Szerintetek weblapkészítőként meg lehet élni? Vagy jól lehet keresni vele?
Valóság nagy cégeknél mint pl. invitelnél egy Junior 175-200 ezret kap. (más platformon programozók se kapnak kezdőbe sokkal többet)
Docler -nél is 160-190 nettó között kap egy Junior bug bogarászó. (mert hogy az alja hiba javító melót kapja)
Senior -ok is maximum 30-50% -al kapnak csak többet.
Magyar piacra dolgozni még olyan nagy cégeknél is akik vezetői a TOP 10 milliárdos között van, se épp jobb mint egy osztrák/német/svájci/francia/holland cégnek akik 2-3× többet adnak.
Nos az a gond, hogy ez nem az, amit én _elképzelek_, hanem az, amit tapasztalok. De pl. nézd csak meg a diákszövetkezetek állásait. Webes Budapesti munkát nettó 1000 alatt nem is nagyon találtam. Az kb. havi 160 lenne teljes munkaidőben egy diáknak. Más kérdés, hogy "tákeretek" fel sem vesznek. Ugyanazt várják azért az összegért, mint amiért más nett 200-at kap. Ezért is butaság szerintem informatikus munkát több év tapasztalattal nettó 200.000 alatt elvállalni.
Nem tudom, hogy a nagy cégeknél mi van, én többnyire pici cégeknél dolgozgattam eddig. Mondanom sem kell, rendre nagyjából nekem a legkisebb a fizetésem az összes helyen, hiszen "egyetemista webtáker vagyok" (a valóságban nem, mert mint mondtam, rendesen tanulok). De nekem nem is volt még olyan állásom, amiben ha teljes munkaidőben dolgoztam volna, ne jött volna össze a havi 160.000.
Lehet, hogy szerencsésebbnek számítok mert hamar elkezdtem tanulni és dolgozni, de akkor is kötve hiszem, hogy többet tudnék mint mondjuk egy 25 éves Junior fejlesztő, aki már elvégezte az egyetemet...
Doclernél több ismerősöm, illetve ismerősöm ismerőse is megfordult már, igaz, nem mind vállalta el a munkát, de a hallott adatok alapján ennél azért számottevően többet keresnek ott, még ha nem is a többszörösét.
De ahogy hallom pl. más magyar multik, mint a Prezi, sem adnak nettó. 300.000-nél kevesebbet egy pár év tapasztalatos fejlesztőnek. (Igaz, ott "kötetlen munkaidő" van, ami egyenlő azzal hogy gyakorlatilag az irodában élsz)
De csak hogy egy példát mondjak, az ELTE IK-n végzettek átlagos kezdő nettó fizetése (tehát ha valaki nem melózott egyetem mellett akkor 0 tapasztalattal) 239 ezer forint. Tehát abszolút irreális azt mondani, hogy nettó 160-200-akkal kezdene a nagy többség, mert nincs így. A nettó 160 nekem úgy van meg, hogy most kezdtem az egyetemeket.
"osztrák/német/svájci/francia/holland cégnek akik 2-3× többet adnak."
Hát ha például Londont nézzük, akkor ott a webfejlesztő átlagfizu havi 1 millió fölött van. [link]
"De csak hogy egy példát mondjak, az ELTE IK-n végzettek átlagos kezdő nettó fizetése (tehát ha valaki nem melózott egyetem mellett akkor 0 tapasztalattal) 239 ezer forint."
Ne haragudj, de te honnan veszed ezeket a ... érdekes ... adatokat?
Tudod te mit jelent az, hogy nettó 239ezer forint? Az kb félmilliójába van a munkáltatónak. Te komolyan azt hiszed, hogy egy frissdiplomás majom diplomafelmutatása ennyit kap? El vagy tévedve.
A gyakorlat az - még multiknál is -, hogy egy kezdő 0 gyakorlattal rendelkező új dolgozót minimálbérrel vesznek fel, ha egyáltalán felveszik. Ha bizonyít, akkor persze gyorsan emelkedhet a bére.
És miért van ez így? Egyszerű: baromi nagy munkanélküliség van, a munkáltató annyit fizet amennyit muszáj, és ezért annyit sajtolnak ki egy munkavállalóból amennyit nem szégyelnek.
Ez nyilván a nyugati jóléti társadalmakban máshogy van, de nálunk még rohadtsokáig ez lesz a helyzet.
