Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Szerintetek diploma nélkül is...

Szerintetek diploma nélkül is lehetek programozó?

Figyelt kérdés
11.-es vagyok, a matek nagyon nem megy, már általánosba is csak 2-es voltam, középiskolában meg a bukás és a 2-es között ingadozok. Ezért az egyetem kizárva. A programozás viszont nagyon jól megy. Informatikai szakközépbe járok 5* vagyok programozásból, tudom ez nem sokat jelent tekintve hogy milyen szinten várják el (elég gyenge). De itthon is gyakran tanulok magamtól. Mindenki nekem küldi a háziját, hogy csináljam meg. Engem tényleg érdekel, de a matek miatt "veszett fejsze nyele" vagy nem? A diszkalkulia lehetősége is felmerült bennem, de hát az egyetemi képzés nagy része matek és kis részben programozás. Mit gondoltok önszorgalomból itthon megtanulok programozni de akár gyakornoki állásnál is meglátják hogy diplomám nincs, be se hívnak, egyből dobják a cv-met a kukába? Egyébként úgy tudom az ilyen formaságok mint a papír(diploma) csak ebben a trágya országban számít, külföldön senkit nem érdekel, csak a tudás.
2016. jan. 14. 20:10
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
81%
Ha jó vagy, akkor senkit sem érdekelnek a papírok.
2016. jan. 14. 20:17
 2/21 A kérdező kommentje:
De az a baj hogy MINDEN álláshírdetésnél a diploma a "beugró". Nem is lehet találni olyan hírdetést ahol nem kérnek diplomát vagy 5 év tapasztalatot..
2016. jan. 14. 20:19
 3/21 anonim ***** válasza:
94%

Egészen biztos - nincs diplomám (bár jártam egyetemre) és két évig Magyarországon, azóta Angliában vagyok programozó :)

Kis cégeknél próbálkozz, legyen referenciád - minél komolyabb, annál jobb! Ha sehogy nem tudsz feladatot kicsikarni magadból, irány reddit, számtalan csoport van ahol találsz magadnak valami startup-ot akármire, és lesz referenciád pár hónap múlva. Programozás közben ha érdekes, bonyolult probléma futsz, jegyzeteld - interjún imádják, ha ilyet elő tudsz adni (már persze ha hozzáértő interjúvoltat, ha hülye HR-es, akkor mindegy, de akkor nem is vesznek majd fel :) )

És ne akarj érteni mindenhez! Ha felsorolsz 30 nyelvet meg 60 keretrendszert, azt egy hozzáértő se fogja elhinni. Szúrj ki magadnak egy fő csapásirányt (nem árt, ha az nem a Pascal lesz - azzal is lehet dolgozni, de nehéz manapság munkát találni), ezenkívül pedig legyen közepes tapasztalatod pár, a fő tudásodhoz lazán kapcsolódó tudásod - én pl ASP.NET fejlesztőként dolgozom, van PHP tudásom (nem sok és nem szeretem, de meg tudom csinálni, amit elém raknak és ez a lényeg), erős JS, Jquerry, hobbiként pedig androidra fejlesztek, ami nem kapcsolódik ide, de szerintem emiatt (is) vettek ide fel, mert a cég tervezi az alkalmazottaink való android app fejlesztését, és felcsillant a főnök szeme amikor ezt megemlítettem az interjún.

És hát: ha tudsz, húzz külföldre :D Itt jobban fizetnek és fantasztikus hiány van programozókból, pláne vidéken (pl itt Manchesterben hetente kapok állásajánlatot és kb kéthetente hívnak fel, hogy van munka).

2016. jan. 14. 21:00
 4/21 anonim ***** válasza:
94%

Ha fel tudsz mutatni megfelelő referenciákat akkor simán behívnak, és ez nem feltétlenül előző munkahelyet jelent.

Open source projectek amikben részt vettél, github account ahol a saját kódjaid vannak amiket szabad idődben készítettél, esetleg weboldalak ha web programozásról beszélünk vagy az önéletrajzodhoz is mellékelhetsz kódot.

Ha más nincs akkor írd le, hogy mihez értesz, mivel foglalkoztál már.

A papír senkit sem érdekel, de egyéb referenciák hiányában ez a mérvadó.

Saját tapasztalatból:

Soha nem azt néztük, hogy ki milyen egyetemet végzett, hanem mennyire érdekli a dolog, és mennyire képes magától tanulni. A legfontosabb kérdés mindig az volt, hogy milyen projecteken dolgozol otthon. Az aki soha semmit nem csinált otthon, csak "xy beadandó" abból valószínűleg soha nem lesz jó programozó, mert nem érdekli az egész.

Vettünk fel olyan embert akinek semmilyen szakirányú végzettsége nem volt, és rengeteg diplomás elvérzett a teszt feladatunkon.

Viszont az angol nyelv ismerete, legalább megértés szintjén elengedhetetlen. Anélkül esélytelen.

2016. jan. 14. 21:16
 5/21 anonim ***** válasza:
48%
A programozásnak sok ága van, azonban jó matematikai készség nélkül sokkal korlátozottabb lehetőségeid vannak.
2016. jan. 14. 21:22
 6/21 anonim ***** válasza:
8%
Matematikai tudás nélkül legfeljebb kódolvasó vagy kódkarbantartó lehetsz, mert nem lesz rendszerszemléleted, amit még igazán az egyetem se tud megtanítani, hanem hosszú kemény évek innovatív munkájával lehet csak elsajátítani.
2016. jan. 14. 22:11
 7/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! És ha elvégzek mondjuk egy Kecskeméti Főiskolát a papír miatt+amit felsoroltatok, mennyivel vagyok akkor jobb helyzetben? Gondolom, akkor legalább pályázhatok a felsőfokú végzettséget igénylő munkákra (max kinevetnek ezzel a diplomával)...
2016. jan. 14. 23:11
 8/21 anonim ***** válasza:
54%

Azzal kb semennyire nem lennel elonyben.

Minimum egy GDF ami mar talan er egy picit.

Marmint papir szinten, de enelkul is felvehetnek.

2016. jan. 14. 23:14
 9/21 anonim ***** válasza:
52%
Maradjunk abban, hogy nem véletlenül tanítanak az egyetemen annyi matekot. Igenis kell ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő szemléleted a problémákhoz.
2016. jan. 14. 23:15
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Személyes oldalról közelítve azt mondaná az ember, hogy ne érdekeljen, sok olyan van, aki egyetem nélkül végzi ezt a munkát, és megél belőle jól.

Szakmai szempontból nézve, én biztos nem akarnám, hogy olyan kollégám legyen, akinek a középsulis matek sem megy.

2016. jan. 15. 04:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!