Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » 22 évesen nem késő még elkezde...

22 évesen nem késő még elkezdenem programozni tanulni?

Figyelt kérdés

Rosszul választottam szakot, és társadalomtudományi területen végeztem az első diplomámat, aminek semmi köze ehhez, ahogy nekem sem volt soha a programozáshoz. A reál tárgyakból mindig kiemelkedően jó voltam, de programozni, illetve géppel dolgozni a felhasználói szintnél mélyebben sosem tanultam, abszolút nulláról kezdenék. Egyetemen (is) tanulnám (és igazából szabadidőmben is szívesen).

Viszont ez azt is jelentené, hogy minden korábbi tanulmányomtól elfordulnék, és teljesen ebbe az irányba orientálódnék. Nem a pénz miatt, egyszerűen érdekel, és sokkal érdekesebbnek érzem, testhezállóbbnak, és nagyobb kihívásnak, mint az eddigieket. Viszont amennyire én láttam, azok, akik erre a pályára mentek, már középiskolában is tudtak minimálisan programozni, és már készítgettek egyszerűbb programokat, értettek a gépekhez, stb. Lehetséges ezt a lemaradást bepótolni így? Van bennem egy olyan érzés, hogy olyanok mellett, akik már szinte ebbe nőttek fel, és kamaszkoruktól ezzel foglalkoztak, sosem fogom tudni behozni a lemaradást, és olyan profivá válni, mint ők. :/ Tudom, sok múlik azon, hogy milyen nyelvet tanul az ember, és mire specializálódik, de általánosságban véve érzem ezt...

Sajnálom, ha idétlen a kérdés, és köszi a válaszokat.:) Ha esetleg van, aki hasonló cipőben jár, örülnék, ha megosztaná a tapasztalatait.:)

2017. aug. 19. 02:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Nem késő elkezdeni. Viszont egy dolgot tanulj meg:

Ehhez a szakmához érzés kell. Nem tudod megtanulni,

ha nincs érzéked hozzá. Vagyis úgy-ahogy meg tudod,

de csak droidfeladatokra leszel jó, arra viszont

felesleges gyúrni.

Mondom ezt úgy, hogy magamtól tanultam meg, igaz, már

tízévesen kezdtem C=+4-en :) Ennek 27 éve, azóta prog-

ramozom (már általános iskola mellett is), viszont elég

speciális területen. Egy általános programozói szint

eléréséhez évek kellenek, de neked ez adott.

Ne a tankönyveket vedd elő, amiket olyanok írtak, akik

nem tudnának egy normális programot megírni, hanem online

keress anyagot, nagyon szépen, laikusnak is érthetően

le van írva minden, könnyű belőle tanulni.

2017. aug. 19. 03:16
 2/11 anonim ***** válasza:
Nem kell ehhez plusz érzés, meg születni sem kell hozzá. Pont olyan, mint a matek. Minél többet foglalkozol vele, annál jobban megy. Ha élvezed, érdemes csinálni. Sosem késő elkezdeni, egyedül a szorgalom és az elszántság számít. :) Érdemes mentort keresni, aki megmutat technológiákat, de én azt ajánlom tűzz ki vmi célt, amit szeretnél megvalósítani és kezdd el. Ha vmi nem megy, akkor kérdezz "fajtársaktól".
2017. aug. 19. 11:31
 3/11 anonim ***** válasza:

nem késő elkezdeni. Amit tanácsolnék neked:

1: angolul tudj. Ne csak írásban, hanem beszédben is. Ha ez nincs meg, sok helyről kizárod magad. Pl.: epam, evosoft

2: Számolj azzal, hogy Bp-n fogsz találni munkát. Nem hiába mondjáék, hogy aki programozó, az költözzön Bp-re. Itt található sok cég.

2017. aug. 19. 18:33
 4/11 anonim ***** válasza:

na, valahogy sikerült elküldenem, pedig még nem akartam.

Szóval...

3: legyenek otthoni projektjeid. Emellett github-os projektekbe szállj be.

4: opcionális: majd, ha munkát keresel, linkedin profilod.

