Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Programozók! Szerintetek se...

Programozók! Szerintetek se való egy lany erre a munkára?

Figyelt kérdés
Fél eve tanulom és nekem nagyon tetszik. Magantanarhoz jarok, ő azt mondta hogy felejtsem is el a programozó alapszakokat, okj-re menjek vagy foszkra, jó programozó "szakmunkás" lesz belőlem ha nagyon erőltetem. Ez csak szerintem rettentően sértő? Fel se merte rendesen a tudásom! :(
2018. febr. 21. 09:09
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

"A 70-80-as években az amerikai programozók 30-40%-a nő volt. Menő, szexi dolognak számított kódolni. És most? A 10 százalékot sem éri el. Butábbak, tehetségtelenebbek lettek a lányok? Egy fenét, csak betagozódtak a társadalmi elvárásokba és nemi sztereotípiákba. "

Én ezt egy kicsit árnyalnám: a 70-es 80-as évekig számítógép többnyire csak vállalatoknál, iskoláknál, közintézményeknél volt elérhető és ezek programozását/kezelését operátorként gyakran hölgyek végezték (akik nagyon is alkalmasak e célra: jól bírják a monotonitást, jók pénzügyi téren - gondoljunk bele, a könyvelő egy tipikusan női foglalkozás - és egyébként is a vállalatoknál az irodákban a papírmunkát eleve a titkárnők végzik - szóval a számítógép pont az ő "hatáskörükké) vált.

Ha valaki programozó akart lenni, az egyetemre ment - főleg valamilyen matematika szak közelébe - erre a lányok kaphatóak voltak.

Viszont a 70-es 80-as években elterjedtek a "home computerek", a 8 bites mikrogépek, aminek fő célja a játék, a szórakoztatás volt. És a játékipar a fiúkat célozta meg: jobb piacot látott bennük.

Tegyük hozzá, hogy egyúttal a programozás is kikerült az egyetemekről és átkerült alsóbb szintekre is - ahol megint a piac (főként az elektronika) a döntő, ami nem látott fantáziát a lányokban.

Így a lányok motiválatlanak lettek e téren és megmaradtak a jól bevált humán/közgazdasági/kreatív pályáknál - hisz a piac által vezérelt média is ezt sulykolta beléjük.

Szóval nem feltétlenül a "társadalmi elvárások" (a "társadalomnak" tök mindegy az informatikus neme, csak működjön a rendszer/a program) a tettesek ez ügyben, hanem inkább a piac illetve a média. A lehetőség adott, igény lenne (mondom én ezt férfi informatikusként) női informatikusokra (nem csak programozókra)...

Kérdező: biztos, hogy a magántanár a női mivoltodra tekintettel javasolta azt amit?

2018. febr. 21. 12:29
 12/25 anonim ***** válasza:
22%

"Kérdező: biztos, hogy a magántanár a női mivoltodra tekintettel javasolta azt amit?"

Nyilván! Ha valaki olyat mond, ami nekem nem tetszik az nyilván azért van, mert én nő vagyok, ő meg szexista, és el akar nyomni!!! Görlpáör!

2018. febr. 21. 12:31
 13/25 anonim ***** válasza:
Ha ezek után fizetsz neki, akkor igaza van!
2018. febr. 21. 13:07
 14/25 anonim ***** válasza:

"Ez csak szerintem rettentően sértő?"

Igen, ez rettentően sértő. Én valszeg elküldtem volna a szakmunkás anyukája alfelére. A helyedben ettől az embertől semmiféle szolgáltatást nem vásárolnék.

Onnan lehet tudni, hogy ez a "programozás férfimunka" egy alaptalan sztereotípia, hogy régebben éppenhogy egy alacsony presztízsű női munka volt.

2018. febr. 21. 13:20
 15/25 A kérdező kommentje:

Nagyon szepen köszönöm mindenkinek a biztatast, nagyon jol esik!

Kérdeztétek, hogy nem ertettem-e felre. Hat, nem gondolom... Virágos poloba mentem órára, kerdezgettem a lehetosegekrol, végignézett a virágos polomon es mondta hogy menjek inkabb "dizájner" info-szakmunkasnak mert a lányok erre valók... Szerintem se fogok tobbet hozza menni..

2018. febr. 21. 14:07
 16/25 anonim ***** válasza:
Az esetleg nem jutott eszedbe hogy nem azért mondta mert nő vagy hanem mert úgy érzni nincs igazán érzéked hozzá???
2018. febr. 21. 14:43
 17/25 A kérdező kommentje:
Jajj istenemXD nem... Felnott ember vagyok, felnott fejjel gondolkodom, nem gyerekes hisztibol irtam ki a kerdest. Amúgy nem vagyok egy "amazon", szélsőséges feminista, aki mindenen megsértődik... Pont hogy tudom sokszor a nőket hibáztatni, de nagyon jol tudom hogy ez a tanar mire értette amit mondott...
2018. febr. 21. 14:51
 18/25 A kérdező kommentje:
Meg annyit hozzafuznek hogy matekból se voltam rossz, tehat erre se alapozhatja a kijelentést a tanar..
2018. febr. 21. 15:00
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Inkább felejtsd el az okj-t, a foszkot és a magántanárt. Bárki lehet programozó, aki tesz érte. De általában a férfiak és nők jelentős része feladja útközben.
2018. febr. 21. 15:20
 20/25 anonim ***** válasza:

Állítólag egyes helyeken kifejezetten keresik a nőket. Az ELTE IK-n programozó szakokon körülbelül 10% nő végez évente.

Az egyetem elméleti tudást ad. Az OKJ gyakorlatiasabb, de ott is te gyakorolsz, tanulsz. Olyan dolgokat, amiket megtalálsz az Interneten, olyan feladatokat, amiknek a megoldását összerakhatod különböző weboldalak alapján. Az OKJ szakmunkásokat képez, az egyetem matematikusokat.

2018. febr. 21. 16:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!