Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan tanultál meg programozn...

Hogyan tanultál meg programozni? Mit várnak el egy munkahelyen?

Figyelt kérdés

Érdekelne, hogy melyik a legjobb módja a tanulásnak - elsősorban olyanok válaszát várom akik dolgoznak is, ilyen téren...

Jelenleg középiskolában vagyok, de úgy gondolom hogy nagyon kevés az, amit ott megtanítnak ezzel kapcsolatban, a nyáron elkezdtem egy könyvet, ami a C nyelvet tanítja, és úgy érzem, hogy többet tanultam 1 hónap alatt, mint az azelőtti két évben összessen, az iskolából... Viszont nem tudom, hogy egy munkahelyen milyen tudást várnának el, hogyan tudnák felkészülni.

Az alapkoncepciók nagy részét értem, nagyon sok nyelv tanulásába belefogtam, többnyire az internetről, viszont mindegyiket csak felszínlegesen tudom, még nem építettem semmi komolyabbat.

2016. dec. 17. 15:45
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
6%

A legjobban akkor tanulsz, ha nagyon sok kódot írsz és még több kódot olvasol.

Persze az alapok elsajátítása után.

2016. dec. 17. 16:50
 2/30 anonim ***** válasza:
79%

Akkor itt az ideje egyre komolyabb dolgokat fejleszteni. Ahogy növekszik a projekt komplexitása, egyre több dolgot fogsz tanulni. Bár egyetemen ( érdemes, ha ez a szakma érdekel) rengeteg szükséges( és szükségtelen) dologgal meg fogsz ismerkedni.

Ami mindenképp kell:

1. Verziókezelés. Érdemes egyből a projekteden githubon csinálni és managelni is.

2. Adatbázistervezés, SQL

3. Design patternek

4. Legalább az alap algoritmusok ismerete

5. Az általad választott technológiák folyamatos tanulása

6. Angol

2016. dec. 17. 17:43
 3/30 anonim ***** válasza:
4%

#2-dik hozzászólónak:

Nézzük lépésenként, amiket írtál:

1.: Verziókezelés...

Minek? Most tanul programozni, lehet, hogy még egy 5-ös LOTTO programot sem tud megcsinálni. (szám bekérés, véletlenszám generálás, szám összehasonlítás, szám rendezés)

2.: Adatbáziskezelés...

Minek? Nem említette, hogy adatbázisokat akar kezelni. Sőt ha el akarjuk venni a kedvét a programozástól, nos pont ez az a téma, ami nagyon jó erre a célra! Mivel unalmas és monoton...

3.: Design...

Minek? Látszik, hogy Te weboldalfejlesztésből élsz, és más nem létezik...

4.: Legalább az alap algoritmusok...

Minek? Ez mindig az adott problémától függ. Minek ismerjem a Dijkstra-algoritmust, ha az életemben nem fogok legrövidebb utat meghatározni gráfokban?

5.: Az általad választott...

Hááát a kérdésből megitélve a csávó bele-belekap sok dologba, de egyiket sem viszi tökélyre. Elsőb jó lenne ha valami megragadná a fantáziáját!

6.: Angol...

Az ő szintjén bőven van még magyar irodalom is.

A munkahelyen mindig többet várnak el, mint amire képes vagy, és általában mindig minden már tegnapra kellett volna... ...tehát ha nem szereted, amit csinász..., el vagy veszve!

2016. dec. 17. 18:10
 4/30 anonim ***** válasza:
80%

"3.: Design...

Minek? Látszik, hogy Te weboldalfejlesztésből élsz, és más nem létezik... "

:DDDD

Ebből látszik mekkora kókler vagy. A design pattern != design. Fölösleges is reagálnom a többire, mert nevetséges.

2016. dec. 17. 18:21
 5/30 anonim ***** válasza:
6%

Ja, verzókezelés, meg design pattern.. LOL

Igazmondónak ezúttal igaza van, bár a Dijksta azért bőven odafér, sőt, mi az, hogy!

