Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Késő elkezdenem programozni?

Késő elkezdenem programozni?

Figyelt kérdés

24 vagyok, és az elmúlt időszakban elkezdett érdekelni a programozás.

Programokat még nem írok.

Olvastam valahol, hogy az igazi programozó zsenik már nagyon fiatalon 12-13 évesen elkezdtek a témával foglalkozni.

Ez eléggé lelombozott, úgy érzem, hogy nekem már esélyem sincs. Máról holnapra nem fogom megtanulni, hogy használható legyen a tudásom, de lehet még 10 év múlva se.

Mit gondoltok?

2016. nov. 4. 12:02
 1/10 tabaki ***** válasza:
100%
És akkor mi van, ha nem vagy programozó zseni? Én még csak programozó sem, és mégis tök jól érzem magam a bőrömben. Ettől még nyugodtan elkezdhetsz programozni, ha érdekel -- és még az is lehet, hogy van hozzá tehetséged, és tíz és múlva már abból fogsz jól élni. Ha meg nem, akkor is élvezetes mulatság.
2016. nov. 4. 12:29
 2/10 SimkoL ***** válasza:
100%

1986-ban, 22 évesen kezdtem el programozást tanulni. Nagyon nehéz volt munka mellett, egyedül. Soha nem abból éltem, de nagyban megkönnyítette a munkám, volt belőle mellékes is, nem is kevés. Ha egy nyelvre, azon belül is egy irányvonalra koncentrálsz hamar lehet használható, eladható tudást összeszedni.

Teszem hozzá nem egyszerű. Illik hozzá egy erős - legalább középiskolai - matek tudás, mert az feltételez egy logikus gondolkodást is. Illik egy középfokú angol - nekem orosz volt, de muszájból megtanultam a szakmai részt - tudás. Legfőképpen pedig a kitartás.

Ha humán beállítottságú vagy akkor Pascal → Delphi vonal, ha reál akkor Python, C# a kezdetnek. Java-t majd csak később, első nyelvként nem igen ajánlanám. Általában szinte mindenhez kapcsolódik az adatbázisokkal való foglalkozás ezért az SQL alapok sem megvetendőek.

De először is meg kell határoznod mit is akarsz csinálni a programozáson belül - ez kb. be is határolja a nyelv(ek)t. Van ami könnyen tanulható van ami szívás.

2016. nov. 4. 12:47
 3/10 anonim ***** válasza:
Érdekel? Csináld. Ilyen egyszerű.
2016. nov. 4. 12:51
 4/10 Lajos54 ***** válasza:
100%

Van egy ismerősöm, aki 65 éves korában kezdett el lovagolni. Pedig állítólag azt is korábban szokták kezdeni.

Az életkor, ha van kellő kedved hozzá, és megvan a szükséges kitartásod, egyáltalán nem lehet döntő -szerintem.

2016. nov. 4. 13:08
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért az igenis fontos, hogy mi a cél. Mert az kb. behatárolj, hogy valóban késő-e elkezdeni valamit. pl. ha az a célod, hogy olimpiai szertornász legyél, akkor 22 év már öreg. Ha csak annyi, hogy mondjuk megtanulsz hátraszaltót ugrani, akkor nem. Szinte kizárt, hogy programozás területén korszakos zsenivé vállj, mert ha meg lett volna benned a potenciál, már megtaláltad volna a gépet hamarabb (arról nem is beszélve, hogy amennyi ideje egy általános/közép iskolásnak van, neked már soha nem lesz). Ha az a célod, hogy egy tiszességes programozóvá vállj, aki gond nélkül talál magának munkát, akkor nem késtél még le semmiről. És igen, rengeteg idő és türelem kell hozzá. Minél gyorsabban akarsz haladni, annál tudatosabban kell felépíteni a tanulmányokat (milyen programnyelvet választasz, milyen könyvből tanulsz, milyen technológiát használsz, milyen fejlesztőkörnyezetben).
2016. nov. 4. 13:51
 6/10 anonim ***** válasza:
Én azt gondolom, hogy ingyenesen elérhető minden, fejlesztőeszköz, leírás, video-tutorial, tananyag, szóval azt nem értem, hogyha érdekel, miért nem kezdesz bele. Menj fel a [link] és szerezd be ingyenesen a fejlesztőeszközt. Aztán tanulj ingyenesen, szakemberektől a [link] oldalon. Igaz, angolul van, de felteszem, tudsz angolul. Szóval csak egy kifogásod lehet, hogy nem csinálod, mégpedig a lustaság.
2016. nov. 4. 15:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"Ha humán beállítottságú vagy akkor Pascal → Delphi vonal, ha reál akkor Python, C# a kezdetnek. Java-t majd csak később,"

Én az ilyen típusú válaszaidat sosem értettem... miért jobb a C# kezdetnek mint a Java? Tök ugyan azon a nehézségi szinten vannak, hisz a C# egy Java másolatnak indult (aztán szvsz most meg már inkább a Javára férne rá az, hogy a C#-ből nyúljon).

Kérdező, szerintem inkább lőj be egy irányt, hogy egyáltalán mire szeretnél fejleszteni (mobil? web? desktop?), aztán kezdj el egy szimpatikus nyelvvel bíbelődni ami ahhoz készült és meglátjuk, hogy egyáltalán neked tetszene ez. Hiszen te írtad, még egy programot sem írtál, lehet, hogy 2 óra után a francba fogod kívánni. Úgy állj hozzá mint egy hobbihoz, mert te ebből pénzt nem igen fogsz látni még 3-4-5 évig biztosan. Ha azt nézzük, hogy ráadásul munka mellett foglalkoznál ezzel és gondolom nem akarnád minden szabadidődet erre szánni, lehet hogy még alul is becsültem.

2016. nov. 4. 15:37
 8/10 anonim ***** válasza:
Én ennyi idősen kezdtem az eltét estin. Semmi hátrányom nincs. Interjúkon sem néztek rám furán. Hobbiból meg 25 évesen kezdtem a légtornát :D Erre is azt szokták, hogyha 4 évesen nem nyújtanak ki, akkor lehetetlen. Elárulom, hogy nem az, mert bele lehet jönni.
2016. nov. 7. 23:34
 9/10 anonim ***** válasza:

"Elárulom, hogy nem az, mert bele lehet jönni."

A légtornára meg a lovaglásra biztos igaz, hogy 78 évesen is érdemes elkezdeni, de a programfejlesztésre sajnos nem.

2016. nov. 9. 10:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Ahogy a dolgok a világban állnak, inkább az önellátó farmgazdálkodást kellene megtanulni.
2016. nov. 9. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!