Unix parancsfájl/script készítés, segítség? Hogyan kell?
Van egy beadandom, borzasztó a gyakorlatvezetőm, 19.-én határidő. Igazságszerint már probálkoztam de nagyon nem megy! Ez a feladat:
1. Autót kívánunk vásárolni. Adott egy fájl (auto.dat), ahol a megvásárolható gépkocsik gyártóját, típusát, alapárát pontosvesszővel elválasztva tároljuk. (Soronként egy autó adatai). Készítsen shell szkriptet auto.sh néven, amelyik egy adott gyártót paraméterként megkapva visszaadja a legdrágább típus nevét.
Segítsetek, hogy kell, hogy kezdjek neki, esetleg valami irodalmat ajánlotok? Az a gond hogy én alig, alig találok a google-n is anyago. Tankönyvünk nincs, és képzeljétek el ha nagyon sokat jegyzetelük még ránk is szólnak... (ELTE)
+ infó ha csak a második adat ( a típus) kerüljön kinyomtatásra:
sort -t';' -n -k3 auto.dat | head -1|awk 'BEGIN {FS=";"}{print $2}'
Itt a teljes "program", pl gyk.sh néven elmented és adsz neki futtatási jogot.
#!/bin/bash
if [ -z "$1" ]; then
echo " "
echo "Ez egy pelda program a lusta dog GYIK krdezonek"
echo "hasznalad: gyk.sh <gyarto>"
echo " "
exit
fi
grep -i $1 auto.dat|sort -r -t';' -n -k3 | head -1 | awk 'BEGIN {FS=";"}{print $2}'
"Köszönöm szépen a segítséget. Kérdés! Te ezeket hol tanultad? Nekünk van egy ilyen nagyon szar jegyzetünk amiből semmit nem tudok meg a szintaktikáról. Az összes parancsot tudom de ezt nem tudtam volna összerakni. Szóval te ezt honnan tudod, hol tanultad?"
Imhol egy bevezető jellegű cucc a héjprogramozásba:
Amit nem találok ki azt vagy googleban megkeresem, vagy nézegetem a parancsok leírását, bash-ben ugye: man <parancsnév>
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!