Felvennétek hímzett ruhákat?
Mostanában egyre nagyobb divat lett ismét a népi motívumokkal hímzett ruhák viselése.
Elsősorban a kalocsai és matyó mintázatot helyezték előtérbe, bár már itt is voltak újítások, más színeket használnak. Érdekesnek tartom, hogy a farmerokon is megjelent. Szinte mindenre rávarrják. Csak az elmúlt 2 napban láttam ilyen mintázatú sapkák, táskák, blúzok, kabátkák, szoknyákat. Viselni még ugyan nem nagyon láttam embereket, csak elvétve.
Ti hordanátok/hordtok ilyen ruhákat?
Szerintetek ez divathullám vagy az illető, aki felveszi tényleg a hagyományokat kívánja ápolni?
Trendi?
Megfizethető? Mármint a valóban kézzel készült hímzés.
(A budai várban egy 40 cm-es babára való hímzett ruhácska 5800 Ft - nyilván a turistáknak akarják eladni, de vajon valóban megfizethető-e a kézi munka?)
Várom egyéni meglátásotokat!
Igen, ha hazaszeretetből hordod, s valóban kézzel hímzett, akkor támogatod a hazai népművészeti termékeket, támogatod azokat az asszonyokat, akik vért izzadva, hóban - fagyban - szélben évek óta terjesztik a hagyományokat.
Jártam nemrég egy magyarok vására rendezvényen, ahol csak magyar minőségi terméket lehetett vásárolni a ruhától, bőr dolgoktól a 100 %-os gyümölcslén át a lekvárig, mézig, kolbászig.
Néha megnézhetnénk, hogy mire adunk ki pénzt, mert lehet, hogy a magyar termék sokkal jobb, mint külföldi társai.
Irigylem Széchenyit, hogy meg tudták valósítani a Védegyletet, hogy gátat tudtak szabni a külföldi árunak.
Miért tömjük a kínaiak zsebét, ha a magyar ember is tud jó dolgokat készíteni?
Szerintem egyáltalán nem gáz. Ha tetszik szerintem nyugodtan hordhatod minden további nélkül. Nekem is van egy pólóm és MINDENKI megdicsérte eddig. Illetve van egy farmerom is, amire én csináltam a hímzést és már többen is mondták, hogy csináljak nekik is. Azóta több nadrágot és szoknyát is csináltam már a baráti körömnek, persze ingyen. Mostanában kezdtem el gondolkodni azon, hogy áruljam-e neten vagy valami.. A babáért szerintem az sok. Én a nadrág árára maximum egy 1000-1500 forintot tennék rá, attól függően, hogy mekkora a minta. Én nem Budapesten lakok, hanem egy 30 ezres kisvárosban és nagyon sok emberen láttam már ilyet.
Szóval, ha tetszik, bátran hordhatod. Lenézni nem fognak érte :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!