Sok sikert. :)

2017. aug. 19. 18:39
 5/11 anonim ***** válasza:

Nem írtad mi a szakterületed, de azon nem gondolkoztál, hogy azt kombináld a programozással? Nem tudom mi a helyzet a társadolomtudományok területén, de természettudományoknál egyre inkább szükség van programozási tudásra. Nem eladásra szánt programokat készítenek terméazetesen, hanem a saját munkájukat segítő adhoc feladatokat oldanak meg programozással.

Pl.: [link]

Ennek az útnak több előnye is lenne számodra szerintem.

2017. aug. 19. 21:58
 6/11 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat, sokat segítettetek! :))

Ismerőseim vannak már a szakmában, de sajnos semmi jót nem kaptam úgymond tőlük. Jóformán amint felvetődött köztünk, hogy én is szemezek ezzel, ment a lehúzás, hogy ennyi idősen, "bölcsészként" egy nő szájából ezt hallani viccnek állja csak meg a helyét. Nem veszem magamra, mert tudom, mire vagyok képes, ha nekiülök dolgoknak, egyedül a kor aggasztott egy kicsit.

Szerencsére angolul egész jól tudok, és Budapesten is lakom, szóval nem kell messzire mennem az állásért valószínűleg.:) A linkedin már ismerősen hangzik, gondolom ez majd ráér akkor, ha túlvagyok az alapokon és az első 1-2 évemen.

Utolsó! A githubos projekről tudnál kicsit bővebben írni? :) Mikortól (milyen tudással) érdemes nekivágni, hogyan, stb... Annyi megvan, hogy tulajdonképp közösségi szoftverfejlesztés, ami így első olvasatra nagyon jónak tűnik, csak még kissé mélyvíznek tartom.

2017. aug. 19. 22:19
 7/11 A kérdező kommentje:
Bocsánat, utolsó előtti. Utolsónak, pszichológiát tanultam eddig, gondolkodtam a kettő kombinálásán, de igazából még nyitva hagytam ezt a kérdést. Látok rá esélyt, hogy sikerül a kettőt ötvöznöm, de nem ragaszkodom hozzá feltétlenül.
2017. aug. 19. 22:25
 8/11 anonim ***** válasza:

Talán már az elejétől kezdve érdemes vele foglalkozni, mármint github-os projekttel.

Az elején még nézni, hogy mit is írnak, utána, ha úgy érzed, becsatlakozni.

(Igazság szerint nekem is kéne, de még nem mélyedtem el benne.)

2017. aug. 19. 23:43
 9/11 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy ki tudd próbálni magad a programozás világában, minden a rendelkezésedre áll és még csak fizetned sem kell érte. Számítógéped és interneted van, különben ezt a kérdést sem tudtad volna kiírni. Innentől kezdve ingyenes oktatóanyagokhoz, könyvekhez, videókhoz és programozást segítő eszközökhöz is hozzáférsz.

Egy kérdésem van, miért nem próbáltad még ki magad a programozás világában?

2017. aug. 20. 00:31
 10/11 anonim ***** válasza:

Hasonló helyzetben vagyok, 22 évesen lediplomáztam pedagógia vonalon, aztán rájöttem, hogy sokkal szívesebben programoznék.:D Idén Januárban kezdtem el teljesen a 0-ról, holott én kifejezetten nem voltam reálos beállítottságú soha. Python nyelvvel kezdtem, aztán jött hozzá a html,css,javascript most tanulom a NODE-ot, meg a vue.js framework-öt. Nekem nagy szerencsém van,mert sok mentor segíti a fejlődést. Most még főállásban a szakmámban dolgozom, mellette kvázi trainee-ként egy startupba besegítek, ahol rengeteget tudok tanulni. Szeptembertől szeretnék teljesen szakmát váltani:) Angolul mindenképp kell tudni, egyébként minden anyag fent van a neten. A legnagyobb segítség pedig tényleg egy mentor aki kicsit irányít és megmutatja hogy mivel érdemes foglalkozni, mit kell mindenképp megtanulni. Azt is jó eldöntened, hogy mivel szeretnél foglalkozni, webfejlesztés, szoftverfejlesztés stb mivel maga a programozás legalább egy akkora terület mint mondjuk az orvostudomány:D De hajrá, én se gondoltam volna soha hogy ez fog érdekelni de úgy érzem, hogy megtaláltam a hivatásom:)

23/N

2017. aug. 20. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!