Az adatokat egyetemi holnapokról, illetve az eduline.hu-ról veszem. Ők pedig a diplomás pályakövetési adatokból.
"Te komolyan azt hiszed, hogy egy frissdiplomás majom diplomafelmutatása ennyit kap"
Nem tudom jártál-e egyetemre, de az ELTE IK elég komoly hely. Aki ott végzett, az pár hónap alatt már tud normális munkát végezni. És a nagy többség az utolsó években már dolgozik, ha nem cégnél akkor saját projekteken. Tehát, tudással kerül ki onnan az ember.
"A gyakorlat az - még multiknál is -, hogy egy kezdő 0 gyakorlattal rendelkező új dolgozót minimálbérrel vesznek fel, ha egyáltalán felveszik. Ha bizonyít, akkor persze gyorsan emelkedhet a bére.
És miért van ez így? Egyszerű: baromi nagy munkanélküliség van"
Ne haragudj, de én kezdem azt hinni, hogy te egy másik világban élsz. Lehet, hogy vannak olyan cégek, akik elég pofátlanok ahhoz, hogy minimálbért ajánljanak egy informatikusnak (!), de eddig azt hittem, hogy nincs olyan ember aki el is vállalná ennyiért. Aki tényleg tanult és tényleg tud, az nagyon nagy hülyeséget csinál, ha ilyen nevetséges ajánlatra igent mond. Azzal egyetértek, hogy a munkáltató annyit sajtol ki a munkavállalóból, amennyit nem szégyell (és még kétszer annyit), de én a nettó 160k-s fizetéseket is pofátlanságnak tartom, nem hogy a minimálbérest. Egy jó informatikuson havonta milliókat keres a cég. Ha ez nincs így, akkor vagy befektető finanszírozza a dolgot, vagy pedig a céggel vannak bajok.
Hogy munkanélküliség? Az lehet, hogy az országban ez egy nagy probléma, de nem az informatikai szektorban... Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy orvosként lehetetlen állást találni. Nem hogy munkanélküliség, de hatalmas munkaerőhiány van az informatikai szektorban. Az én munkahelyemen van egy betöltetlen webfejlesztői állás, versenyképes fizuért és az elvárás nem is több évtizedes tapasztalat, hanem pár évvel is felvennénk rá. Gyakorlatilag lehetetlen olyan embert találni, akinek meg lenne a képzettsége (JavaScript, UX, HTML tapasztalat), és elvállalná az állást. Ugyanis ebben a szakmában munkanélküli csak olyan van, aki nem is érti a dolgát. És hidd el a versenyképes fizu az nem nettó 160k-t jelent, hanem vastagon afölött. (Én lennék 20 éves egyetemistaként 160k fölött valamennyivel, ha teljes munkaidőben dolgoznék)... Pici startup cégről van szó.
"Ez nyilván a nyugati jóléti társadalmakban máshogy van, de nálunk még rohadtsokáig ez lesz a helyzet."
Szerintem annak, akinek nincs szakértelme, elhivatottsága, annak ott se fizetnek sokkal többet (legalábbis vásárlóértéken). Egy elhivatott informatikus pedig itt igaz hogy jóval kevesebbet keres, mint ott, de azért lássuk be, jóval többet, mint amire te gondolsz. Konkrétan, nekem elég sok tőlem nem sokkal idősebb (20+ éves) ismerősöm dolgozik már egyetem mellett, és senki nem keres olyan rosszul, mint ahogy te írod. Lehet, hogy 2-3-4 éve úgy volt, ahogy te gondolod, de most nincs így. Elég magasak lettek az informatikus fizetések. Hozzá tenném, ismerek olyat is, aki már több évtizedes tapasztalattal, vezető beosztásban dolgozik informatikusként, és nem tudom pontosan, hogy hány forintot keres, de annyit mondok, hogy egy kisebb kertvárosi palotában lakik. A garázsában egész kényelmesen be tudnék rendezkedni. És ahogy Ő mondta, az ismerősei, akikkel együtt végzett, többnyire elérték ugyanezt.
Aláírom hogy az az Eduline-os cikk, amit te linkeltél az baromság. Viszont egy másik ottani cikkben ezeket a diplomás pályakövetési adatokat linkelték. Amik szerintem teljesen reálisak: [link]
Látható például, hogy a válaszadáskor mindössze 4.5% volt munkanélküli, viszont 21.5% jelenleg is felsőfokú tanulmányokat folytat (tehát egy további szakot, vagy Msc-t/Phd-t). Vagyis a munkanélküliek egy jelentős része ebből kerül ki, tehát elmondható: ELTE-IK-s diplomával csak az nem talál munkahelyet, aki nem akar.
