Szerintetek diploma nélkül is lehetek programozó?
Magyarországon nehezen fogsz labdába rugni.
Itt eleve a kollektíva elvárása, ohgy legyen diplomája, hogy szót tudjanak érteni vele. Ha nincs diploma, akkor lenéznek és még örülhetsz ,ha nem tolnak ki a székedből.
Ha a matek nem megy, akkor erőltesd, mert bár el lehet lenni egy életen át szoftverfejlesztőként középiskolai szintű matekkal, vagy annál kevesebbel is. De azért a programozás veleje mégis a matematika.
Amúgy, nem csak ebben a "trágya országban" számít a diploma. EU-s elvárás ez. Az más kérdés, hogy egy olyan terület egyben, ahol sok esetben a mezitlábas jobb mint a diplomás. Neked is ilyen mezitlábassá kell fejlődnöd. De ehhez kelleni fog a matek.
Még annyit, hogy vannak akik azt írják, a diploma nem számít.
A valós kép az, hogy nagyon is számít. Aki felvesz, annak komoly kockázat, hogy diploma nélkül alkalmazott. Az efféle kockázatoktól meg félnek mindenütt. Ezért is kell legalább referencia.
Itt nálunk nem olyan könnyű diploma nélkül elhelyezkedni, mint azt esetleg hinnéd a hsz-ek alapján. A CV-d, ha nem tünteted fel a felsőfokú végzettséget, a legtöbb helyen csak a papírkosarat fogja bélelni.
A kereslet-kínálat törvénye azért itt is érvényesül. Kisebb, nem profilos cégek elnézőbbek, nem is tudnak annyit fizetni mint a nagyok, ilyen helyre akár fel is vehetnek.
Haverom rendszergazda lett egy bútoros boltban, a cég teljes (akkor még DOS-os) rendszerét írta újra, így lett fejlesztői státusza. Később vezető fejlesztő lett. Én egy haverom cégéhez jártam be egy külső melót megcsinálni, ahol fontos volt, hogy ott legyen ő is, mert sok volt a kérdés, speckót meg nem állt neki írni. Ott az ő társa engem ránézésre utált, de később valahogy megkedvelt. Volt egy 1000 éves, de napi szinten használt szoftverük (bináris), azt kellett újraírni az akkori követelményeknek megfelelően.
Lelkiismeretesen, alaposan, szépen megcsináltam (haveromra nem akartam szégyent hozni), onnantól kezdve vett emberszámba a haver cégtársa és kaptam munkaajánlatot. Pedig volt "hátszél", a haverom személyében, aki a cég 33 %-os tulajdonosa volt.
SimkoL: Olvastam a hirdetést. Ez nem is durva! Egészen emberi elvárások.
Még diplomát sem kérnek.
SimkoL,
Annyira tudtam, hogy írni fogsz, már éreztem, amikor leirtam a mondatot :P
Vannak, ahová keresnek, de a tény akkor is tény: SOKKAL több C#, Java, PHP programozó kell mint Pascal/Delphi vagy akár C++ (pedig azért C++ is használnak eléggé sokan)
Persze én tudom, hogy nem trendi a Delphi, csak arra akartam rámutatni, hogy azért itt-ott van rá kereslet. Nem akarom a privát levelezésemet megmutatni, de itt is 'korosabb' fejlesztőt keresnek aki még érti a régebbi dolgokat - elég kevés van, mert sokan átálltak más nyelvre, érthetően mert jobban el tudtak helyezkedni.
Nézegettem én több Delphi-s állást is, régebbi rendszerek karbantartásához, de nekem sajna innen Tokaj-Hegyaljáról... Mint írtam is nem vagyok rászorulva a munkára, csak megöl itthon az unalom.
Nem lenne ez rossz nyelv, csak az az igazság, hogy szó-szoros értelmében sok pénzbe kerül - legális használat - így háttérbe került az ingyenesekkel szemben. Az XE sorozat tényleg csodákra képes, na de az ára ?
"Nem lenne ez rossz nyelv, csak az az igazság, hogy szó-szoros értelmében sok pénzbe kerül - legális használat - így háttérbe került az ingyenesekkel szemben. "
A fő ok inkább az, hogy az MS elkaszálta a borlandot. Meg az, hogy a weben akar mindenki pénzt keresni, így a desktop alkalmazások mostanában háttérbe szorultak, a webáruházak, a közösségi site-ok, a special content site-ok, social network-ök viszont pörögnek. Ide meg jó a scriptnyelv is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!