Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Maszkolásnak később lesz haszna?

Maszkolásnak később lesz haszna?

Figyelt kérdés
Elkezdtem egy Informatikus OKJ-t Nagyon tetszik a programozás kezdem a logikát megérteni és folyton siker élményem van. Viszont van egy olyan óránk hogy Hálózat gyakorlat.Na most az ip cím maszkolását számoljuk. Az egész osztálynak nem megy. A tanárunk egy befásunt szűk látó szögű ember akinek a lehetetlen is evidens. Ez után a pocket racert fogjuk tanulni. Kérdésem pedig az lenne hogy ennek a maszkolás számolásának és levezetésének van valami gyakorlati haszna? Ez fontos? Mert jelenlegi állás pont szerint 2 hete ezzel foglalkozunk de amikor egyedül kellene megoldani a feledat 1/3-ánál jön az agyi kék halál és bele zavarodunk. Remélem ez csak valami töltelék anyag és nem lesz a későbbiekben fontos. Előre is köszönöm a válaszokat.

2018. okt. 4. 16:35
 1/9 anonim ***** válasza:
Tulajdonképpen csak elég, ha nagyjából érted, hogy miről szól. Ha egyszer hálózatokkal fogsz foglalkozni, akkor is valsz. fogsz valami online számolót, aztán azzal fogod kiszámoltatni.
2018. okt. 4. 16:37
 2/9 nemaRendőrség ***** válasza:
Igen, de egyébként nem olyan nehéz. Nézegess yt videókat
2018. okt. 4. 17:23
 3/9 A kérdező kommentje:
Értem a logikát de könnyen bele zavarodok. Ahhj annyira idegesít hogy minden tök jól megy de ez meg semennyire :/
2018. okt. 4. 17:45
 4/9 anonim ***** válasza:
Nyomasd, most az egyszer kell, meg még egy+egy vizsgán. Pocket racer meg talán inkább packet racing lehet.
2018. okt. 4. 22:12
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem lesz belőle vizsgám. Gazasági informatikán vagyok
2018. okt. 4. 22:49
 6/9 anonim ***** válasza:

Pocket racer LOL az olyan mint a zsebhoki? :DDDD

Persze hogy lesz haszna! Ha megcsinálod a tantárgyat mehetsz OKJ vizsgára, ez pedig kész haszon

Úgy gondolom hálózati rendszerüzemeltető OKJ-ra jársz, nos nekik fejben illik maszkolást számolni

2018. okt. 4. 22:51
 7/9 anonim ***** válasza:
ja bocs, utólag olvastam, gazdinfón is le kell tudni a tárgyat valahogy :D
2018. okt. 4. 23:16
 8/9 A kérdező kommentje:
Oh elnézést még nem láttam le írva csak hallottam :D Értem köszönöm a válaszokat.Akkor lesz ami lesz :/
2018. okt. 5. 08:03
 9/9 anonim ***** válasza:

De. Előjöhet máskor is.

Pl érdekelne, hogy egy változó 3. bitje az 1;

valtozo = 10011101b; //a szám binárisan

valtozo = valltozo >> 3; // jobbra csúsztatod 3x

//ez lesz a változó értéke binárisan a csúsztatások után: 00010011b

//itt jön a maszkolás

if((valtozo & 1) == 1){/*Ha a 3. bit 1 akkor csinálsz valamit*/}

A logikai ÉS operátorral maszkolsz. Ahol a maszknak 0 bitjei vannak ott az eredmény bitjei az ÉS miatt tuti nullák lesznek. Ahol a maszkban 1 esek van (esetünkben csak jobb szélen egyetlen bit) ott a változó bitje marad az eredményben.

00010011b//valtozo

00000001b //maszk (az & utáni 1-es)

--------

00000001b //eredmény

Ezután hasonlítod össze az 1 el ( == 1). Ha igaz (esetünkben 1 == 1, azaz igaz lesz) értéket kapsz, akkor tudod, hogy a 3. bit 1 volt.

2018. okt. 7. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!