VPS bérlés megéri?
Sziasztok!
Tárhelybérlés helyett VPS-t bérelnék, és találtam egy igencsak olcsót.
A kettő között csak annyi a különbség, hogy az egyik HDD és a másik SSD alapú? Mivel az SSD drágább, de a mérete és ára sem változik, ezért arra következtetek, hogy pl. a processzor a rosszabb. (Mert különben miért érné meg nekik)
A legolcsóbb csomaggal mennyi mindent tudok kezdeni? Hogyan tudok ezekre dolgokat telepíteni stb?
Például ha apache-t, sql-t stb.-t szeretnék egyszerre telepíteni XAMMP-al, akkor azt hogyan tehetem meg?
Mert én most 1349-et fizetek tárhelyért + domainért havonta, és akkor lehet, hogy jobban megéri 1270 forintért havonta VPS-t bérelni, plusz mellé a domain kb havi 100 forintnak felel meg, és VPS-re rakhatok bármi mást is, pl WebSocketet, Node-t, Meteor-t stb. stb.
Szóval a véleményeteket kérném ki, hogy megéri-e, jó-e a minősége, stb.
Előre is köszönöm!
Az SSD-s csomagnál valószínűleg a proci is jobb, telepíteni meg úgy tudsz rá, hogy kapsz egy szerver menedzser felület (ki-be kapcsolás meg apróságok) + ssh logint, logint használva belépsz valami ssh klienssel, pl PUTTY-val, és már is ott a terminál amiben parancsokat adhatsz a rendszernek (leegyszerűsítve a mondandómat), mint a windózos parancssor, csak normális, működése rendszerfüggő, de hamar tanulható. Többi már a szolgáltatótól függ, rendszert valószínűleg egy listából választhatsz, hogy mit akarsz futtatni rajta, windowsra ne nagyon számíts.
xamppot nem érdemes telepíteni, külön külön szokás normális szervereken. Ami konfigoláson kívül legegyszerűbben kb ennyi:
apt-get install apache2
apt-get install mysql
apt-get install phpmyadmin
(rendszerfüggő példa, általában debian alapúaknál van csak így)
A google sokat segít majd.
Rendben, akkor majd bérlés előtt utánaolvasgatok.
Nem ide tartozik, de XAMMP használatával pl. a NodeJS-t hogyan telepíthetem a XAMMP-os apache szerverre?
Beállítása azért nem 2 perc, némi tapasztalatot is igényel.
És ha még leveleket is szeretnél küldeni, fogadni akkor ott már azért rendesen konfigurálni kell, hogy biztonságosan és normálisan menjen.
Meg azt se szabad elfelejteni pl. levésküldéshez, hogy Revers DNS -t is be kell állíttatni.
De pl. ha apache és node -t is egymás mellet szeretnél akkor külön portra érdemes rakni, pl. apache lenne a 80 -on, node meg speciális finkciókkal a 81 -en...
Szóval lehetne színezni, a beállításokat amit végig kell vinni.
De ha már pl. otthoni gépen kikisérleteztél egy optimálisat, és presze le is jegyezted, akkor már könnyen betudod állítani, és jobban megéri...
Sőt nem csak web, hanem tucat más dologra is használható.
én pl. VPN -re is használom :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!