Hogyan folytassam tovább?
"Most nem tudom ,hogy hogyan is folytassam ,mit és honnan kellene tanulnom,"
Keress egy másik, egy komolyabb tutorialt.
Nem tudom. Mivel én nem vagyok programozó, könnyű szívvel beszélek hülyeséget, de engem például marhára zavarna a Snake-játékom kezdetlegessége, és nem hagynám abba, amíg meg nem oldom színesben, ellenkígyóval, elkerülni való tereptárgyakkal, görgethető, több képernyős pályákkal, mentéssel-betöltéssel, stb. Utána megpróbálnék valami grafikus könyvtárból annyit megérteni, hogy karakterhelyek helyett csempékkel meg tudjam oldani ugyanezt, meg sprite-animációval, effektekkel, fizikával, 3D-ben, meg utánajárnék, hogy az ablakos alkalmazásokban milyen megoldások vannak ezekre, hogyan lehetne multivá meg hálózaton játszhatóvá tenni, és hogyan lehetne az ehhez szükséges adatbázis-kezelést megoldani és a biztonsági követelményeknek megfelelni.
Azután keresnék valami komolyabb feladatot.
Hm... Kíváncsi volnék, hogy rajtad kívül még hányan értették úgy a gyatra kis fogalmazványomat, hogy ész nélkül másolgass mindent össze-vissza a netről (bár nyilván kommentek tömege igazolja majd ezt az olvasatodat), de szándékom szerint semmi effélére nem biztattalak. Nem is egészen értem, hogyan jutott egyáltalán az eszedbe -- hovatovább olyan íze van a dolognak, mintha valaha is összeábdáltál volna valamit nem teljesen megértett részletekből.
Pont az ellenkezőjéről beszélek. Először legyen meg ezen a szinten a magabiztos, kikezdhetetlen tudásod, és akkor akarj továbblépni. Egészen biztos vagy abban, hogy mindent tökéletesen értesz a feladat tanulságaiból? Meg tudnád írni fejből is a játékot? Röhögve megcsinálnád csíkos vagy két sor vastagságú kígyóval is? Platformfüggetlenül is? Két hónap tutorialozgatás meg egy félkész Snake után nehéz elhinnem, hogy töviről-hegyire kiismerted a felhasznált függvények működését, és a könyöködön jönnek ki a struktúrák, mutatók, láncolt listák meg effélék, amiket például egy ilyen programban alkalmazhatsz.
A gyermeteg példával arra próbáltam rámutatni: Hogyha van egy akármilyen gyagyi, de mégiscsak önállóan fejlesztett, ezért minden ízében ismert és megértett saját projekted, ahhoz apránként hozzáhorgolhatod az egész világot, mert csak rajtad múlik, hogy milyen szintű problémává alakítod.
Ez a „nem érek rá tanulni, haladnom kell” tapintatosan szólván is fából vaskarika. Egy kis tudásmorzsalékra nem építhetsz tornyot, pláne nem hasonló vakarékokból. Ha a feladatot nem megunod, hanem valamilyen értelemben eljutsz a határára, akkor meg nem kell majd keresgélned a következőt, ott lesz a túloldalon.
P.S.: Talány, hol vetted föl azt a szokást, hogy a vesszők elé tedd a szóközt, nem pedig utánuk, de meglepően elviselhetetlen olvasásélményt eredményez, kivált a mondatokat elválasztó szóközök mellőzésével felturbózva. Rémes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!