2016. dec. 17. 18:28
 6/30 anonim ***** válasza:

Tapasztalataim szerint programozni tapasztalati úton tanulhatsz meg úgy, hogy mindig melléolvasod az elméletet.

Azaz, ha elolvasol egy könyvet, az önmagában nem sokra elég. De ha például épp csinálsz egy feladatot, ami közben felmerül egy probléma, ezért utánaolvasol, hogy mik a probléma lehetséges megoldásai, majd megoldod ez alapján a problémát, na az a tényleg effektív.

Úgyhogy én azt javaslom, hogy tűzzél ki magadnak gyakorló feladatokat (mini projekteket), amik olyan nehézségüek, hogy a jelenlegi tudásodnál egy kicsit van többre szükség a megvalósításához. Így a hiányzó dolgokat mindig hozzá tudod tanulni.

Abban igaza volt a korábbi válaszolónak, hogy a programozás nem csak a programozási nyelvek ismeretéből áll, de ahogy egyre bonyolultabb projectekkel foglalkozol és ahogy mindig utánaolvasol a dolgoknak ezekbe a fogalmakba előbb-utóbb bele fogsz futni. És igen, az angol fontos, innentől kezdve a google a barátod és megfelelő kereséssel minden problémára fogsz megoldási javaslatokat kapni. Úgyhogy hajrá!

Ja és mit várnak el a munkahelyen? Ezt nagy mértékben a munkahely és a pozíciód válogatja. De összességében mindenhol önálló munkavégzést: megkapsz egy feladatot (vagy bizonyos pozíciókban neked kell eldönteni, hogy mi a következő elvégzendő feladat), képesnek kell lenned ezt átgondolni, megérteni, kitalálni a megoldási tervet, az eközben hozott döntéseket képesnek kell lenned megindokolni, majd meg kell valósítanod úgy, hogy minden esetben működjön. Esetenként tesztelned is kell, de nagyobb cégeknél/projecteknél erre külön csapat van.

2016. dec. 17. 18:52
 7/30 anonim ***** válasza:

Én úgy tanultam meg, hogy játékot akartam írni, szóval minden tudásommal összeeszkábáltam egy mai szemmel ocsmány kódbázissal rendelkező, de működő játékot. Aztán a következőt és a következőt. Mindig egyre színvonalasabb játék írására vágytam, és hogy ezt elérjem egyre korszerűbb és praktikusabb megoldásokat tanultam és találtam.

Nem igazán az a lényeg, hogy mindenféle nyelvet ismerj. Szerintem ha egyet ismersz, akkor már mind ismered, csak max máshogy hívod meg az adott függvényt.

Ajánlották korábban az egyetemet. Én nemsokára túl vagyok az elte programozói szakán. Hát kezdőnek semmiképp sem ajánlom. Aki elvégzi az nem azért érti a tananyagot, mert megtanították neki, hanem mert kényszerből egyedül sikerült megtanulnia.

2016. dec. 17. 19:17
 8/30 anonim ***** válasza:
5%
És ott, az ELTE-n nem tanították meg, mit kell(ene) értened a "kódbázis" kifejezés alatt?
2016. dec. 17. 19:38
 9/30 anonim ***** válasza:
76%

Hazugmondó meg pendragonka hozza a szokásos színvonalát, mikor alapfogalmak jelentésével sincs tisztában.

El sem kell olvasni a hozzászólásaikat, annyira kontárok.

2016. dec. 17. 20:29
 10/30 anonim ***** válasza:
0%

"Én nemsokára túl vagyok az elte programozói szakán. Hát kezdőnek semmiképp sem ajánlom. Aki elvégzi az nem azért érti a tananyagot, mert megtanították neki, hanem mert kényszerből egyedül sikerült megtanulnia."

Na, te sem láttál még egyetemi épületet belülről. :/

2016. dec. 17. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!