Mi a véleményetek a könyves blogomról?
Még nagyon új, de gondoltam kikérem az emberek véleményét, hogy megéri-e folytatni, vagy borzasztó?
#8 ebook, könyv, egyre megy.... :) én mondjuk a "papírmentes iroda" híve vagyok. 2 éve vettem nyomtatót, de még mindig a próbatoner van benne
ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem olvasok. kedves kérdező: az emberek azért is olvasnak keveset, mert nincs rá idejük, amikor meg esetleg lenne, már energiájuk nincs. persze az is benne van amit te mondtál, mert én se találtam meg azt a műfajt ami hosszasan lekötne. a tudományok érdekelnek és az új felfedezések, de ezekről inkább a neten tudok olvasni, hiszen olyan gyors a fejlődés, hogy mire kiadják könyvbe, már félig elavult :) (na ezért is jobb egy ebook)
Amúgy tetszik a blog és szerintem is folytasd. Esetleg több stílust is érinthetnél (bár gondolom elsősorban azokat írod le amik téged érdekelnek). Jól áttekinthető, kellemes olvasni a szemnek. A sorkizárást én is javaslom, bár így sem zavaró, sőt.
Sok sikert! :)
Már elnézést, de egy blog arról szól, hogy az ember egy adott témában leírja a saját gondolatait, szépen magyarul – azaz a magyar helyesírás szabályaira ügyelve –, mint ahogy ez a te blogodban is látható, és nem arról, hogy innen-onnan összelopkodott képeket, egysoros klisé idézeteket gyűjtsünk össze, mint a mai „blogok” nagy többségénél. Ahány „Milyen a blogom” jellegű kérdést olvastam itt a gyakorikerdesek.hu-n, ahhoz képest felüdülés egy-egy ilyen példát látni. Ha a blogok 99%-át törölni kellene a hasznosságot, minőséget mérlegelve, akkor gyanítom, hogy a te blogod nem kerülne törlésre.
És most azért nézzük a részleteket:
#1> Én nem tördelném ennyire rommá a szöveget
Igen, ez kissé zavaró. Itt van pl. ez az oldal: [link]
Itt például a Borító alatt jó a tördelés, a bekezdések között van némi távolság, így azok jól elkülönülnek. Az aláhúzott címsorok előtt viszont túl nagy az űr, illetve mondjuk a Könyv szakasznál is felesleges még egy üres bekezdést tenni két bekezdés közé.
#1> szerintem formázd meg, hogy sorkizárt legyen
Ez erősen megfontolandó azért. A sorkizártság nagyon jól mutat egy nyomtatott szövegben, de akár képernyőn is jól nézhet ki. Esztétikai szempontok szólnak emellett. De másik oldalról változóvá teszi a szavak közötti távolságot, ami zavaró lehet, főleg ha túl keskeny a szöveg a betűmérethez képest, márpedig itt a szövegrész nem túl széles. Ilyen szélesség mellett már kellenének a szövegbe elválasztások, ami viszont nagyon a dizájnhoz kötné a szöveget, ilyen-olyan böngészőspecifikus formázási anomáliák esetleg még tovább rontanának a képen. Elválasztások nélkül meg a szavak közötti távolság lenne feltűnően nagy hosszabb szavak esetén. Nem mellesleg a balra zár szöveg eltérő sorhosszai segíthetik is az olvasást valamennyire. Lehet, hogy nem szép, de akár lehet praktikus.
#5> melyik betűtípust kényelmesebb szemnek olvasni, melyik vezeti jobban a szemet (tipográfiai)
Itt azért hozzáfűzném, hogy a webes sztenderd betűtípusokból nincs sok, kb. ott a Times New Roman, az Arial/Helvetica, meg a Verdana. Persze ott vannak még a Google Fonts betűtípusai, abból is lehet szemezgetni, a mai böngészők már mind támogatják. De itt érdemes figyelembe venni, hogy szintén ütheti az esztétika és a praktikusság egymást. Illetve érdemes azt is szem előtt tartani, hogy más a nyomtatott és a képernyőn megjelenített szöveg. Például amíg a talpas betűtípusok – Times New Roman, Georgia – nagyon jól nézhetnek ki nyomtatva, a talpak segítik a soron maradást olvasás közben, addig képernyőn már nem biztos, hogy jó választás ezeket használni, mivel pixelben mérve a betűk magassága nem túl nagy, és élsimítás ide vagy oda, túlságosan szálkás lesz az összkép, inkább zavaró, mintsem az olvasást segítő. Monitoron sokkal olvashatóbbak a talp nélküli betűtípusok. Lehet, hogy egy ilyen – [link] – betűtípus nagyon tetszetős, de hogy nehezebben olvasható, az is biztos.
Ezeket a szempontokat figyelembe véve írtam neki, hogy próbálkozzon több formátummal. :)
Egyébként egyet értek, csak azt ne felejtsük el, hogy a puding próbája az evés.
:O :D
A pulit meg kell nevelni. :D
Köszönöm az eddigi válaszokat, nagyon hasznosak. Próbálom megfogadni őket és gyorsan javítani a hibákat.
A Nevermore könyvnél már kiszedtem a nagy töréseket és helyette, ami eddig óriási szünettel volt elválasztva, azt most egy kicsit bentebb kezdtem, így szerintem egységesebb lett, de ha valaki más ötletet mond, azt is szívesen meghallgatom.
A betűtípusokkal még mindig szemezgetek, nem megy túl gyorsan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!