Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan tanuljak meg programozn...

Hogyan tanuljak meg programozni, ha? (lent (

Figyelt kérdés

Tudom, sok ilyen kérdés volt már, olvasgattam is belőlük de ha őszinte akarok lenni akkor nem igazán merültem el bennük.

Letöltöttem a Python és a Pascalt, mert ez a 2 volt a legajánlottabb. Full kezdő, buta vagyok szóval először lehet inkább amolyan "mi is a programozás" meg 'alapfogalmak" nevű dolgokkal kéne foglalkoznom.

2016. febr. 4. 14:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
@Round Robin: Nem mindenki való programozónak. Ezzel a kérdéssel csak azt akartam felmérni, hogy milyen motiváció hajtja a kérdezőt, hogy programozást tanuljon. Merthogy ez egy olyan szakma, ahol ha nem komoly az illető, nem nagyon akar tanulni, vagy csak kényszerítik rá (mert pl. informatika órán ezt is tanítják), akkor más módokon érdemes átvészelnie ezt a "szükséges rossz"-t, mintha ebből akarna megélni.
2016. febr. 5. 12:16
 12/19 A kérdező kommentje:
Ebből szeretnék majd lehetőleg élni.
2016. febr. 5. 13:28
 13/19 anonim ***** válasza:

Nagyszerű, ha vonz a technológia és az öröm, hogy alkoss valamit, amit használnak is az emberek, az egy jó motivációt ad majd.

Megmutatom neked, mi ebben a szakmában a feketeleves, amibe sokan belefutnak. Képzeld el, hogy egy automatából akarsz egy palackos italt vásárolni. Kérlek írd le nekem, hogy hogyan működik a vásárlás:

- a te szemszögedből nézve

- és a gép szemszögéből nézve. Jó lesz így szép magyar mondatokkal, hogy "Először is bedobom a pénzt...".

2016. febr. 5. 14:19
 14/19 A kérdező kommentje:

- Bedobom a pénzt. A gép alján pedig kigurul a palazkocott ital.

- A felhasználó bedobja a pénzt és kiválasztja a rendelést. A gép (ha minden megfelel) kigurítja az italt. Ha a pénz összege nem megfelelő (amit ugye fel kell valahogy ismernie) akkor visszadja

2016. febr. 5. 15:09
 15/19 anonim ***** válasza:

Te mint hétköznapi ember eddig mindig a "vevő" voltál a történetben. A dolog egyszerű része, vagyis aki a kész dolgot igénybe veszi. De a programozónak a másik oldalról kell látnia a világot. Bizonyára érezted, hogy az automata szemszögéből elég sok felmerülő kérdésre nem adtál választ. Nézzünk csak egy párat:

- Hogyan lehet az egyes érméket, papírpénzeket felismerni?

- Milyen érméket, papírpénzeket fogadhat el a gép?

- Mit csináljon a gép, ha a bedobott pénzt nem ismeri fel?

- Mit csináljon a gép, ha a bedobott pénzt bár felismeri, de érvénytelen (pl. bedobott egy 1000 Ft-ost, de a régi fajtát, amin nincs az a hologramos csík)?

- Mit csináljon a gép, ha a vásárló bedobta a pénzt, meg is nyomta, melyik italt szeretné, de kevés pénzt dobott be?

- Mit csináljon a gép, ha a vásárló bedobta a pénzt, megnyomta, melyik italt szeretné, de az az ital elfogyott?

- Mit csináljon a gép, ha a vásárló bedobta a pénzt, megnyomta az italt, de az ital kiadása közben a robotkar beragad?

- Mit csináljon a gép, ha sikerült kiadni az italt és a vásárló pontosan annyi pénzt dobott be, amennyibe a termék került?

- Mit csináljon a gép, ha sikerült kiadni az italt, de a vásárló több pénz dobott be?

- Ha többet dobott be, hogyan számítsa ki, hogy milyen érmékből mennyit kell visszaadnia a vásárlónak?

- Mi van, ha a gép nem tud visszaadni?

Ugye, milyen egyszerű feladat, és mennyi mindenre oda kell figyelned, ha ezt az italautomatát neked kellene felprogramoznod? Ha ilyen fontos kérdések kimaradnak, a szoftver hibákba futhat, sebezhető lesz. Ez a programozók és szoftvertesztelők felelőssége egyaránt. Ha szoftvert akarsz feltörni, akkor nemes egyszerűséggel annyi a dolgod, hogy megnézed, a szoftver milyen kérdésekre lett felkészítve, és olyan kérdéseket teszel fel neki, amire nem lett felkészítve (vagyis olyan módon kell használni a szoftvert, amilyen használatra azt nem tervezték).

Amikor programozol, először mindig emberi (magyar) nyelven kell megfogalmazni, hogy te pontosan mit akarsz csinálni. Ha ez megvan, utána lehet csak arról beszélni, hogy ezt a magyar szöveget hogyan írhatom le egy gép számára érthető nyelven.

Rájössz majd idővel, hogy a programozásban a nyelv a legutolsó dolog, amire gondolni kell. Sokkal fontosabb az, hogy megértsd a problémát, tudj megoldást adni a problémára. Nem az számít, hogy C++-ban hogyan írsz meg egy programot. Az számít, hogy az adott feladat szempontjából milyen programozási módszerekhez érdemes nyúlni. Ha tudom, mi az objektumorientált szemlélet, nem fogok meglepődni, ha C++ helyett C# vagy Java nyelvhez kell nyúlnom, mert azokon a nyelveken is ugyanazzal a szemlélettel dolgozhatok. Oké, egy kicsit eltér a szintaktika, eltérőek lehetnek a kulcsszavak.

Szóval a helyedben valami ilyesmi irányvonalon mozdulnék meg.

2016. febr. 5. 15:47
 16/19 anonim ***** válasza:

"C++ helyett C# vagy Java nyelvhez kell nyúlnom, mert azokon a nyelveken is ugyanazzal a szemlélettel dolgozhatok. Oké, egy kicsit eltér a szintaktika, eltérőek lehetnek a kulcsszavak."

Ez azért csak részben igaz, mert az eltérésen kívül rengeteg nyelvspecifikus dolog van, illetve van ami mindkettőben van de máshogy működik. Ezek elsajátítása pedig nem fog egyik-napról a másikra menni.

2016. febr. 5. 15:55
 17/19 A kérdező kommentje:
Akkor kezdjem egy "informatika alapjai" pdf-fel közben mellé mehet a programozás egy nyelven?
2016. febr. 5. 15:58
 18/19 anonim ***** válasza:
Nézd meg mik vannak és azzal kezd ami neked szimpatikus. Én C++ kezdtem, van aki Java, C#, Pascal, Python, C stb.-vel kezdett.
2016. febr. 5. 16:01
 19/19 anonim ***** válasza:

webötlet.hu egy informatikatanár naplója.

keress rá a googlin.

A mi tanárunk honlapja. MI is arról tanulunk, mert nagyon jól le van írva. Nem sok, de neked az bőven elég lenne.

2016. febr. 6. 22:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!