Szerintetek már megengedhetem magamnak magassarkú cipőt?
Nem, nem. Tudom hogy nem erre a válaszra vársz, én is ilyen voltam 13 évesen :) Nagyon akartam a magassarkút, de hidd el, jobban jársz, ha még kicsit vársz vele. Természetesen szerintem egy 3-5 centis sarkút azért lehet venni, de azt is csak olyan alkalomra engedném, mint például esküvő vagy valami ünnepély.
Anyukád biztos azt a választ mondja a kérdésedre, hogy "de miért nem?" hogy, "mert csak" igaz? :D Én elmondom neked miért nem jó a magassarkú, így lehet hogy megérted a szüleid gondolkozását. Egyrészt azért nem jó, mert a tartós hordása deformálja a lábat. Nem viccelek, nem egy olyan ismerősöm van (igaz már nem tizenévesek), de ilyen korban kezdték el hordani a magassarkút, és bütykös lett a lábuk, persze nem 1-2 hordás után, de ő is hasonló korban kezdett el ilyen cipőket hordani, és most meg milyen a lába..
A másik ok az, hogy te még gyerek vagy, akár tetszik akár nem :) Ezzel nincs is probléma, csak általában a gyerekek még nem nagyon tudnak menni a magassarkúban, remeg össze vissza a lábuk és ez nem bántás, természetes hogy valaki csak sok sok gyakorlás után szokja meg a cipőt, ám így komoly balesetek érhetnek, bár az az igazság, hogy a tőled idősebbek se tudnak menni a cipőben, mégis megveszik.. Szóval az meg csúnya is, kinevetnek, és veszélyes is.
Szóval a lényeg, hogy én azt mondom neked, várj még a magassarkúval. Annyi szép lapostalpú cipő is van, és biztosra veszem, hogyha találsz egy szép lapostalpút, anyukád meg fogja neked venni.:)
Senki nem mondta, hogy egy év után tönkreteszi a lábad :) Ez hosszú folyamat, majd nézd meg 30-40 évesen is, és akkor gondolj vissza a mostani válaszodra :)
A magas sarkú cipő megemeli a sarkat, ezzel a test gravitációs központja eltolódik. Ennek ellensúlyozására az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc addigi helyzete is megváltozik, nyomást gyakorolva a hát és nyak idegekre, állandó fejfájást okozva.
Az Achilles-ín is jelentősen sérül. A sarok megemelésének hatására megrövidül, s később a kinyújtása, a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.
A bütyök (ami nem más, mint a nagylábujjon jelentkező fájdalmas csontkinövés) és kalapácsujj (mikor a nagylábujj a kisujjak felé meghajlanak, miközben az alapperc jellegzetesen kitüremkedik) alakul ki. A szűk cipők szorítása ezt tovább erősíti, a nagylábujjak ficamszerű elmozdulásához vezetve.
További kellemetlen hatások a térd osteoarthitis (degeneratív ízületi elváltozás), metatarsalgia (krónikus lábpközépcsont fájdalom), benőtt köröm.
Tehát, amennyire lehet, annyira told ki a magassarkú hordását ha nem akarsz már 30 évesen lábfájással meg hasonló problémákkal foglalkozni :) Ez persze nem azt jelenti hogy soha ne hord magassarkút, hanem azt, hogy ne minden nap :) alkalmakkor fel lehet venni, de előtte gyakorold otthon a járást, hogy ne röhögjenek ki, mert a 13 évesek még nagyon nem tudnak járni a cipőben, úgy mennek mint gólya a mocsárban :D :) Szóval ha hordasz, akkor is gyakorolj előtte otthon
Nem fog érdekelni a kinézeted, az lehet, viszont iszonyat fog fájni a lábad :) Mi ezeket a válaszokat nem bántásból írjuk, csak hogy gondoljatok önmagatokra.
Valami ilyesmi fog történni a lábaddal: [link]
Ez történik a térdeddel: [link]
Ez történik a talpaddal: [link]
Természetesen én sem azt mondom, hogy csak mezítláb meg lapossarkúban kell járni :) Alkalmanként fel lehet venni azt a cipőt, csak ne minden nap, mert minél gyakrabban hordod, annál előbb jelentkeznek ezek a fájdalmak és ezek a betegségek. Mondjuk lehet őket gyógyítani, a legtöbbjét műtéttel, de szerintem egyikőtök se szeretne műtétet, mert az se egy kellemes dolog :) Én senkit nem szeretnék lebeszélni a magassarkú hordásáról, én is hordok, hiszen nő vagyok, néha felveszem, csak azt mondom, hogy próbáljátok kímélni a lábatokat, mert minél később veszed fel, ezek a tünetek is annál később fognak jelentkezni.
Nézzétek csak meg a mostani 40-50 évesek lábát, nekik már majdhogynem mindegyiknek ilyen, azért mert ők is gyakran felvették a magassarkút, és ezek a "betegségek" iszonyatos fájdalommal járnak.
Persze mindenki döntse el maga, és ha neked kedves utolsó van pénzed a cipőre, biztos lesz a műtétekre is egy 20 éve múlva.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!