Hosszútávon mi éri meg?
Most állok "pályaválasztás" előtt, beadtam programtervező informatikus szakra.
A matek meg az infó jól megy, már most elkezdtem vele foglalkozni, pedig ugye odébb van még.
Ma is egész nap a Kalkulust nyomtam.
Aztán az Indexen az fogad, hogy mennyire megy ez a Codecool meg stb tanfolyam.
Bár van egy fizetett hirdetés szaga az egésznek, mégis tartok attól, hogy fölösleges a diploma, jobban járok egy ilyen tanfolyammal, illetve, hogy mivel már mindenki programozni fog, a fizetések a béka segge alatt lesznek.
Oké, tudom, hogy ha tetszik mit rinyálok, de mivel 20 milla egy lakás, nem szeretnék 200 ezret keresni.
Tehát akkor inkább más mérnöki szakot választok :S
Mert nem csak ez jön be, de ez lenne az első.
Köszönöm, ha valaki válaszol.
(A Tiéd alatt levő kérdés kiírója vagyok.)
Látod, már bizonytalanok se lehetünk és nem tipródhatunk, mi a jobb megoldás... :D
Én csak azt tudom leírni, amit már nagyon sokan, nagyon sok helyen leírtak: teljesen mindegy. Diplomával is lehetsz átlag alatti fejlesztő 200 ezerért, és nélküle is lehetsz kiemelkedően jó, magas fizetésért.
Ezeken a tanfolyamokon elég sok tudást össze lehet szedni, és a diplomával való metszetük elég sovány. Egy codecool-ban milliós összegért fogsz olyan dolgokról hallani, amiket egyetem mellett, saját magadnak meg tudsz és meg kell tanulni. Ha ezt nem, vagy csak későn veszi valaki észre, akkor hiába van diplomája. Nem szörnyű a bootcamp, sőt. A gond azzal van, hogy az egyetem által oktatott elméleti anyagot nem fogod tudni megtanulni magadtól, a bootcampes gyakorlati dolgokat viszont igen.
És munkakeresés szempontjából az előbbivel kitűnni lehet a tömegből, az utóbbi pedig csak a minimum elvárás.
A diploma egy belépőkártya a komoly cégekhez. Lehet, hogy semmit nem fogsz használni az egyetemi tudásból, de lesz egy csomó kapcsolatod, lesz gyakorlatod mert kötelező. XY Józsi Kft-hez persze mehetsz diploma nélkül is, de egy nagy cégnél meg se nézik az önéletrajzodat, ha nincs felsőfokú végzettség.
A Codecool és hasonlókról meg megvan a külön véleményem. Jöttek hozzánk emberek onnan, kávéfőzésen kívül nem sokra lehetett használni őket.
Egyetemről kikerülve juniorként amúgy nem rossz a 200k nettó, annál többet csak akkor fogsz kapni, ha egyetem mellett nyomod keményen a programozást és fel tudsz mutatni egy-két komolyabb projektet.
200K nettó?
Egyébként nem kamuzok, illetve láttam az előbbi kérdést.
Na szal pesti vagyok, 200k-t a Burger Kingben kapnak a null kilométeres emberek, de a targoncás haverok is 280 nettóval kezdett be az Unix raktárában, ha egy kicsit fentebb kúszik, 350 nettó :D
200K szerintem már nem is keres senki :D
Itt ti vagytok a kamuk :D
... csak a mostanság divatos egyetem vs. gyorstalpaló vita. ;-)
Igazából nagyon eltérő szemléletmódot képvisel a két oktatási forma. A gyorstalpalóknak egy a lényeg: hogy minél gyorsabban használható munkaerőt tudjanak előállítani adott feladatokhoz. Előnye, hogy nem kell 3-5 évet feláldoznod rá, illetve hogy az éppen aktuálisan keresett tudásanyagot kapod meg, amivel egyből munkába is állhatsz. Hátránya, hogy fél év azért rohadt kevés, és egy adott célterület tudását fogod csak elsajátítani. (Meg hát rohadt sokba kerül, és egyébként komoly szelekció van.)
Az egyetem viszont átfogó és általános tudást ad. Lehet, hogy nem az éppen legdivatosabb nyelv legdivatosabb keretrendszerét fogod ott megtanulni, viszont meglesz a képességed rá, hogy bármikor egy új nyelvet megtanulj, illetve lesz egy olyan átfogó tudásod és szemléletmódod, amivel komolyabb problémákkal is meg tudsz majd küzdeni.
