Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogy működik az internet,...

Hogy működik az internet, vagyis a weblapkészítés?

Figyelt kérdés

Egyszerűen nem értem. Kínai. Addig oké, hogy kell tárhely meg Domain.

Ez kb. eddig annyi mint nyitok egy mappát a gépen, a mappa neve a domainnév, a tárhely meg maga a mappa, ha meg a mappába teszek pl. pár képet, akkor már olyan mint egy weboldal de csak én látom.

Ezt értem, de miben különbözik egy weboldal? Biztos hogy teljesen más mert nem fér a fejembe. De most nem a html programozásra gondolok, tegyük fel csak egy képet töltenék rá.

2020. jún. 9. 12:12
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
Azt is még sejtem hogy a tárhely az nem az én gépemen van. De akkor hol van? És hogy kerül oda, ahova kerül a képem, min keresztül küldöm oda? És ott marad akkor is ha a gépemről eltűnik a képem?
2020. jún. 9. 12:17
 2/22 A kérdező kommentje:
El tudja valaki magyarázni ovis szinten?
2020. jún. 9. 12:17
 3/22 pappgr ***** válasza:
100%
A felhasználó, azaz kliens aki mega akarja nyitni a weblapodat, legegyszerűbb esetben egy .html-t. Először is tudnia kell hova kapcsolódik, ezt az ip cím biztosítja hogy megtalálja a jó oldalt az internet útvesztőjében. Namost az átlagos felhasználó minden új csatlakozáskor új úgynevezett dinamikus Ip címet kap, amibe most nem mennék bele miért előnyös, ezáltal lehetetlen lenne megtalálni a weboldalt. Tudsz magadnak venni statikus Ip címet de általában okcsób szervereken host-olni a weboldalt. A domain az a cím amit beírsz a böngészőbe (www.gyakorikerdesek.hu) ha tudod az oldal Ip címét ugyanoda fogsz érkezni mint a domain-el. Ez úgy működik amikor beírod a weblap címet azaz domaint akkor a szolgáltatód (vagy amilyen DNS kiszolgálót használsz, pl 1.1.1.1) kinyitja a képzeletbeli telefonkönyvet és kinézni hogy webcímhez milyen Ip tartozik és oda irányít. A domaint is meg kell vásárolni mivel nincsen belőle végtelen. Ha odaérsz akkor letöltöd az ott lévő adatokat, a html-t, vagy xls xml css kombót, esetleg lefut egy java script hogy animált tartalom legyen. Ezeknek a helyes megjelenítése pedig a böngésző program feladata.
2020. jún. 9. 12:38
 4/22 anonim ***** válasza:
23%

Én meg azt nem értem hogy akik domaint árulnak, azok mi alapján csinálják meg?

Mert én próbáltam webszervernek használji a gépet, de a végén csak egy ip-t kaptam

Azt hiszem wamp a neve amivel próbáltam. Mysql adatbázist csinál a gépből.

2020. jún. 9. 12:41
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: először is van egy számítógép. A számítógépen fut egy rendszer (pl Debian), a rendszeren fut egy webszerver (pl Apache), és valóban egy könyvtárszerkezet (pl /var/www) alatt találhatóak a fájlok és mappák.

A legegyszerűbb esetben, amikor simán el tudsz érni egy számítógépet domainnal (ip-vel), akkor a csatlakozáskor (pl távolról, böngészőből indított kérés a megfelelő porton) a Webszerver számára világos, hogy tőle vár választ a kliens, és kiszolgálja a kérést, ha teheti. Ha egyetlen fájl sincs a szerveren a kérdéses könyvtárba, akkor kiír egy kis szerverinfót (ha úgy van beállítva), de ha a könyvtár tartalmaz fájlokat (pl képek), akkor a fájlok nevei hivatkozásként már megjelennek, és ha van jogosultság, rákattintva a fájl (kép) is letöltődik a kliens gépre. Ha a könyvtár egy weboldal és annak elemei, akkor általában az index.html fájl az, ami a távoli böngészőbe elsőként le/betöltődik és megjelenik.

2020. jún. 9. 14:55
 6/22 A kérdező kommentje:
Áááá, nem értem..
2020. jún. 10. 05:45
 7/22 A kérdező kommentje:
Sajnos most ezt szót sem értettem
2020. jún. 10. 05:46
 8/22 A kérdező kommentje:
*Sajnos egy szót sem értettem..
2020. jún. 10. 05:46
 9/22 A kérdező kommentje:

"Tudsz magadnak venni statikus Ip címet de általában okcsób szervereken host-olni a weboldalt"

A szerver a tárhely? Hol van a szerver?

Mi az a hostolni? Csinálni?

2020. jún. 10. 05:52
 10/22 A kérdező kommentje:
Statikus Ip cím az mi?
2020. jún. 10. 05:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!