Kezdőoldal » Szexualitás » Biszexualitás » A kérdés komoly, valóban...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A kérdés komoly, valóban lehetséges ez?

Figyelt kérdés
En világ életemben biszex voltam. Most 45 vagyok. Elváltam már kb 10 éve a volt nejemtől, mert tudtam hogy előbb utóbb hiányozni fog a saját nemem, és megcsalni nem akartam a nejem. Inkább elváltam, és azóta hosszabb-rövidebb kapcsolataim vannak. Gyerekünk nem volt. Lényeg, hogy egyre több velem egykorútól hallom, hogy a középiskolás gyereke egyik napról a másikra bejelenti hogy biszex, vagy meleg, vagy leszbikus, vagy transz. Tik-tokon élnek ezek a gyerekek. A szüleiket lehomofóbozzák akkor is, ha azok jóindulatból kérdezik őket, hogy biztosan azok-e? Akiket ismerek ilyen szülőket, ők mind le vannak döbbenve a gyerekeiken, hogy teljesen kifordultak önmagukból, és semmilyen életcéljuk nincs, csak a love is love. Igazán nem tudom eldönteni, hogy a mai generáció ennyire befolyásolható szexuális orientációilag, vagy hogy valóban ennyire bátran vállalják a nem heteróságukat, vagy csak divatból megjátsszák hogy nem heterók, hanem pl biszexek mint én?
2023. okt. 3. 20:06
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

"szerintem is született dolog, ezért sem értem ezeket a hirtelen ráébredéseket."

Jóból mondom, érdemes olvasnotok pszichológiai szakirodalmat, főleg fejlődés lélektant, és figyeljétek meg gyerekeken, ismerősök gyerekén, sajátotokon, stb, éveken át, különféle korosztályt.

A genetikai tényező túl van hype-olva.

A ráébredés pont azért gyakori, mert a társadalom és a családi nevelés elfojtja a gyerekekben a sokféleségüket, amire Kinsey is utal (Kinsey-skála).

A környezeti hatások miatt tehát (pszichés hatása a társadalmi normáknak és a szülői hatásoknak) a legtöbb gyerek csak a saját hetero oldalát ismeri fel (ha nem meleggé válik), és egy részük öreg korukig is heterónak ismeri önmagát, más részük esetében változó, mikor ébred rá önmaga biszexualitására (vagy homoszexualitására, bár szerintem homoszexualitás ne mlétezik, ahogy hetero sem, de most nem ez a lényeg).

Hasonló korosztály vagyok, mint a kérdező, életem során megfigyeletem különféle gyermek korosztályokon azt, amit a pszichológiai szakirodalom is vizsgált, nevezetesen azt, hogy hét éves korra alakul ki a nemi orientáció és az identitás alapja.

Ezen vonatkozásokban a későbbi szexuális viselkedést legfeljebb a divat befolyásolja, sokszor még az se, pl manapság az internet mint sokoldalú és liberális jellegű hatás sokkal többféle vágyat és viselkedést szül, mint a 20.századi légkör, világszerte.

Ettől függetlenül az orientáció ALAPJAI 7 éves korra alakulnak ki, előtte még igen képlékeny! Hét éves korig túlnyomórészt a pszichés hatásokra alakul ki az orientáció, amit még nem ismer fel tudatosan a gyermek, hanem majd csak kamaszkorára tudatosul legkorábban.

Vannak egyéb hatások is, azokra most nem térek ki. A genetikának ehhez semmi köze, bizonyítani se tudja a genetika, hogy volna ilyesmi hatása a géneknek. Se semmilyen -orvosilag/pszichésen értett- veleszületett hatás.

2023. okt. 4. 18:52
 12/23 A kérdező kommentje:
Tehát a mekegseg/biszexualitás a környezet által befolyásolt orientáció? Mert tagadod a genetikai vonalat. Amennyiben a te felvetésedet nézzük: heteroknak lehet csak gyerekük. Egyik gyerek sem lát otthon bu..ást, mert heterók a szüleik, mégis melegek/biszexek lesznek. És ez így van az ősidők óta.
2023. okt. 4. 19:32
 13/23 anonim ***** válasza:

#12-re:

ezért javalsom, olvass utána pszichológiai szakirodalomból. :)

Bár ha figyelmesen ismét elolvasod, amit megfogalmaztam benne van a válasz.

