Kezdőoldal » Szépség és divat » Tetoválás » Tetoválók, mesélnétek a...

Tetoválók, mesélnétek a szakmátokról?

Figyelt kérdés

Milyen egy napotok, milyen időbeosztással dolgoztok? Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek, mik a hátulütők?

Hány éven át tanultátok a szakmát? Meg lehet belőle élni, vagy dolgoztok mást is?

2013. okt. 5. 21:11
 1/5 anonim ***** válasza:
24%
Sztem telítve van a piac. Ugyancsak az én véleményem, hogy hamarosan lecseng a tetko-divat. Volt már ilyen a hatvanas években, aztán hosszú-hosszú csend következett.
2013. okt. 11. 21:56
 2/5 SzilKa ***** válasza:
100%

Egy napom jelenleg (jelenleg egy német kisvárosban dolgozom):

9-kor kelek, mert délben nyit a szalon (nincs több koránkelés). Általában egy nap 2 vendég van előre beírva, rajtuk kívül akadnak beesők is. Az üresjáratokban rajzolgatok, netezek, kajálok. Fél 7-kor zárunk :)

Vannak ennél pörgősebb helyek is, ez most pont nem olyan.

Kihívás itt számomra például a nyelvi akadály (angolos vagyok, németül csak gagyogok), de a főnök mindig segít, ő is veszi fel a munkát. Ezen kívül sok itt az olyan vendég, aki nem tudja azt se, hogy mit akar, csak "valamilyen" tetoválást szeretne.

Magyar szalonokkal a pénz dolgok szoktak gázosak lenni, a szalon tulajok gyakran nézik a tetoválót fejőstehénnek, cserébe semmilyen segítséget, reklámot nem nyújtanak, csak a markukat tartják, mindezt a bevétel 60%-áért. Bejelenteni sem a magyar, sem a külföldi tulaj nem igyekszik, vagy ha mégis, akkor azt csak a saját költségedre (plusz te álld a festéket és a tűket is persze).

Én már 3 éve dolgozom ebben a szakmában, de megelőzte vagy 20 évnyi folyamatos rajztanulás, illetve kézműves szakmák is. A kezdetekben érdemes tapasztalt tetoválótól tanulni, mert ha saját magad kezded el kísérletezgetni, az plusz 2-3 év, mire valamire jutsz. Persze a mesternél való tanulás kemény pénzekbe kerül, mint ahogy egy normális felszerelés is.

Saját vendégkör kiépítése is elég lassan megy, évekbe telik, mire támaszkodhatsz arra, hogy mindig megkeresnek munkával. Addig gyakran deficites a dolog, szóval nem csak pénz kell az elinduláshoz, hanem baromi sok kitartás is. Fontos az emberekkel való bánásmód, hogyan tudsz velük beszélni, hogyan tudsz rájuk hangolódni.

Ha mindezeken túlesik az ember, a kezdeti nehezebb évek után már egész jól lehet keresni ebben a szakmában, de amit írt más is előttem, már annyi a tetováló, mint égen a csillag, és nagyon sok köztük a tehetséges, egyre nehezebb közülük kitűnni.

Ezt a szakmát nem lehet magas szinten csak hobbiként űzni, más munka mellett csak átmenetileg érdemes, mert itt aztán nagyon érvényes az az örök mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert... Heti 1-2 varrással nem lehet fejlődni, csak ha folyamatosan rajzol és tetovál az ember.

2013. okt. 12. 17:11
 3/5 A kérdező kommentje:

Egyenlőre még csak kacérkodom a szakmával, de jópár évnyi, megbízható rajztudásom már van.

Általában külföldön/itthon mennyit szokott kérni a mester a tanítványoktól? Hány év a reális tanulási idő, amennyi után már lehet munkát találni?

Hosszú távon saját szalont szeretnék nyitni, pár megbízható/jól dolgozó baráttal. Ez menynire reális elképzelés?

2013. okt. 13. 21:36
 4/5 SzilKa ***** válasza:

Amennyire én tudom, otthon 300ezer az általános, amit elkér egy mester a tanítványtól. Ezért pár hónapig, fél évig tanít, intenzitástól függően nyilván, de ez egyéni megbeszélés alapján szokott lenni.

A saját szalon megbízható kolléga-barátokkal nekem is vágyam, de csak akkor érdemes belevágni, amikor már van némi vendégköröd és persze kezdőtőkéd az üzlethelyiség kialakítására, rezsire, stb. Bár otthon szerintem még így is rizikós, az emberek zömének luxus a tetoválás, akinek sok pénze van, az a nagy nevekhez megy, a maradék meg a picike feliratokkal keres meg, persze minél olcsóbban csináld. Én pl emiatt is hajlok arra, hogy inkább külföldön nyitnék szalont. Az ország nyugati felében dolgozó nevesebb tetoválók szinte mind áttették már a szalonjukat Ausztriába (Boris, Bloodline Zoli, stb).

2013. okt. 13. 21:54
 5/5 A kérdező kommentje:

Nem az országhatáron belül élek, így nem Magyaroroszágon szándékozom tanulni, hanem nyugat Európában, szóval szóval sanszos, hogy a saját szalon is itt lesz. :D

Európai viszonylatban nem tudod, kb hágy eruró a tanítási költség? (gondolom picit több mint odahaza :P )

2013. okt. 16. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!