Kivégezték az informatikát így az országban?
Sajnos 2020-tól akinek nincs nyelvvizsgája azt nem vehetik fel egyetemi képzésre, így jelentős része a jelentkezők közül azonnal kiesik a felvételből, így mi lesz az informatikával?
Itt Pécsen 2.éves vagyok és kb az 30%(az évfolyamomban)-nak nincs nyelvvizsgája... Véleményetek?
De itt nem rolam van szo, globalisan nezve a dolgokat...
Es irtam is a legtobbje magyarul nem tud megszolalni nem,hogy mas nyelven.
Ha még magyarul sem tud, mégis milyen jövőt látsz bennük szakmai téren. Plusz így vagy úgy, de előbb-utóbb nekik is kell majd nyelvvizsga, mert nem kaphatják kézhez nélküle a diplomájukat.
Itt most az történik, hogy a követelmények változatlanok, viszont a követelmények egyik pontját - ami amúgy sem az egyetem hatásköre - hamarabb kell teljesíteni.
#15 A szakma már most is híg, szakmailag inkompetens bootcampet végzett emberből Dunát lehetne rekeszteni. A nyelvvizsga, mint előkövetelmény nem sokat változtat az IT-s felsőoktatáson:
1. Ebben a szakmában amúgyis alapkövetelmény az angol nyelvtudás
2. Már jópár éve amúgy sem kapsz diplomát nyelvvizsga nélkül, az egyetemi tanulmányaid végére ígyis-úgyis nyelvvizsgát kell tenned.
#13 "Itt most az történik, hogy a követelmények változatlanok, viszont a követelmények egyik pontját - ami amúgy sem az egyetem hatásköre - hamarabb kell teljesíteni." Ez viszont nem teljesen igaz. A követelmények nem egészen változatlanok. Igen, eddig is kellett nyelvvizsga, ezután is kell nyelvvizsga, csak most előbb. A problémás rész viszont az, hogy mivel mostmár felvételi követelmény, ezért plusz pontszámot már nem ér a nyelvvizsga, sem a kötelezően teljesítendő emelt szintű érettségi. Ez azt jelenti, hogy míg eddig 78 többletpontot kaptál egy emeltért és egy nyelvvizsgáért, most már ez a szám 0. Tehát ha az ember be akar jutni egy olyan képzésre, ahol eleve államilag kikötött minimum ponthatár magasan 400 feletti, akkor tegyen még több emelt szintűt, még nyelvvizsgát, legyen OKTV helyezett, stb. Azt meg sem említem, hogy a kötelező nyelvvizsga esetén a felsőfokú ugyanúgy nem ér semmit, mint a középfokú. Ez a szisztéma nem azoknak keseríti meg igazán a dolgát, akik eddig alacsony teljesítménnyel ellébecoltak, hanem akiknek már eddig is nagyon magas lécet kellett megugraniuk, hogy egyáltalán esélyük legyen bejutni egy képzésre. Nos, számukra a léc ugyanott marad, de a teljesítményük hirtelen sokkal kevesebbet ér.
Nem tudom, hogy ezen kívül hogyan változtatják a felvételi követelményeket, de azt kétlem, hogy ha a megszerezhető plusz pontok ilyen mértékben csökkennek, azt ne vennék számításba a ponthatárok kijelölésénél.
aki nem tud egy angol középfokút megcsinálni ne menjen az informatika közelébe sem!
nem végezte ki, így is túlkínálat van önjelölt informaitkusokból, legalább tisztul a kép!
Dehogy végezték ki...
A nyelvvizsga-rendelettel én sem értek egyet, főleg, hogy akkor is teljesíted a követelményeket, ha leteszel egy eszperantó, vagy lovári vizsgát. Szép nyelvek, félreértés ne essék... de baromira nem fogsz vele előbbre jutni a szakmában. Mégis a felvételihez, meg a diplomához elég. Lehet valaki informatikus úgy is, ha egy kukkot nem tud angolul.
Én azt vallom, hogy az oktatási rendszeren belül kellene teljesíteni a követelményeket. Ne nyelvvizsgát írjanak elő, hanem legyen olyan a nyelvoktatás, hogy egy nyelvvizsga szintjére el kelljen benne jutni. Természetesen olyan tananyaggal és tanárokkal. Mert úgy, hogy szóról szóra fogalmazásokat kell benyalni, és azzal lehetsz színötös, az semmit nem ér.
Az is csak féligazság, hogy tévéből meg lehet tanulni egy nyelvet. Sokat segít, ha folyamatosan találkozunk az adott nyelvvel, de ahhoz kell egy nagyon erős alap, amit mint mondtam, a legtöbb intézmányben nem teremtenek meg. Így meg kb. minden nap suli után késő estig tévéznie kellene, hogy annyi ragadjon rá, ami egy középfokú nyelvvizsgához elég lenne, és ez még mindig csak a passzív szókincs.
Az is sokat elmond a nyelvoktatásról, hogy a nyelvvizsgázók többsége magántanárhoz jár. Mi a fészkes fenének "tanulnak" akkor 8 éven át idegen nyelvet, heti 2-4 órában?
Viszont!
Ettől nem fog kipusztulni az informatikai szakma.
Vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy nem ettől fog kipusztulni?
A szakma így is borzasztóan híg, és csak nem az OKJ-s réteg. Saját szememmel láttam, hogy lehet jelesre államvizsgázni úgy, hogy a tételed felét nem tudod. (Csak tudni kell, hogy melyik popót kell nyalni.) OKJ-n meg még borzasztóbb a helyzet. Szinte mindenkit átengednek, mert ebből van a pénzük.
De az sem tesz jót a szakmának, hogy le lehet úgy informatikából érettségizni, hogy az informatika 90%-ából teljesen sügér vagy. Én csak titkárnő-érettséginek hívom, pont azért, mert a Microsoft Office használatán túl semmire nem kérdez rá. Oké, szóbelin azért rtákérdeznek másra is, amit a legtöbben csak mechanikusan benyalnak. De nem nehéz leérettségizni jelesre úgy, hogy nem tudsz egy csatolmányt elküldeni e-mailben. Lehetsz emelt szinten jeles úgy, hogy lövésed nincs róla, hogy mi az az FTP. Soroljam még a hiányosságait a rendszernek?
Aztán jobb esetben később ezeket az ember megtanulja, rosszabb esetben meg nem. És belőle lesz az az "informatikus", aki szerint a 32 bites Celeronra érdemes lenne 64 bites Win7-et felrakni, mert attól gyorsabb lesz. (Megtörtént eset...) Vagy olyan, aki szerint a bluetooth-hoz nem szükséges hardver, az csak valami szoftveres cucc, amit le kell tölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!