De először is saját magam korrigálása, pontosítása (#11 voltam) :

az saját sejtésem, hogy eleve biszexnek születik mindenki, majd ezt módosítják a pszichés hatások.

A pszich.szakirodalom erről nem ír.

Arról viszont ír -és évtizedek óta látom a gyerekeken a hatások, tényezők közti összefüggést-, milyen irányban tolódik el a biszex hajlama a gyerekeknek, mire 7 évesekké válnak.

Így, a szakirodalom szerint ki homoszex lesz 7 évesen, ki hetero lesz, ki biszex lesz, és az már nem tud megváltozni alapvetően, azonban a felismerése, tudatosodási foka már változhat erre vonatkozólag az egyénnek.

Én csupán annyiból látom másképp a pszchológiai szakirodalomhoz képest, hogy szerintem eleve végtelenül nyitottan születnek az újszülöttek, szexuaálisan is. Aztán EZ módosul. De onnantól egyetértek a szakirodalommal, azaz lelki hatásokra alakul ki az orientiáció és indentitás, kb 7 éves korra általában. A szakirodalomban vita van arról, hogy tabula rasa azaz tiszta lappal indul-e mindenki, vagy pedig nem, de a 21.századra pszichológiai konszenzus van arról, hogy a genetika jelentősége vagy kicsi, erre nézve, vagy nulla, míg a környezeti pszichés hatások döntőek, és hogy BÖLCIS, OVIS KORBAN IGEN KÉPLÉKENY a léelk, minde téren, nem csak szexuálisan.

Azaz az orientáció például, kialakulatlan, NEM veleszületett, NEM genetikai, legfeljebb minimálisan. Hanem a majdani hatások alakítják ki főleg.

FONTOS ! ! ! :

A környezeti (pszichés) hatás TÖBBNYIRE NEM abban áll, hogy mit lát, hanem sok egyéb tényezőből, elsősorban abból, hogy MIT TILT(!!) a környezet! (A társadalom pl filmeken, tv műsorokon át -ami manapság szabadosabb, de a 20-században merevebb volt, vagy pl a szülei nevelési hatása.)

A hatás többnyire indirekt, sőt, az indirekt hatások erősebbek szoktak lenni a direkt hatásoknál. Az indirekt pl a sugallat, pl filmekből, interjúkból stb, amikor nem direktben pl az interjúalany coming out-ol, hanem pl körbejárják, "milyen erkölcsösek a heterók", milyen előnyökkel jár a heteroszexualitás, stb.

Tehát alapból mindenki biszex (vagy a szakirodalom szerint bizonytalan, milyen lelkülettel indul az újszülött, szexuálisan), majd a környezeti pszichés hatások -és itt ismét a szakirodalomra hivatkozom-

LEHÁNTOLJÁK

olykor a hetero oldalát a gyermeknek, gyakrabban a homoszex orientációját hátolják le a környezeti pszichés hatások, aztán az már változó dolog egyénenként, hogy ki mikor ébred rá arra, 7 éves korára milyenné vált az addigi pszichés környezeti hatásokra.

Vannak, akik amióta eszüket tudják, biszexek, mint pl te, de a legtöbbek meg lettek félemlítve, vagy leszoktatva ovis korukban (a biszex hajlamukról). Így aztán a többség az öreg korukig se ismerik fel, hogy biszexek eleve, és vannnak, akik előbb-utóbb ráébrednek biszex hajlamukra.

Vannak, akikből kiölte a társadalmi/családi hatás a hetero oldalt, ők a homoszexuálisok. (Hiszen természetadta módon a szaporodásra való vágy IS az ember jellemzője eredendően, a homókból ez a vágy ki lett ölve, társadalmi és/VAGY csaldi pszichés hatásra.)

Szülői hatások pszichésen pl:

"Ejnye fiúk, ilyen hevesen ne bírkózzatok..." "Miért pisiltek együtt, fiúk! Nem vagytok tesók... Nem illik!" "Jaj már, mindig a Gézáról áradolzol, Pisti fiam... Figyelj már oda magadra, még a végén lebVziznak téged, ezt akarod?!"

