Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » FPGA vagy SoC? Melyiket...

FPGA vagy SoC? Melyiket érdemes tanulni?

Figyelt kérdés
SoC alatt nem a hagyományos fogalmat értem, hanem amit a Xilinx "All Programmable SoCs" néven emleget, tehát tartalmaz FPGA-t is (pl. Zynq-7000). Nyilván az FPGA nem hagyható ki, mert mindkettőnek része, de melyikre érdemes több energiát fordítani? Melyikre van nagyobb igény az iparban? Egyáltalán érdemes-e vele foglalkozni, lényegesen többet lehet-e vele keresni mint programozóként? Mert azért lássuk be, ez lényegesen keményebb dió.
2016. jan. 14. 22:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Esetleg Raspberry PI?
2016. jan. 14. 23:00
 2/15 A kérdező kommentje:
Na ne röhögtess...
2016. jan. 14. 23:06
 3/15 anonim ***** válasza:

"Mert azért lássuk be, ez lényegesen keményebb dió."

Már minél? Nem tűnt fel, hogy ez is "FPGA programozás"? Az oké, hogy HDL, de ettől nem keményebb dió, csak elég speciális dolog. (már csak azért se értem, mert a szintézer eléggé analóg a compilerrel).

Egyébként FPGA, ez a soc még speciálisabb valami.

2016. jan. 15. 02:59
 4/15 anonim ***** válasza:
58%

"Mert azért lássuk be, ez lényegesen keményebb dió."

Na ne röhögtess..

2016. jan. 15. 06:48
 5/15 A kérdező kommentje:
Akik szerint nem nehezebb, kíváncsi lennék írtak-e már valaha valamit FPGA-ra. Egyértelműen nehezebb mint a programozási nyelvek. És nem csak magára a kód megírására gondolok, hanem hogy hogyan helyezzük el a dolgokat az FPGA-n belül, hogy optimális legyen, stb. Bár lehet néhány "nagytudású" programozó lelkivilágába belegázoltam ezzel a kijelentésemmel, és az fáj nekik, hogy nem az ő szakmájukat tartom a legnehezebbnek a világon, annak ellenére, hogy ők meg vannak győződve erről ;)
2016. jan. 15. 08:49
 6/15 anonim ***** válasza:

Miért lenne már nehezebb?

AZ ABEL, a VHDL?

module toplevel(clock,reset);

input clock;

input reset;

reg flop1;

reg flop2;

always @ (posedge reset or posedge clock)

if (reset)

begin

flop1 <= 0;

flop2 <= 1;

end

else

begin

flop1 <= flop2;

flop2 <= flop1;

end

endmodule

2016. jan. 15. 09:01
 7/15 anonim ***** válasza:
54%

Írtunk (írtam), de a hardvertervezés meg a hdl "programozás" az szerintem két külön dolog. Ugyanúgy, ahogy a programozás meg a szoftvertervezés is.

De tökre látszik a mögöttes kötekedő szándékod is, mert amint valaki szerint nem "lényegesen keményebb dió", az egyenlő azzal, hogy a válaszoló a saját szakmáját tartja a világon a legnehezebbnek. Nyilván. Vagy lehet, hogy csak több fogalma van a témáról. Vagy nem. Mindegy.

2016. jan. 15. 09:07
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

A kérdéseidre válaszolva:

Az több mint valószinű, hogy jobban megfizetik, mint a programozókat. Ez egyébként is egy alapvetően pénzes, ma még meglehetősen expanzív terület.

Hogy keményebb dió lenne, azt nem mondanám, mert hát, ugyan miért is lenne az? :) Próbálj meg c++-ban, shade-elt 3D thorust forgatni, aztán majd rájössz, hogy melyik keményebb dió.

2016. jan. 15. 09:38
 9/15 A kérdező kommentje:

" Próbálj meg c++-ban, shade-elt 3D thorust forgatni, aztán majd rájössz, hogy melyik keményebb dió."

Na hasonlítsuk már össze az almát a körtével... Maradjunk a thorus forgatásnál,szerinted ezt C++-ban vagy HDL-ben könnyebb? Na ugye...

2016. jan. 15. 11:33
 10/15 anonim ***** válasza:
Miért lenne nehezebb megismerni az FPGA működését és hozzátanulni egy hardverleíró nyelvet mondjuk egy Verilogot, VHDL-t vagy ABEL-t? Egy kicsit más szakterület de nem nehezebb. Programozásban is vannak olyan területek amik "nehezek" és rengeteg szakmai tudást igényelnek, sokkal többet mint egy FPGA ismerete. Szerintem te csak lenézel a programozókra. Az biztos viszont hogy az FPGA "programozásra" kevesebb az igény a piacon és semmivel sem fizet többet. Az meg hogy SoC-al, PC-vel vagy valami mással kommunikál az FPGA-d szinte teljesen lényegtelen. Ha jól tudom a legtöbb informatikai egyetemen/főiskolán kötelezően tanítják az FPGA-t, úgyhogy nem is kevés ember van aki ismeri.
2016. jan. 15. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!