Több mint 80% dolgozik magánszférában, tehát azt is elfelejthetjük, hogy a korrupt állami megrendelésekből szedik meg magukat.
A munkakeresés időtartama alig két hónap átlagosan. Ez kb. arra elég, hogy megtaláld a legjobb ajánlatot. Nem vicc mondom, én egy céget sem hívtam fel, hanem engem hívtak hogy nem akarok-e menni dolgozni... Pedig én még alig kezdtem el az egyetemet!
És nem azért védem ezeket a statisztikákat, mert a mániám a "hivatalos adatok védelme". Mert nagyon nem az. Viszont a személyes tapasztalatom teljesen megerősíti ezeket az adatokat. 3+ év tapasztalattal már ciki nettó 300.000 alatt keresni, ELTE IK vagy BME VIK diplomával. Legalábbis Budapesten. Vidéken nem tudom mi van, szerintem ott állás se nagyon. De ahhoz nagyon elvetemültnek kell lenni hogy valaki olyan helyre költözzön ahol minimálbéres munkákkal akarják kiszúrni a szemét, amikor nett 2-3 százezer forintokat is megkereshetne lazán.
Mielőtt munkát vállaltam, kérdezgettem egyetemen gyakvezeket, akik magánszférában dolgoznak, meg már dolgozó informatikus ismerőseimet, hogy milyen fizetést érdemes nagyjából kérni. Egyetlen egy gyakvez volt, aki említett ilyen minimálbéres horrorsztorit, de Ő is csak annyit mondott, hogy jól arcon nevette az illetőt. A többség a diplomás kezdő fizu reális alsó határának a nettó 180.000 forint körüli összegeket mondta.
Csak azért nem tudjátok nekem megmagyarázni, hogy ilyen rossz a helyzet, mert én nem ezt tapasztalom! Vagy szerintetek hogy lehet az akkor, hogy nekem, amikor még diplomám sincs, lazán nettó 1000 fölötti fizukat adnak. Ha meglesz a diplomám, akkor hirtelen azt mondják majd, hogy vállaljam el nettó 600-as órabérét? :D Szerintem ez nem reális, már csak azért sem, mert tényleg sok emberrel beszéltem, és épp az ellenkezőjéről számoltak be: hogy a diploma után viszonylag gyorsan lehet magasabb fizetéshez jutni.
Azzal egyetértek, hogy a nettó 600, meg ilyen bazi nagy kezdő fizetések csak annál reálisak akik kivételes tehetségek és egyetem alatt munkatapasztalatot szereztek. Konkrétan volt olyan, aki egyből nettó 1 millió forintos fizetést kapott, egy orvosi cégnél informatikusként, viszont gyakorlatilag a cégnél élt, a titoktartást olyan komolyan veszik (mivel százmilliárdos értékű termékeken dolgoznak), hogy szó szerint le van hallgatva a (céges) lakás, kocsi, telefon, stb. Külföldre utazás pedig külön engedély nélkül esélytelen. Szóval az ilyenek azok csak kivételes esetben hihetőek, ezzel egyetértek. Amit abban a HVG-ről vett eduline-os cikkben írtak, az tényleg nettó baromság. Viszont a nettó 200 fölötti kezdő fizetés nagyon általánosnak számít, legalább is az utóbbi pár évben. Szóval ebben semmi meglepő nincs, teljesen reális adat.
Mint ahogy az is, amit a PSD-s dizájn munkára írtam. Ha tehetséges valaki, akkor a profi munkáért nem 20k-t fizet ki a cég, hanem minimum 200-at. Mivel komoly portfólióval rendelkezik, ügyfélben nincs hiány. Az olcsóbbakat egyszerűen nem vállalja el. Igen, ez nyilván nem egy átlagos dolog, profinak és tehetségesnek kell hozzá lenni. De hihetetlennek nem hihetetlen, nem is légből kapott, mert ezeket az ajánlatokat személyesen láttam. Az ilyen minőségű dizájn munkáéért Magyarországon is kifizetnek ennyit. Aki kevesebbért is elvállalja, az egyszerűen nem hozza azt a minőséget, amit egy nemzetközi cég elvár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!