Sokan felróják az egyetemeknek, hogy felesleges tudást adnak át, meg hogy nem tanítanak meg gyakorlati dolgokra. Nos, ez ilyen formán baromság. Jó, abban van igazság, hogy tanul az ember felesleges dolgokat is. Tényleg vannak tölteléktárgyak, de ez amolyan szükséges rossz. A megszerzett tudás többsége hasznos. Akkor is, ha nem azzal az IDE-vel tanítják, amit X rokon Y ismerősének Z cégében használnak. Hiszen megtanulsz a dolgok mögé látni, és azt is megtanulod, hogy a nyelv meg a keretrendszer csak eszközök. És ha egy új eszközzel találkozol, akkor meg tudod tanulni a használatát. Illetve felkészült leszel a ritkább, és váratlanabb szituációkra is.
Egyáltalán nem baj, ha nem akar mindenki diplomát, de kicsit túl van reagálva ez a téma.
"mivel már mindenki programozni fog, a fizetések a béka segge alatt lesznek"
Én ettől nem félek. Dehogy fog mindenki programozni... igazából óriási hiány van az informatikai szférában. Persze, sokan szeretnének programozni, de a többségük csak szeretne, de nem tud. (És gyakran nem is akar.)
1) Ha egyetemről kikerülve felvesznek valahova, akkor az első 1-2-3 hónapban nem fogsz a cégnek profitot termelni. Sőt, még valaki idejét el is viszi a betanításod. Mégis mit vársz, hogy ezidő alatt fizessenek neked havi 1 millió bruttót?
2) Egy targoncás egyből elkezd dolgozni, a cégnek pénzt termel.
3) Ha jobban tetszik, hogy 10 év után is pótolható leszel egy 0 tapasztalattal rendelkező személlyel, vagy hogy éveken át a fizetésed max az infláció mértékével fog nőni (ugyanis a tapasztalatod semmit nem tesz hozzád), akkor menj el egy ilyen munkát végezni csak azért, mert ott LEHET, hogy 1-2 fillérrel többet kapsz az első 1-2 hónapban.
Ha viszont tényleg programozó szeretnél lenni, és nem csak gazdag, akkor fejezd be a méltatlankodást, és menj el egy olyan helyre dolgozni akár alacsony fizetésért is, ahol rengeteget fogsz tanulni. Ugyanis pályakezdőként ez a legfontosabb.
Ja, és még valami: a legjobb amit tehetsz, hogy egyetem utolsó fél, egy évében keresel diákmunkát. Könnyen felvesznek, nem várnak tőled sokat, egyetem után viszont kaphatsz egy kiemelkedően jó ajánlatot.
Köszönöm a válaszokat.
A fizetéssel kapcsolatban nem győztetek meg, a környezetemben 300 nettó al kevesebbet senki nem kapott:)
"A fizetéssel kapcsolatban nem győztetek meg, a környezetemben 300 nettó al kevesebbet senki nem kapott:)"
2 éve is megkapta általában a 300k-t egy informatikai BSc-s diplomával úgy, hogy szerzett némi tapasztalatot egyetem mellett(diákmunka, egyetemi project, adott cégnél gyakornoki részmunka időben).
De nem mindenki mer kezdésnek 300k-t kérni úgy, hogy mondjuk nem írt egy sor kódos se ipari környezetben vagy kettes-hármas lett a diplomája vagy átlag alatti tanuló volt egyetemi évei alatt.
Az előttem szólóknak meg igaza van, kezdésként a fizetés másodlagos (fontos persze, de nem a legfontosabb).
400-at sehol nem fogsz kapni nulla tapasztalattal és akkor például inkább már inkább elmész 265-ért egy olyan helyre, ahol nagy a fejlődési lehetőség(mintsem egy szakmailag rosszabb helyre 300-ért) és két év múlva (már nem juniorként) el tudsz helyezkedni kb. dupla annyi pénzért máshol.
Másrészt a unixos targoncásnak nem igazán lesz béremelése, ha meg máshova akar elmenni targoncázni, akkor örül ha annyit megkap amit a unixba megkapott és retteghet, hogy ne okozzon anyagi kárt, mert akkor fél évig majd levonnak a fizetéséből.
Kérdésre válaszolva: menj egyetemre ha érzel magadban erőt hozzá, mert akkor nem csak megtanulsz programozni valamilyen szinten adott nyelven, hanem kapsz csomó olyan hasznos ismeretet (a kötelező haszontalanok mellé), hogy életed végéig piacképes programozó leszel, mert nem leszel sem nyelv, sem technológia függő, hanem megtanulod a lényegét, hogy hogyan is működik a programírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!