem ismerek...

2011. júl. 6. 15:03
 7/35 anonim ***** válasza:
91%

Kevéssé valószínű, csak mostanában divat, hogy a csapból is a homoszexuálisok folynak.

Itt a végrendelet részlete:

"Legidősebb fiam, Ödön, maradjon a szentpétervári udvarnál. Most még csak követségi titkár, idővel magasabbra lesz hivatva. Az a hely jó iskola lesz neki. A természet és ferde hajlamok sok rajongást oltottak szívébe, ami fajunkat nem idvezíti. Ott kigyógyítják mindabból. Az orosz udvar jó iskola. Ott megtanulja ismerni a különbséget az emberek között, akik jogosan születnek - és jogtalanul világra jönnek. Ott megtanulja, hogyan kell a magasban megállni és a földre le nem szédülni. Ott megismeri, mi értéke van egy nőnek és egy férfinak egymás ellenében. Ott majd elfásul a rajongása, s midőn visszatér, mint egész ember veheti kezébe a kormányrudat, amit én elbocsátok kezemből. Adjon ön mindig elég pénzt neki, hogy versenyezhessen az orosz udvar nemes ifjaival. Hagyja neki fenékig üríteni az élvezetek poharait. Nézze el túlcsapongó szeszélyeit, ezeket át kell élni annak, ki a közöny magaslatára akar jutni.

A beszélő az órára tekinte; az sietteté. Rövid az idő, oly sok mondanivaló van még.

- Azt a leányt - folytatá halkan a beteg -, ki miatt el kellett neki hagynia e házat, igyekezzék ön férjhez adni. Ne kíméljen semmi költséget. Hozzá való férj hiszen termett elég. Vagyont mi adhatunk hozzá. Ha makacsul megmaradna e némber határozatánál, járjon ön utána, hogy a leány atyja áttétessék Erdélybe. Ott sok összeköttetésünk van. Ödön kinn maradjon mindaddig, míg ők innen el nem távoznak, vagy Ödön odakünn meg nem házasodik. Ne féljen ön semmitől. Oroszországban csak egyszer történt meg, hogy a pap leányát nőül vette egy cár; aztán az is csak orosz cár volt, nem magyar nemes."

Ha kontextusában nézed, itt arról van szó, hogy az emberek között kasztok vannak az öreg Baradlay szemében. Ferde hajlam az, ha ki akar lépni a kasztból, márpedig ha Arankát elveszi, akkor ez történik. Kigyógyítás alatt azt érti, hogy megtanulja Ödön, hogy csakis a vele azonos társadalmi rangban állókat tekintse embernek. Esetleg a magasabban állókat. Faj alatt is ezeket a kasztokat érti.

Ha meg akarod érteni, olvass utána a korszak társadalmi berendezkedésének és próbálj meg nem 21., hanem 19. századi fejjel gondolkozni.

2011. júl. 6. 15:13
 8/35 anonim ***** válasza:
52%

Kötelező olvasmány,és már itt leragadtál?

nagyon bele kell húznod,nemsokára becsengetnek!

2011. júl. 6. 15:19
 9/35 anonim ***** válasza:
75%

válasz írója 81%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 15:13

Szerintem a kérdező még azt sem érti, hogy hogyhogy nem jelölte be Ödön Arankát facebookon, te meg elvárnád, hogy 19. századi logikát használjon?:)

2011. júl. 6. 15:21
 10/35 anonim ***** válasza:
100%
70% neee írj ilyet, hogy nemsokára becsengetnek!!! Egyetemista vagyok és még a tavaszi vizsgáimmal se végeztem :D:D
2011. júl. 6. 15:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!