Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen nyelvet tanuljak?

Milyen nyelvet tanuljak?

Figyelt kérdés
Jövőre érettségizek (infó emelet) az informatika világában szeretnék továbbtanulni. Tudom miről szól a programozás, nagyjából ismerem a menetét. Iskolában pascallal foglalkozunk nincs vele problémám de szeretnék valami mást is. Milyen nyelvet kezdjek el tanulni?

2015. ápr. 27. 16:27
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
Angol.
2015. ápr. 27. 16:31
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, hogy Pascalban meddig jutottatok. Ha többé-kevésbé világos az OOP paradigma, akkor Cpp, C#, PHP, Java valamelyike, ha nem, akkor Python.
2015. ápr. 27. 16:33
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha alkalmazás fejlesztés felé szeretnél indulni akkor Python. Ha inkább weboldalak akkor Javascript. Bár alkalmazás fejlesztéshez nem fogod használni a Pythont pl egy cégnél de amit abban megtanulsz az a többi nyelvhez is jó lesz, kivéve a c.
2015. ápr. 27. 17:36
 4/9 iostream ***** válasza:

"Ha többé-kevésbé világos az OOP paradigma, akkor Cpp, C#, PHP, Java valamelyike, ha nem, akkor Python."

Ezt a mondatot nem értem. Mármint a szintaxisa megvan, de abszolút nem látom, mi alapján csoportosítottad a nyelveket.

2015. ápr. 27. 17:36
 5/9 iostream ***** válasza:

"Bár alkalmazás fejlesztéshez nem fogod használni a Pythont pl egy cégnél"

Meg ahogy azt Móricka elképzeli. Nagyon is használják alkalmazásfejlesztésre, többek között WEBEN.

2015. ápr. 27. 17:37
 6/9 anonim ***** válasza:

Semmi alapján nem csoportosítottam a nyelveket.

Ha tudja, hogy mi fán terem az öröklödés, egységbezárás, stb., akkor rátérhet "komolyabb" nyelvekre (Cpp, C#, ...), ha viszont nem, akkor gyakorolgassa ezt a Python segedelmével.

2015. ápr. 27. 18:11
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom mitől lesz egy nyelv "komolyabb" mint egy másik. Azon kívül hogy mindegyiket másra használják, a felsoroltak között közös az hogy támogatják az OOP-t, beleértve a Pythont is. Nincs olyan hogy egyik jobb mint a másik. Olyan van, hogy erre a feladatra jobb ezt, mert [...].

A programozók világában a problémákhoz választunk nyelvet és nem a nyelvhez megoldandó feladatot. Ezért ha az érettségire tanulsz, akkor tedd meg magadnak azt a szívességet hogy olyan nyelvet választasz amivel gyorsan, és hatékonyan lehet megoldani az érettségi feladatokat. Ez a nyelv a Python. Megteheted, mert van még időd bőven megtanulni.

Közel 10-ed annyi kódból meg lehet oldani az érettségi feladatokat Pythonban mint más nyelveken és még csak meg sem kell jegyezni a függvényeket, ott van mindegyikhez a docstring. Ezen kívül a kódfordítással és a teszteléssel sem kell bajlódni, mindent meg tudsz csinálni, ki tudsz próbálni valós időben.

Ha a továbbtanulás a cél, akkor a szubjektív véleményem szerint nem is olyan nagy probléma hogy a Pythont használod, hiszen nem elvárás hogy előre megtanulod a programozási nyelveket, amiket ott tanítanak (és visszagondolva nem is nagyon számított), ellenben a Python tágítja látókörödet, hiszen a legtöbb felsőoktatási intézmény elhanyagolja a gyengén típusos nyelvek tanítását annak ellenére hogy sok mindenben nagyon megkönnyítenék a dolgodat a tanulmányaid során.

2015. ápr. 28. 14:47
 8/9 iostream ***** válasza:

Az utolsó bekezdésig nagyon igazad volt.

De az nagyon rossz. Egyrészt a Pythont konkrétan sok helyütt használják, tesztkörnyezeteket, webes alkalmazásokat írnak benne nagy mennyiségben.

Másrészt ez fájt:

"ellenben a Python tágítja látókörödet, hiszen a legtöbb felsőoktatási intézmény elhanyagolja a gyengén típusos nyelvek tanítását annak ellenére hogy sok mindenben nagyon megkönnyítenék a dolgodat a tanulmányaid során."

A felsorolt nyelvek (Cpp, C#, PHP, Java) közül MINDEGYIK gyengébben típusos a Pythonnál. A Python típusrendszere olyan erős, hogy nagyon. Pont a dinamikus típusrendszere miatt teheti meg.

De nagyon is tágítja a látóköröd, mert szinte minden formáját támogatja a programozásnak.

2015. ápr. 28. 15:12
 9/9 anonim ***** válasza:

Egyrészt igazad van, elírtam, nem gyengén típusosra gondoltam hanem dinamikusan típusos nyelvre, köszönöm hogy kijavítottál.

Másrészt pedig félreértettél, nem utaltam arra hogy a Python-t sehol sem használják. Épp ellenkezőleg. Nagyon is fontos, hasznos és széleskörűen elterjedt nyelv, ami ráadásul rengeteget segít a tanulmányok során is. Ennek ellenére hanyagolják el az intézmények az ilyen nyelveket, és sokan úgy végzik el az egyetemet, hogy például még nem használtak dinamikusan típusos nyelvet.

2015. ápr. 28. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!