Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi történik fájl csomagoláskor...

Mi történik fájl csomagoláskor? Nem jár adatvesztéssel? Nem romlik pl hang zene stb minősége?

Figyelt kérdés
2016. szept. 29. 17:57
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

"A veszteséges tömörítés adatvesztéssel jár (nem állítható vissza 100%-osan az eredeti tartalom a veszteség miatt). Az ilyen tömörítést alkalmazzák kép, hang és video tömörítésére (JPG, MPEG, MP4, MP3, stb).

A veszteség eredménye a minőség romlása, aminek mértékét a tömörítéskor meg lehet adni. Előnye a sokkal hatékonyabb tömörítés."

Na most ezt nem értem. Ha hang és videót tömörítek winrarral romlani fog a hang és a videó minősége? Mert kisebb lesz a mérete?

Mikor ki másolom a tömörített mappából vissza áll az eredeti mérete.

2016. szept. 29. 21:30
 12/31 anonim ***** válasza:

#5 jól leírta. Annyival kiegészíteném, hogy az általános tömörítőprogramok (mint amilyen a ZIP, RAR vagy anno ARJ is) veszteségmentesen tömörítenek, azaz kitömörítés után pont azt fogod visszakapni, mint betömörítés előtt.

Veszteséges tömörítés (mint mp3 vagy h264) mindig specializált, hiszen csak adott kontextusban lehet eldönteni, hogy mi az az információ, aminek az elhagyását még nem érzékeled (jelentősen).

2016. szept. 29. 22:06
 13/31 A kérdező kommentje:

Azt elhiszem hogy jól le írta. Csak nekem nem világos minden. Most van olyan tömörítő is h mp3? meg jpg vagy mi?

Na most ha raral tömörítek videókat meg hangot és pl mp3 zenéket az ugye nem jár adat vesztéssel?

2016. szept. 29. 22:25
 14/31 anonim ***** válasza:

Leírtam már, de akkor még egyszer, még egyszerűbben megfogalmazva: ha RAR-ral tömörítesz, nem romlik a minősége.

mp3 meg jpeg pont ugyanaz, amire gondolsz: "zenefájl" meg "képfájl". Ezek veszteségesek, azaz ha egy zenéből mp3-at vagy képből jpeg-et készítesz, romlani fog a minősége, amelyet nem lehet visszaállítani a későbbiekben.

2016. szept. 29. 22:38
 15/31 A kérdező kommentje:
na jó de ha mp3 at tömörítek rarral akkor sem ugye?
2016. szept. 29. 22:43
 16/31 anonim ***** válasza:
100%
Én már nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Ha mp3-at berarozod, nem lesz rosszabb a minősége. Más kérdés, hogy értelme nincs sok, mert alig csökken majd a fájlméret, de ártani nem fog neki. Pont ugyanúgy fog szólni kitömörítés után, mint betömörítés előtt szólt.
2016. szept. 29. 22:54
 17/31 A kérdező kommentje:
szuper kösz.
2016. szept. 29. 22:59
 18/31 anonim ***** válasza:

Más megközelítésből.

A RAR illetve ZIP általános használatra van, "adatokra" A RAR-ral illetve ZIP-pel 3 dolgot tudsz csinálni: Betömöríteni(csomagolni)/Kitömöríteni(csomagolni) illetve tördelni darabokra, de ez utóbbit hagyjuk. Ezek veszteségmentes tömörítések, tehát vissza tudod kapni 100%-ban az eredeti adatot.

Az MP3 speciális tömörítés, zenéknek, és veszteséges tömörítés. Tehát nem állítható vissza 100%-ban az eredeti hangfájlod. Lefordítva: romlik a zene minősége ha mp3-ban hallgatod.

2016. szept. 29. 23:01
 19/31 A kérdező kommentje:
értem köszi. Mondjuk azt nem hogy mi értelme a veszteséges tömörítésnek? Minek az a speciális amikor veszteség nélkül is lehet zenéket filmeket is?
2016. szept. 29. 23:55
 20/31 anonim ***** válasza:
Mert veszteségmentesen tömöritve jóval nagyobb lenne.
2016. szept. 30. 07:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!