Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Miért mozdul lefelé a DIV-em?

Miért mozdul lefelé a DIV-em?

Figyelt kérdés

A lenti kódban azt szertém elérni, hogy létrehozzak egy DIV elemet, ami a képernyő tetejétől és oldalaitól kb azonos távolságban van és a képernyő 85%-át foglalja el. Ez sikerült is, öröm boldogság!

Viszont mihelyt beletettem a <h1> elemet az egész lejjebb mozdul és nem értem, hogy miért. Ha a div-be beleteszek egy <table> -t és abba teszem bele a <h1>-et akkor úgy viselkedik ahogy szeretném.

Habár úgy tűnik, hogy a problémát sikerült kezelnem azért szeretném megérteni, hogy miért viselkedik egyik esetben így a másik esetben úgy az oldal.

Köszönöm a segítséget.

[link]

2020. jún. 7. 16:46
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
67%
A h1 margója miatt. Állítsd a margin-t 0-ra és megoldja.
2020. jún. 7. 17:32
 2/16 anonim ***** válasza:
31%

Nagyon sokat segít, ha megnézed a böngésződben is a kódot.

Kattints jobb egérgombbal a szövegre, majd ott a vizsgálat-ra.

Jobb oldalt megjelenik a kód és ábrák. A következő ábrát keresd: színes téglalapok vannak rajta. Ott látod a padding-ot, border-t és margin-t.

A te esetedben a margin 18 volt.

2020. jún. 7. 17:37
 3/16 A kérdező kommentje:

Igen, ezt értem, hogy a h1 margója a ludas, mert ha pl a h1 helyett csak sima szöveget írok ki akkor ismét a "helyére" ugrik a dolog.

Az nem világos, hogy miért kell még egy táblázatot is beletegyek. Azt hittem, hogy a DIV már egy fix valami és ehhez képest lesz margója a <h1>-nek, vagyis hogy nem a DIV hanem a h1 fog mozdulni.

2020. jún. 7. 17:47
 4/16 anonim ***** válasza:
62%
Minden "h"-nak van margója, hisz ez egy címsor. Ezért nem folyik össze a cím a szöveggel. A margó miatt az elemtávolság megnő. Nem kell táblázatot belerakni. Felesleges. Ha azt akarod, hogy a h1 mozduljon, akkor a padding méretét változtasd.
2020. jún. 7. 17:52
 5/16 A kérdező kommentje:

Nem felesleges mert ha nem rakok táblázatot akkor mozdul a keret is. Ez az alapprobléma amit leírtam a kérdésemben.

Persze ha leveszem a h1 margóját, akkor nem mozdul de akkor a szöveg teljesen hozzácuppan a div tetejéhez, ami elég gagyin néz ki.

2020. jún. 7. 18:19
 6/16 anonim ***** válasza:
51%

Azért használj padding-et.

div h1 {

margin: 0;

padding: 15px;

}

Vagy padding-top ha azt akarod, hogy csak a tetejétől legyen üres hely.

Ha meg azt akarod, hogy a tetejétől és aljától, akkor:

padding: 15px 0;

2020. jún. 7. 18:36
 7/16 A kérdező kommentje:

Én ezt szeretném elérni, hogy így nézzen ki. A kék téglalapnak ugyanott kellene maradnia. Table nélkül ez nálam nem megy:

[link]

viszonyításképp az előző:

[link]

2020. jún. 7. 18:46
 8/16 anonim ***** válasza:
39%

div h1 { //a "div h1" az összes divben lévő összes h1-re érvényes

margin: 0; //margót 0-ra állítod, szóval nem fogja a div-et mozdítani

padding: 15px; // A szöveg köré 15px-es "üres helyet" hagy

float: left; //ez a parancs balra igazítja a szöveget.

}

2020. jún. 7. 18:57
 9/16 anonim ***** válasza:
27%

Ez kicsit olyan mintha odahányták volna, ezért leírom mégegyszer kommentek nélkül:

div h1 {

margin: 0;

padding: 15px;

float: left;

}

2020. jún. 7. 18:58
 10/16 anonim ***** válasza:
39%

Szia!

A margin-top a gond, ha csak lehet ne használd block szintű elemnél.

* { margin-top:0; }

2020. jún. 7. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!