Hogyan tanultál meg programozni? Mit várnak el egy munkahelyen?
Érdekelne, hogy melyik a legjobb módja a tanulásnak - elsősorban olyanok válaszát várom akik dolgoznak is, ilyen téren...
Jelenleg középiskolában vagyok, de úgy gondolom hogy nagyon kevés az, amit ott megtanítnak ezzel kapcsolatban, a nyáron elkezdtem egy könyvet, ami a C nyelvet tanítja, és úgy érzem, hogy többet tanultam 1 hónap alatt, mint az azelőtti két évben összessen, az iskolából... Viszont nem tudom, hogy egy munkahelyen milyen tudást várnának el, hogyan tudnák felkészülni.
Az alapkoncepciók nagy részét értem, nagyon sok nyelv tanulásába belefogtam, többnyire az internetről, viszont mindegyiket csak felszínlegesen tudom, még nem építettem semmi komolyabbat.
"Mindig olyan nagy elánnal támadod azokat, akiknek más a benyomása az egyetemről, mint neked,"
Ez tévedés. Én nem támadom semekkora elánnal azokat, akiknek más a benyomásuk az egyetemről, mint nekem, csak azokat, akik nyilvánvaló tanújelét adják annak, hogy egyetemre soha nem jártak.
Az pedig, hogy én hol s mikor végeztem, IRL adat, amit nem kivánok veled megosztani.
Egyébként annyit elárulok, hogy egyetemre (legalábbis hallgatóként) soha nem jártam, én "csak" főiskolát végeztem.
kb. 26 éves voltam, amikor a munkám során felmerült egy probléma ( egy bizonyos aminosavszekvencia mintázat előfordulása fehérjékben), amire azt gondoltam, hogy lehetne programot írni. Mivel bioinformatikával leginkább Perl nyelven foglalkoznak, megtanultam Perl nyelven programozni. Meglehetősen célirányosan ment a dolog. Tudtam, hogy mit akarok elérni, és akkor arra kerestem rá, azt a tudásdarabot szereztem meg. Megoldottam végül a problémát, lett belőle cikk, de utána már nem kellett ennyire komolyan programozni, maradtam a rendes melónál. Persze ha itt-ott akadt valami, akkor azért használtam a programozói tudásom. (mérési eredmények kiértékelését automatizáló scriptek pl.)
kb 30 éves voltam, amikor eldöntöttem, hogy váltani fogok, és bioinformatikával, biológiai adatelemzéssel akarok főállásban foglalkozni. Ehhez még egy sor hasznos dolgot kellett tanuljak: megtanultam a bash, R és Python nyelven programozni meló mellett elvégeztem néhány adatelemzős meg statisztikai kurzust (+hogy ne keltsek túlzottan amatőr benyomást megtanultam vakon gépelni tíz ujjal :D), majd 32 évesen, életemben először azért fizettek, hogy programozzak.
Hogy mit várnak el? Az én esetem speciális. Egy kutatócsoport bioinformatikai supportját csinálom, ami rendkívül diverz feladatkör, egyszerű script-ek írásától kezdve egész komoly adatelemző pipe-line-ok létrehozása/működtetése. + sok esetben hasznát veszem biológiai képzettségemnek is.
Mivel nemrég váltottam, rettenetesen sokat tanulok, leginkább stackoverflow és alkalmazások/könyvtárak dokumentációinak olvasásával. Borzasztóan le vagyok maradva munkatárasaimhoz képest, akik már akár tíz éve az iparban vannak.
Én úgy érzem, azzal lehet a legjobban fejlődni, ha van valami ötleted, amit meg akarsz valósítani, tudod, hogy hová akarsz elérni, és addig nyomod amíg oda nem érsz. Majd a következő project még ambíciózusabb, szóval folyamatos a haladás.
Örülök pendragon, hogy nálatok nagyon jó az oktatási rendszer és a tanárok nem csak leadják, hogy mit kell tudnod. Ez esetben te biztos tudod ajánlani egy kezdőnek is a programozói egyetemed. Nálunk sajnos sokat kell szenvedni önállóan és félévente, ha 1-2 tárgyhoz sikerül jó tanárt szerezni, akkor szerencsés időszaknak mondható.
Nem értem mitől olyan hihetetlen, hogy egyesek nem állnak meg a középiskolánál. :(
#12 Igen, pont erről beszélek :D
Még egyetemre sem jártál, de konkrét elképzelésed van róla, hogy mi is folyik ott, és egyszerűen hazugságnak titulálod azt, amikor valaki mást mer állítani, még akkor sem gondolkozol el a dolgon, mikor több tucat másik embertől hallod ugyanazokat az állításokat. Ez, kérlek szépen a "nagy elánnal támadás" :)
15:
"Igen, pont erről beszélek :D
Még egyetemre sem jártál, de konkrét elképzelésed van róla, hogy mi is folyik ott, "
Tévedsz. Jártam egyetemre - speciel az ELTE-re, méghozzá tanulni - csak éppen nem egyetemi hallgatói minőségben.
A másik, hogy a főiskola is felsőoktatási intézmény és mint ilyen, az oktatási rendszere meglehetősen analóg az egyetemi képzés rendszerével.
"Az hogy az épületbe jártál semmi köze az ottani oktatási rendszerhez"
Csak hát, én ilyet nem is állítottam. Te irgalmatlanul sötét, irgalmatlanul nagy
bunkó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!