Javascript mint első programozási nyelv?
Nos, úgy döntöttem belevágok a programozásba. Ez nem spontánt elhatározás, régóta érdekel a téma. Az elmult időben több olyan sztorit hallottam, ami motiváló volt számomra, plussz még engem is motiváltak. Jelenleg 15 éves vagyok, 10-be járok, szerintem ez még nem késő hogy elkezdjem. Javascriptel szeretném elkezdeni. Tudom, tudom nem érdemes ezzel elkezdeni, de azt láttam hogy erre egyre nagyobb az igény, és én majd ezzel szeretnék foglalkozni ha belejövök, és még ha lehetséges később kisebb munkákat vállalni. Érdemes amugy ezzel elkezdeni? Tudtok jó tanulo programokat ajánlani.
Minden választ megköszönök :)
"3 vs. a több millió emberrel szemben. "
Aha... te mikor is tanultál programozni? Gondolom nem az elmúlt 5-10 évben. Ha itt tartunk, akkor még több millióan gépi kódon tanultak meg Cobolon meg ki tudja min még... akkor most tanuljon mindenki ezeken?
"Nem. Ott a System osztály. Azon belül ráadásként ott az "out statikus mező" kérdése. "
Nem kell használni. A saját példakódodat sem nézted meg? Ezt te linkelted, csak szólok.
"Eleve hibás:
Error: Main method not found in class Hello1, please define the main method as:
public static void main(String[] args)
or a JavaFX application class must extend javafx.application.Application"
Gondolom nem tűnt fel, hogy ez nem Java, ugye? :D
"Aha... te mikor is tanultál programozni? Gondolom nem az elmúlt 5-10 évben."
Nem a múltról beszélek, hanem a jelenről.
Nem az én programozási előéletemről beszélünk, hanem a programozással ismerkedőknek ajánlottabb nyelvekről.
Igen meg lehet tanulni gépi kódban, C#-ban is programozni tanulni (még akár egy kezdőnek is), de vannak olyan nyelvek, amelyeket egy kezdőnek egyszerűbb elsajátítani (vannak, amelyiket pont azért alakítottak ki - lásd a Pascalt vagy a Logot). Éppen ezért a többségnek azt szokták javasolni, ha motivált szeretne lenni kezdjen inkább könnyebb nyelvekkel.
Ezért tanítanak a gyerekeknek Logót vagy Scratchet, az idősebbeknek meg Pythont (de még a Pascal is elég erősen tartja magát) - lásd az alábbi cikket: [link]
vagy lásd a code.org oldalát: [link]
"Gondolom nem tűnt fel, hogy ez nem Java, ugye?"
Mea culpa ;) De mentségemül szolgáljon a Javaról volt szó, és az a C#-hoz hasonló.
De ott is be kell vezetni az objektum fogalmát, foglalkozni a public kulcsszóval - szóval egy kezdőt demotiválhat. Aki tanított, ezt tudhatja.
Jó hát igen, valójában első ránézésre a Java, C# meg a C++ is nagyon könnyen összekeverhető... és például épp ezért örülök nagyon annak, hogy egy olyan nyelvvel kezdtem, aminek a szintaktikája hasonlít több másik, elterjedt nyelvre.
Kérdező látod, nincs erre jó válasz :D Kezd amivel szeretnéd.
Nem ajánlom. JavaScriptben borzalmas gányolásokat lehet csinálni (persze, melyik nyelvben nem), a probléma, hogy ez a nyelv arra lett kitalálva hogy ha az apokalipszis eljő a világra, akkor is fusson. Levágod a lábát, ugrál tovább 1 lábon. Mi ezzel a probléma? Sokminden, de hogy egyet kiemeljek: Nincsenek típusok.
Ha elkezdesz programozni tanulni, az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulnod, az a típusozás. Azt, hogy az egyes változóknak meghatározott típusa van, és az egyes típusok megközelítőleg hogyan épülnek fel, melyik típussal mit tudsz csinálni, illetve rögzülnie kell, hogy a típusegyezőségre oda kell figyelni. JavaScriptben ilyen nincs, bármivel bármit csinálhatsz, az autokonverzió a többit megoldja. Ennek a hátránya, hogy fingod sem lesz mi történik, lesz egy működő kódod, de nem fogod érteni mi van mögötte, és nem rögzül ez a fontos szemlélet. Emiatt újfent borzalmasan ronda gányolás lesz a dolog vége.
Kezdőnyelvnek én olyat javaslok, ami jobban keretek közé szorít, ami igenis eldobja magát, ha méretesebb hülyeséget csinálsz, és statikus típusozású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!