Ne feledjük, hogy a szülői hatások legalább 18 éves korig hatnak közvetlenül (vagy amíg nevel a szülő például), más szóval nem csak a hetedik életévig történő fix orientáció-kialakulásra hatnak a szülők (és a társadalmi pszichés hatások), hanem abban is, hogy a már 7 éves korra kialakult orientációt mennyire, hogyan, mikor stb tudja / meri megélni a gyermek, az ő 7, életéve UTÁN, akár! Az pedig a viselkedésére, megélsésére hat. De a 7. életév után tehát, az orientáció kialakulására már NEM tud hatni senki.

(Záróljelben: kémiai hatások is közrejátszhatnak minimálisan, pl a sörről, komlóról tudni lehet, hogy növeli az ösztrogén hormont mindenkben, férfiakban is. Hogy mi a pontos hatása sör függésnek, azt nem tudom, és nyilván sok tényezős, sok összetevős az a kérdés már. Számos más anyagnak, ételnek is van hormonális hatása.)

2023. okt. 4. 20:07
 14/23 A kérdező kommentje:
Jó kis regényi írtál, de miért?
2023. okt. 4. 20:13
 15/23 anonim ***** válasza:

FOLYTATOM: a környezeti pszichés hatások alapvetően kétfajták, mindkét fajta erős és alapvető hatású (és szinte kizárólagos hatások) :

1)

A DIREKT HATÁSOK.

Nem csak a család, hanem a környezet hat direktben, hogy pl egyneműek is szerethetik egymást, pl filmek, tv műsorok hatása, habár ezek inkább 21.századi hatások, többnyire. Vagy pl spontán tapasztalatok: ovis kisfiúk látják egymást meztelenül, vagy lányok egymást meztelenül, aztán, rokonoknál lát valamit, és mint említettem, tv, rádió is hat direktben.

Azaz, hiába viselkednek hetero módon a szülők, nem feltétlen döntő ennek a hatása! SŐT, A SZÜLŐK TUDAT ALATTIJA IS ERŐS HATÁS!!

Lásd: apuka egész életében elfojtotta biszex / meleg hajlamát, és VISELKEDÉSE hetero volt. Igen ám, de minél kisebb egy gyermek (a gyermekük), annál inkább leszedi a szülei tudatalattiját, pl apuka/anyuka titkolt homoszex hajlamát IS!

Nos, a példabeli apuka elfojtásának megfele ak övetkező hatás típus:

2)

AZ INDIREKT HATÁSOK.

A másik fő hatás az erőteljesebb, meglátásom szerint ,ez tehát indirekt, pl nem azt sugallja: "legyél bVzi / biszex", hanem ELFOJTÁST generál mindarra, ami nem hetero. Azaz, az előbbi, "1)" pontban jelölt hatások miatt aki bi / homo irányba tolódik el ovis korában, abban ugyanakkor elfojtás is keletkezhet, az itt taglalt "2)"-típusú hatás miatt.

A két fő hatás összjátéka véglegesíti a nemi orientációt és identitást, kb 7 éves korra.

A részletek az előző válaszomban vannak, ez csak egyfajta lényegi kiemelés.

2023. okt. 4. 20:19
 16/23 anonim ***** válasza:

"Jó kis regényi írtál, de miért?"

Mert kérdést írtál ki, én meg válaszoltam:

"A kérdés komoly, valóban lehetséges ez?"

2023. okt. 4. 20:21
 17/23 A kérdező kommentje:
Értékelem, de nem regényre gondoltam. 😘
2023. okt. 4. 20:29
 18/23 A kérdező kommentje:
Amúgy ha ennyire okos vagy, légyszives küldj nekem egy linket arról, hogy a 21. századi pzszichológia mit mond a biszexualitásról. Kialakulása, nem-e mentális baj (pl Borderlineoknál, nárcisztikusoknál jellemzőbb-e mint a normál polpulációban stb) Előre is köszönöm a linket.
2023. okt. 4. 20:38
 19/23 anonim ***** válasza:

Nem vagyok különösebbeb okos, hanem kiírtál egy kérdést, én meg precízen megfogalmaztam véleményt. Ennyi, se több, se kevesebb. A pszichológia is tudomány, folyton módosul, ezért utaltam arra, hogy a 21. századi gyermekpszich.szakma konszenzusainak 90%-át igaznak találtam a GYAKORLATBAN (megfigyeléseim), az évtizedek folyamán.

De ez csupán egy vélemény.

2023. okt. 4. 20:42
 20/23 A kérdező kommentje:
Tehát a megállapításaid személyesek, nem pedig tudományosan alátámasztottak.
2023. okt. 4. 20:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!