Csak én érzem úgy vagy tényleg nehezebbek voltak régen az emelt infó programozós feladatai?
Tényleg nehezebbek voltak egy kicsit, de amúgy az egész egy nagy hülyeség. Engem már kezd untatni hogy tömböket veszünk fel, meg text fájlból olvasunk stb.. stb..
Kezdjük ott hogy a való életben nagyon ritkán használunk tömböket...
"a való életben nagyon ritkán használunk tömböket"
Szerintem elég neked a középszint.
Az infó érettségi programozás sose volt túl nehéz, sem most sem régen. Szerintem ezen nem is kéne nagyon agyalnod. Programozni nem informatikaórán fogsz megtanulni szóval minél könnyebb annál hamarabb végzel vele. :)
És igen, nagyon remélem, hogy a jövő programozója nem úgy gondolja, hogy soha nem lesz szüksége tömbökre.
A való életben a munkában mi is inkább listákat használunk (Java).
Ha nem tudjuk előre a méretet, akkor jó a lista.
Ha tudjuk előre a méretet, mondjuk 3 String, akkor pedig sokszor érdemes rá egy value objectet csinálni.
Igen, kur*vara nem használunk tömböket, mivel a lista sokkal rugalmasabb.. "Elég neked a középszint"
Ember azt sem tudod miről beszélsz, hányszor fordul elő a programozásban hogy valaminek biztosan tudjuk a számát, és hogy biztosan nem fog bővülni, hát elég ritkán.
Úgyhogy igen, ritkán használunk tömböket, de megint jönnek az okj-s okos tojások. Keressetek már rá hogy Lists vs Arrays és megtaláljátok hogy miért nem használunk tömböket, de persze az én válaszom kapja a 0 értékelést, na mindegy menjetek és programozzátok a kis cégetek raktárkezelő programját ahol tömböket használtok.
Való igaz, hogy már agyon van optimalizálva a lista és tényleg alig észrevehető a teljesítménybeli különbség a lista és a tömb között, ahogy ezt a C# nyelven írt programom kimenete is mutatja 99,999,999 elemre:
Lista feltöltése: 3848103 ticks
Tömb feltöltése: 1731491 ticks
Lista összes elemének bejárása: 2140013 ticks
Tömb összes elemének bejárása: 1551862 ticks
Lista utolsó elemének elérése: 4 ticks
Tömb utolsó elemének elérése: 1 ticks
A kísérletet egy AMD Phenom II X4 B55 processzoron végeztem el (4 mag, 3,2 GHz), 4 GB 1333MHz DDR3 memóriával szerelt gépen.
A program kódja itt megtalálható:
Nyilván több CPU idő fog elmenni a példányosítással, a helytelen kivételkezeléssel stb. A teljesítmény pedig inkább múlik a párhuzamosításon, mintsem az egy magra eső teljesítményen. De fejlesztők vagyunk, szóval ha tudjuk, mennyi adattal dolgozunk, illik tömböt használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!