Kezdőoldal » Szépség és divat » Öltözködés » Mit jelent a 2 éves szavatossá...

Mit jelent a 2 éves szavatossági idő?

Figyelt kérdés
Ha pl veszek egy cipőt és fél év garancia van rá és pl 1 év múlva megy tönkre, akkor is ki lehet cseréltetni?
2013. febr. 28. 16:21
 1/5 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, igen, de akkor már neked kell indokolni, bizonyítani, hogy rendeltetésszerűen használtad, stb. Szóval fél év után macerásabb. Fél éven belül viszont az eladónak kell bizonyítania az ellenkezőjét.
2013. febr. 28. 16:26
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

A szavatossági idő, és a garancia nem egy és ugyan az. Arckrémre, vagy kajára szavatossági idő van, tehát a dátumig jó, ami rá van írva, vagy krémeknél stb a felbontástól számított x ideig.

A cipőkre pedig van fél év garancia, és nem, nem lehet 1 év múlva kicserélni.

2013. febr. 28. 16:28
 3/5 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! tudom hogy nem ugyanaz a kettő, de olvastam ilyenről, hogy 2 éven belül vissza lehet vinni és szavatossági időnek hívják ezt a 2 évet
2013. febr. 28. 16:30
 4/5 anonim ***** válasza:

"Unalomig visszatérő kérdés ismételgetni, hogy a jótállás és a szavatosság nem egy és ugyanaz, a garancia pedig hazai jogi környezetben nem más, mint humbug."

"Amikor fél éves időszakról beszélünk, azt arra alapozva tesszük, hogy a vásárlás utáni fél évben a fogyasztónak a szavatosságon belül többletjogot biztosít a polgári törvénykönyv. Mivel a szavatosság esetében a hiba oka (pl.: gyártási hiba, vagy nem rendeltetésszerű használat) miatt keletkező viták során a bizonyítás terhe a fogyasztót illeti, fontos volt beiktatni egy fél éves biztonsági időt. Ez alatt az idő alatt ha megtörik a cipőtalp, elenged a varrás, szétesik az esernyő, nem a fogyasztónak, hanem az üzletnek kell bizonyítania, hogy a hiba a vásárló nem rendeltetésszerű használata miatt következett be."

[link]

+

[link]

[link]

2013. febr. 28. 16:36
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm :) így már világos
2013. febr. 28. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!